Detta har hänt...
2013-10-19/20

NM 2013

I torsdags em for vi iväg för start på Nordiska Mästerskapet för Flatt i Finland. Mötte upp A-L i Jönköping och Helena, Andreas o Fia i Stockholm för båtresa över till Åbo. Resan gick bra och hundarna verkade också må bra.

Väl i Åbo åkte vi vidare till Raasepori där vi skulle bo och lag-tävlingen på lördagen skulle vara. Vi fick en superfin stuga med utsikt över en sjö. Antti Tarkkala hade ordat så vi fick tillgång till fin träningsmark eftersom vi var framme i god tid på fredagen hade vi tid att både träna lite grand och ta det lugnt.

På lördagmorgonen var det dags för lag-tävlingen som går som ett B-prov. Först gick två par som inte var med på Nordiska, det började med två labbar. Först en lång enkelmark och en lång dir, mark var inte helt enkel då den dels var lång men också för att den kastades ute på en åker men precis framför skogen. Båda de två första hundarna hade problem med att hitta apporten och till saken hör att vi på morgonen blivit tillsagda att en markering är en markering och det kommer att belastas om vi blåser på dem. Dir var lång över en åker ner mot vattnet och i vassen låg apporterna. Nästa uppgift var ett sök där man skulle skicka över en kanal som var mellan 10-15m och där ute började söket. Nu var det väldigt kallt i vattnet och hundarna protesterade och blev såklart påverkade av kylan när de väl skulle börja söka. När söket var klart gick man vidare till en dubbelmark på linje på vatten, samma sak här det var kylan som ställde till det. Nästa uppgift var ett vattensök där en dummy skulle in. Därefter en dirigering på vatten där man skulle skicka till höger om vattensöket och utmed land på högersidan, såklart ville hundarna till land. Sista uppgiften var en ännu längre enkelmark på land upp för en backe och där man näst intill förlorade hundarna hamnade dummyn.

Mekko gick ut som sista svensk i par med Mickey o Billie från Danmark. Mekko gjorde första mark utmärkt, när vi skulle skicka på land dir började det blåsa, snöa, regna o hagla på tvären!!!! Sämsta tänkbara, Mekko föll i vind till vänster och jag gjorde mitt bästa för att få henne till att dels höra pipan och också för att få henne att se mig i ovädret. Lite krångel blev det men helt ok efter omständigheterna.

Vattensöket gjorde hon superfint, kastar sig i det iskalla vattnet hittar snabbt dummy och vi är klara på nolltid. Mickey fick bryta efter olydnad på markeringen och eftersom det gått så snabbt var vi ifatt paret framför. Koppel på, torka hunden och vänta ca 10min. Sen var det dags för dubbelmark på vatten vilken Mekko spikar. Vattensöket, rakt ut hittar snabbt. Vattendir, tror det är en av de bästa hon gjort. Avslutande mark på land rakt ut tar dummyn och tillbaka. Inte mycket att klaga på där inte!

Kritiken vi fick var att det var dagens bästa markeringar och dagens bästa sök, lite meck på land dir men när han såg vattendir så var det inte mycket att orda om. Ett förstapris och dagens bästa hund för domare Christian Brix Söndergaard. = FINJCH!!! Underbar hund jag har!

När det då var dags för prisutdelning visade det sig att Per Rehtmeier o Naja blivit bästa hund för den andra domaren med ett 1a pris som resultat, 1a pris blev det också till Bjarne Holm o Pete = NordJCH, Andreas o Vega = NordJCH och till Janne o Black Eiders Brown Eyed Girl.

Resultat blev då Sverige som vinnare, Norge 2a, Finland 3a och Danmark 4a.

Söndagens A-prov gick som en walk-up på fasan o rapphöns. Mekkos dag blev kort, blev anvisade en plats där en fasan setts gå ner och jag skickar ut Mekko. Hon är väl i hand söker på anvisad plats men hittar inte. Domaren hade sagt till mig att om hon ville gå iväg skulle jag släppa henne eftersom den kanske inte låg kvar där. Såhär i efterhand borde jag nog skickat ut henne stoppat och sagt sök istället för när sök. Vi fick efter en stund kalla in och Per skickade Naja, hon gick lite längre iväg och hittade fågeln också var det koppel på!!!

Kvar till sist var en från varje land. Hans-Jörgen o Alma, Andreas o Vega, Bjarne o Pete och Jori o Kusti. Efter lunch var domarna klara över att Hans-Jörgen o Jori gått till pris men de ville se lite till av Andreas o Bjarne. De blev båda skickade på en svår fågel som ingen av dem hittade men bedömdes ändå ner för att de inte kunnat hålla hundarna i exakt rätt område och plötsligt stod det mellan Hans-Jörgen o Jori istället. När prisutdelningen var klar stod Hans-Jörgen och hans 10 åriga Alma som vinnare och Nordiska Mästare för andra gången, första var i Sverige 2010! Vilken fantastisk hund!

Ett superbra arrangerat mästerskap med många trevliga människor och många duktiga hundar, tack Finland vi ses kanske igen nästa år!

2013-09-22
Vilken härlig dag i Suserup, Danmark! Mekko blev DKWTCH på dagens WT med 95/100p 
My ville väldigt gärna följa med och efter koll med Annika Christiansen som la upp provet visade det sig att det skulle gå bra. Tror lilla My har tur med sig!!!
Jag, My o Anna-Lena lämnade Markaryd 09.15 eftersom samlingen för vinnarklass skulle vara kl 12.00. Danskarna visade prov på hur det är att hålla tider på minuten. Jag o A-L hade räknat med att kunna värma upp hundarna efter samlingen men ack så fel vi hade. Kl 12.00 var det info och direkt efter start. Som tur var hade Mekko näst sista start i sin grupp o My fick kasta en halvdan markering i all hast det var vad uppvärmning vi hann med. Upplägget gick i rasande tempo och vi hann inte sätta oss ner på de tre första stationerna. My, något irriterad, hon ville ju fika!!!! När vi så kom till 4e stationen var det "äntligen" lite kö, med betoning på lite, vi hann iallafall en macka.
Mekko fick 20p på första stationen en dir. 2a en dir 18p, tredje en enkelmark med en makalös kastare, Jes; 17p efter en felbedömning av både mig o Mekko, fjärde stat, ett linjetag 20p o 5e stat en knepig enkelmark 20p.
Stort Tack till Danska Retrieverklubben o Annika Christiansen för ett mycket välorganiserat prov, det snabbaste vi någonsin varit på!!! Så välorganiserat med "inkastare" o lika tid mellan stationerna och ändå möjlighet att bedöma både mark förmåga o dir förmåga. Imponerad!!!
Tack också till Anna-Lena för som vanligt trevligt sällskap o framför allt till min duktiga lilla dotter som i o f höll på att tjata hål i öronen på både mig o A-L på vägen ner men som sen skötte sig utmärkt!
2013-08-25

Jazzå 1a i Ökl, bästa Ökl hund och Gamefairs VP, och därmed uppflyttad till Elit!!! Gissa om jag är nöjd med min hund?! Mekko startade i Vinnarklass och gjorde en mycket bra grundomgång, gick vidare till finalomgången som var ett sök. Tyvärr höll hon inte hela söket, hon var väldigt påverkad av värmen. Hämtade in de 4 första snabbt o fint kom efter ett tag med den 5e men sen blev det trögt. Det var väldigt varmt o solen stekte på söket men kanske detta året får bli hennes sista B-provs säsong, vi får se.

Jazzå skötte sig däremot utmärkt, ett vanligt danskt B-prov men med en riktigt knepig dubbel mark på land som fällde de flesta. Den gjorde Jazzå superfint, söket kunde jag önskat något mer initiativ tagande men han fattade nog inte riktigt. Söket var upplagt så de skulle springa genom högt gräs som var ca 2m brett och sen rakt ut på en stubbåker. Jazzå var där ute och fann vilt men helst ville han vara i det höga gräset. Inte precis något jag har tränat på, har inte så många stubbåkrar hemma!! Huvudsaken var ändå att domaren var nöjd, mig är svårt att göra helt nöjd.

Grattis till Bodil o Masi och Karen o Leka som tog sina ettor i Nkl och tack till Danska Flattklubben för en lång men trevlig dag.

 

2013-08-10/11

Årets FM är över! Nöjd med hundarnas insats, Röjja 5a i Veteran, Mekko delad tia i Elit ( 2 poäng från final) och Jazzå 2a i Ökl ett poäng från vinnaren. Att han också klättrade från 5e plats till 2a gör inte heller saken sämre! Lite märkligt känns det ändå, eftersom han just nu är väldigt osäker på utkommandot och jag inte trodde han skulle klara av en enda dirigering, så har han 20, 20 på dir stationerna, tänk så fel man kan ha. 20 p på walk-upen med en lång mark med förflyttning emellan är jag också mycket nöjd med. På de andra två stationerna var den ena en enkel mark som var väldigt kort så han övermark o får 16p, nästa var en dubbel och samma här väldigt kort o han övermarkerar på den ena och 17p. Vi var 5 som gick till final och Jazzå och en till hade 93p nästa 94p och de två som låg bäst till hade 95p. Finalen var ett fotgående med en enkelmark ute på en kortklippt åker, den hämtades in sen skulle man dirigera över mark punkten och ca 20-30m längre bak i ett buskage låg en and till. Här är Jazzå suverän på fotgåendet och mark, stannar till o letar lite på mark punkten när jag skickar honom på dir men ett stopp som han lyder utmärkt ett par ut och han hittar anden, 17p. Han som vann hade 2 p mer än Jazzå i grundomgången och fick 16p i finalen, alltså klättrade vi från 5a till 2a och blev tilldelade vandringspris för ”bästa samarbetsvilja i ÖKL” mycket bra pris tycker jag!

Mekko har egentligen gjort ett bra jobb men i vanlig ordning så är det stolpe ut. FM är helt enkelt inte mitt o Mekkos mästerskap, en onödig visselsignal av mig på en dubbelmark och de där 2 poängen var borta, men om om inte funnits hade alla varit världsmästare, så det är väl bara att bita ihop o komma igen. 89/100p är ju ändå ganska bra.

Röjja tanten har gjort ett jättefint jobb. Hon klagar dock lite det var inte så roligt som förra året. Inget vilt och inga skott bara korta mark med andpipa o dummy, nä, säger Röjja allt arbete är i o f skitskoj men lite mer action hade hon allt velat ha, det blev en 5e plats på 91p. Men så härligt att gå runt med sin gamla dam o se alla unghundshanar spela upp sig o Röjja ger inte ens dem en blick, utan går bara på precis där hon tänkt från början, typ ” flytta på dig snorunge här kommer jag” hennes attityd är oslagbar!!!

Tack alla Coatfloatare och andra för en mycket trevlig helg och till arrangörerna som gjort ett fantastiskt jobb. Grattis alla som det gått bra för men ett extra grattis till Göran o Della 3a i Ukl, Christian o Tiger 7a i Nkl och såklart vinnaren o FM Mästaren Andreas o Vega.

 

 

2013-06-26

Jazzå har gjort sin debut i Ökl på WT. 68/100p o jag är nöjd med min lille hund. Lite olydig på inkallningssignalen o en missad mark. Första stationen en dubbel på linje där först kastad hamnar i vattnet den andra hitom på land. Han hämtar sin vana trogen först kastad först, missar sen den andra går lite till vänster om upptäcker skytten som sitter gömd i en buske, försöker dir honom till rätt ställe men väljer att kalla in. 10p. 2a stat en dubbel där bara först kastad ska in, superfint arbete 19p. 3e stat en dir med störning, är lite osäker på om han över huvudtaget ska klara en dold dir med störning men han går rakt ut, går lite långt, blir lite olydig på inkallningen men kommer efter en stund in o stannar på stoppet o får 17p. 4e stat en mycket knepig enkelmark, på tvärs i en backe, där dummyn kastas så bågen är dold bakom ett träd o sen hamnar i ett hav av gräs/nässlor/tistlar. Jazzå springer ut men vinklar vänster mot kastaren precis vid trädet, springer ett par varv o hittar den till slut, nu en dir till samma ställe. Tyvärr gör han likadant på dir. 10p. 5e stat, börjar med ett fotgående när vi kommer fram till en backe går det en mark till höger, landar bara ca 10m från oss. Vinklar här upp jättefint o markerar, fortsätter fotgåendet till vänster gör halt o ska ta in en knepig dir. Står mitt i en backe o ska skicka utmed en viltstig som viker av ner till höger, men hunden ska fortsätta upp för en liten backe o där vid en buske ligger dummyn. Jazzå viker av, kallas tillbaka stoppar honom men nu fattar han inte när jag säger ut. Tar det väldigt lugnt, ny stoppsignal o ett nytt ut, aha säger Jazzå nu fattar jag, vänder om o tar in dummyn, vänder sen helt om o spikar mark. 12p. Domaren tog Jazzås stillastående som olydnad jag vet att det är hans sätt att säga, jag fattar inte matte. Är väldigt nöjd med att han inte hittar på eget bus utan försöker förstå vad jag menar o övningen blev väldigt bra.
Mekko slarvade på en dubbel mark vet inte alla poängen men slutade iallafall på 87/100 o en 4e plats. Vann elit gjorde Annalena med Scilla o Margret o Tess kom trea i Ökl, på fantastiska poäng. 20,20,20,20,5. En miss på en mark annars ett perfekt arbete. Grattis!

2013-06-15/16
Hemma från danska RMet, vad säger man från 20e till 5 på första stationen, jäkla skit o mycket onödig fixide av Mekko. Kastades en dubbel, hämtar sist kastad, kastas en enkel den hämtas, kastas en enkel till o den hämtas, nu riktar jag upp Mekko mot först kastad. Jodå hon minns den rakt ut på väg att ta anden, så lägger hon sig ner o rullar sig på den!!! Vad i helvete gör hon????? och varför???? Domarens kommentar, du gick från en 20a till 5p. Jaha där var vi borta, med en 5a på en stat man inte gå vidare till nästa dag oavsett övriga poäng. Behöver jag säga att jag tappade sugen??!!
Helena o Bolt gjorde sin debut i Danmark o det gick bra, 67/100p på ett knepigt upplägg, bra jobbat.
2013-05-04/05
En helg helg i Danmark är slut! På lördagen åkte jag o Margret med Tess över och startade på Off WT. Tess gjorde en bra debut i Ökl, tyvärr blev det noll på en station men i övrigt gick det bra och gav såklart mersmak! Själv startade jag Mekko och min vana trogen lyssnar jag bara sådär på instruktioner, jag tycker helt enkelt att jag förstår danska så bra att det klart att jag förstod vad han sa, att han sen förklarade en enkelmarkering gjorde ju inte saken svårare, jag menar vad fanns där att inte fatta??!!! Uppgiften var en lång enkelmark som landade ute i hög vass. Vi stod ute på ett fält och kastaren syntes inte eftersom han stod i vassen. Jag ställer upp o väntar, inget händer, ingen skytt o inget skott efter vad jag tycker en ganska lång stund ser jag i vänsterögat att det går en markering!!! Mekko sitter o tittar till höger!!! Varpå domaren säger du kan skicka, va? På vad då? Klickade bössan? Var är skytten? Det fick såklart bli en dir, rakt ut till vassen inga problem men sen försvann hon och jag hade inte riktigt koll på var den landat. Blåste fram henne lite vänster ut, efter ett tag säger domaren, du håller henne för långt ut. Jahapp in lite till o sök, hela tiden en chansning eftersom jag inte ser henne. Nu fick hon iallafall in dummyn men självklart inte särskilt snyggt o absolut ingen markering. 5p. När vi ska gå därifrån var jag tvungen att fråga var skottet blev av? Det är inget skott på denna stationen! Det sa jag ju!!! Hmmm gjorde du det??? Jag hörde skott o jag hörde markering i förklaringen men jag missade ordet "inget", skit också. Självklart ska man lyssna bättre men å andra sidan varför har man en mark utan skott? Är den självdöd eller? I övrigt gjorde hon ett riktigt bra arbete, bla en lång dir med störningskast på vägen in som skulle hämtas efteråt 20p. Annars 19,18,15. Vann gjorde Mie Lund med sin labbe, Grattis till er!
Vidare till Fyn o möte med Karen o Leka som vi skulle dela rum med inför söndagens Flatt arrangemang o B-prov. Karen hade med sig varsin god sallad, ett par glas vin till det sen blev det en tidig kväll i säng!
Start på söndagen med Jazzå i Ökl o Mekko i Vinnarklass. Jazzå gick i andra par. Vi började med en enkelmark på vatten. Mark kastades från land av en jäkligt duktig kastare, över lite blankvatten och in i vassruggar, med en lång transport på land. Jazzå spikar! Sen fotgående framåt och en dubbelmark på linje, riktigt knepig för ökl, båda nedslagen dolda. Samma superduktiga kastare så bågarna syntes väl. Jazzå hämtar den närmsta utan problem, sen på nr 2 springer han rakt ut vinklar in i skogen lite för tidigt snurrar ett par varv, också drar han ut o hämtar den. Tycker han löser uppgiften utmärkt, helt ovan vi dubbla på linje, men löser den helt självständigt utan att springa runt o störa mark. Fotgående fram till en dir, här trodde jag vi var rökta. Ställde upp mitt på en åker, skulle skicka snett ner mot vattnet/vassen och där skulle de 5-10m in. Lite osäker i skicket, men med ett extra ut sprang han iväg i rätt riktning, kom lite till höger om men ett nytt ut o en söksignal så hör jag hur han klafsar runt och förstår att han letar också kommer han med anden, duktiga lilleman!
Nästa uppgift var söket, som han jobbar! Helt ostörd av parkamraten och hittar "sina" 6 vilt på nolltid. Också helt oberörd av parkamratens tjatande på sin hund som inte ville gå ut (nässlor). Ja jag är inget annat än supernöjd mer nötande på linjer o fotgående efter skytt som jag själv märkte taggade igång honom så ska det här kunna bli riktigt bra!
Dags för vinnarklass!
Ett kort vinnarklassprov som jag tyckte var lite väl litet i grundomgången, men det visade sig såklart att de hade tänkt till för jäklar så svårt! Tror faktiskt att det är en av de svåraste dubbelmarkeringarna jag skickat Mekko på men så såg det såklart inte ut när de förklarade upplägget! Grundomgången var en dubbel på vatten och en dir på land. De fyra första hundarn åker ut på dubblen de får inte ens dit hundarna!!! Ytterliggare 3 åker ut på för bökig dir eller för mycket stök på mark. Vi är fyra kvar till final och då har ingen av oss fått in dubblen utan att styra våra hundar!!! Det är Hans-Jörgen o Alma, Per o Naja, Birthe o Miina och Mekko o jag som går vidare till söket. Jag går ihop med Birthe o Miina, det börjar med en drive och när den är slut ska vi söka av området. De hämtar snabbt sina vilt och Mekko jobbar sin vana trogen gärna långt ut o långt ifrån parkamraten! Miina hade dessutom sin ragg rest och det gillar inte Mekko alls då gör hon allt för att vara så långt ifrån som möjligt alltså hämtar hon längst ut på alla håll! De störde iallafall inte varann med att springa på samma ställe och det är ju positivt! Miina stannade till vid ett vilt med vilt i munnen, bytte inte men Birthe fick kalla på henne, Hans-Jörgens Alma tyckte jag gjorde ett riktigt bra jobb men hon hade tydligen inte varit längst ut, Pers Naja gjorde tyvärr hål i en duva också var de borta. Jag var ganska säker på att komma tvåa efter Hans-Jörgen men tack vare att Mekko täckt söket bättre slutade hon som 1e-vinnare med Cert, Hans-Jörgen o Alma 2e-vinnare med CK och Birthe o Miina 3e-vinnare, stort Grattis till er!
Tack till Karen för uppvämningshjälpen till Jazzå och Grattis till 2an i Nkl, tack också till Kathy o Olle för trevligt sällskap o hjälp med uppvärming på Mekko, synd med Singha men hon kommer igen nästa gång, hon var ju knappast ensam om att ha problem med dubblen!!! Sist men inte minst tack till Danska Flatt klubben för ett mycket trevligt arrangemang på suveräna marker!
2013-03-17

Hemma efter en lyckad, kombinerad familje och hund helg på Jylland i Danmark. Åkte i fredags över till Billund och Lalandia för att hela lördagen bada, bowla och hitta på diverse andra roliga aktiviteter med en överlycklig My. På söndagen lämnade jag sambo och barn på Lalandia och for vidare med hundarna till Horsens och ett iskallt blåsigt WT.

Många kända och okända ansikten när jag äntligen hittade fram. Fem stationer varav en station som ett stort sök, inte helt vanligt. Började med Mekko som en av de första hundarna på sökstationen och hon visade sig ifrån sin absolut bästa sida och fick 20p. Sen var det en dubbelstation där jag gick först med Jazzå. En enkelmark nedför en backe över en bred bäck och upp i slyskog, 20p. Nästa uppgift var ett linjetag där man själv skulle gå ut o lägga dummyn. Nu till mitt stora problem…. Att ta instruktioner och göra som folk säger. Domaren talade om för mig att jag fick välja om jag ville ha hunden sittande kvar och själv gå ut o lägga dummyn eller om jag skulle ta hunden med mig ut och lägga dummyn. Ta du med dig hunden ut säger han, varpå jag säger nä han kan sitta kvar, nä ta du med dig hunden ut det är samma poäng, nä han får sitta här. Pucko!!!! Givetvis flyttade Jazzå på sig och det blev 5p avdrag och givetvis är domaren snabb med att tala om för mig att om jag tagit hunden med mig ut hade det blivit 20p men nu var han då tvungen att dra lite för förflyttningen. Kanske men bara kanske jag en dag lär mig att lyssna på vad folk säger.

Mekko nästa på samma stationer nu som en dubbelmark över diket där det var väldigt dålig sikt på andra mark och Mekko missade den helt. En av mark skulle in och sen skulle ett linjetag utmed diket in och sen sista dummyn. 17p han drog för att jag fick dirigera till sist kastade mark men hon gjorde ett väldigt bra arbete, men som domaren sa han måste dra då det skulle varit två mark. Sen upp till ett ganska enkelt linjetag där man skulle dirigera över Nkl hundarnas dir plats, 20p.

Station 3 o 4 där jag började med Jazzå som fick ett dolt linjetag där det sköts mot platsen lite osäker var jag allt på om jag skulle få dit honom men jag hade helt fel, 20p. Nästa uppgift var att ta hunden fot från utgångsplatsen gå ut och lägga en dummy gå fot tillbaka och vända om och ta dummyn, 20p.

Mekko på samma stationer då skulle vi gå i par och vi gick ihop med Hans-Jörgen o Alma. En walk-up som började med en enkelmark, Mekkos var svår helt dolt nedslag och väldigt svårt att avgöra djupet. När jag skickat Mekko fick jag förflytta mig fram en bit så jag kunde se hunden, tyvärr hade jag ingen aning om var dummyn var. Mekko gjorde utifrån förutsättningarna ett riktigt bra jobb och kom efter lite letande in med dummyn. Ett ganska långt linjetag skulle in, detta bedömdes separat här fick Mekko 20p. Ytterliggare en mark och ett linjetag skulle in och tack vare första mark slutade vi på 16p. Blir väldigt avslappnat när man går en walk-up med trygga Alma och lugna Hans-Jörgen både vi och domaren Jan Lorenzen hade en mycket trevlig liten jakt i skogen!

Sist skulle Jazzå in på station 5 som var söket, vi skulle in som dagens näst sista hund, med kissfläckar och annat intressant som störning!!! En väldigt väldigt lång väntan i isande kyla. Trodde ärligt talat inte att Jazzå ens skulle förstå kommandot sök efter en hel dag med snygga tikar och potentiella lekkamrater överallt, tokiga lilla hund han är så lycklig, det lilla sjöhäst huvudet snurrar runt runt och tassarna trampar hela tiden för allt är jätteroligt!!! Han ser verkligen inte ut till att kunna prestera någonting, men när han väl kommer fram och man säger ett kommando till honom är han superfokuserad och bryr sig inte om något annat än arbete.

Under tiden som vi satt där och väntade fick jag höra att domaren var på ett jäkla humör och delade ut nollor och 5or till höger och vänster än att hundarna kommit in med dummy. Han bedömde helt enkelt sakta arbete som ett icke sök och än att hundarna ibland hittade en dummy när de gick runt där ute blev det noll eller lite poäng. I alla fall när det äntligen var vår tur hade jag väl inte allt för stora förhoppningar på min lilleman. Satte upp honom och han flyger iväg, tvärbromsar i löven och tar första dummyn, ännu högre fart in till mig och sen ut igen, långt ut och tvärbromsar likadant igen och formligen flyger in till mig med dummyn. Wow hur gick det här till??? Ut igen jobbade superfint långt ut och hämtade in två till. Sen hade vi ett område kvar där han inte varit ett lite knepigt område då det inte alls var självklart att springa pga terrängen. Riktade upp honom och han kutar igenom snåren och tvärstannar vid en dummy och kommer tillbaka in med den. Tack tack tack säger domaren jag behöver inte se mer du har räddat min dag, det blir inget annat än 20p!!! Härlig kommentar, säkert är det någon som blir sur och ledsen över att läsa att han sa så om min hund men så var det och det är jag väldigt glad över.

På prisutdelningen slutade Jazzå som 1e-vinnare med 95/100p och Mekko också som 1e-vinnare med Cert och 93/100p. Hans-Jörgen med sin Alma kom tvåa och jag tror att Per kom trea med Nellie eller kanske det var Naja, grattis till er båda i alla fall och tack till Danska Flattklubben för en trevlig dag med varierande svårighetsgrad på uppgifterna och mycket trevliga funktionärer och domare.

Nu ska jag och min Mekko göra allt vi kan för att få till en 1e-vinnare till och därmed det sista Certet för att kunna bli DKWTCH!!!!

2013-02-12

Flatcoated Retriever Society Open Field Trial 29/1 2013

Efter mycket velande fram och tillbaka kom jag, Ingela Karlsson o Karin Lind iväg till England.

Hela historien började med att Lisa Falck och Bitte Sjöblom fick tipset av sina goda vänner David och Roz Bellamy i England att vi i Sverige kan anmäla  våra flatar och ha möjlighet att få starta på deras Open Trial.

På Tullgarns jaktmässa i våras dömde David rutan där bla Karin var funktionär och även då pratade vi om att vi i Sverige borde åka över o träna samt anmäla till rasklubbens Open Trial.

 Från början skulle vi varit en full bil som åkt men pga löptikar och lite annat slutade det med att det bara var två kvar.  Jag och Mekko (Coatfloats Marimekko) som skulle starta och Karin Lind som skulle åka med som resesällskap och publik. Kan villigt erkänna att vi var mycket osäker på att åka så långt bara två personer med tanke på hur mycket bilkörning det skulle bli och ökad kostnad. Så när jag då en dag står vid datorn och läser på Facebook dyker ett meddelande från Jens Palmqvist och Line Up Gundogs upp, han undrar om vi kommer att åka?

Jens och Sofia Larsson har ofta flatcoats på träning hos sig och träffar även många på kurser de håller i hela landet , så de har erfarenhet av många duktiga ekipage.

 Förklarar läget med avhopp mm och då säger han att han kanske har ett förslag och ber att få återkomma senare på kvällen. Tack för det tänkte jag, alla förslag på lösning var välkomna för viljan till att åka var det inget fel på. Framåt kvällen har jag då fått ett meddelande där han föreslår att Line Up Gundogs kan sponsra med en del pengar. Wow, nu blev det telefonkontakt med Karin och diskussion om vi skulle orka med bilresan själva? Å vad sjutton, med det erbjudandet, viljan att åka och med två tjattanter i samma bil så var svaret ganska enkelt.

När startlistan från Engelska Flattklubben kom visade det sig som tur var att Mekko hade kommit med. Alla bokningar gjordes hemifrån förutom hemresan Puttgarden – Rödby. Förutom en felbokning av hotellrum på provplatsen, jag sökte på bokningssajten på namnet på Puben vi blivit rekommenderade av David Bellamy, han som tog emot anmälan. Det visade sig ligga två pubar med samma namn ”the Falcon Inn” med bara några mils mellanrum. Som tur var hade ”rätt” Falcon rum kvar när Karin upptäckte misstaget.

Klockan 04.00 på söndagmorgonen ringde klockan och vi klev upp, kl 04.50 satt vi i bilen, 10 min innan vi bestämt! Vi lämnade ett kallt, blåsigt och snöigt Sverige.

En liten felsväng via Antwerpen (lärdom 1 : Karin , ge fasiken i att kladda på gps’n  lärdom 2 : aldrig fel med en karta under resan)  annars rullade alla 125 mil till Frankrike bra.

Nästan hela vägen ner låg det snö , vi trodde knappt det var sant.

Blev påminda om Roz’s ord från en av våra mailkonversationer  ”It’s snowing like crazy here at the moment”… men tack o lov stämde hennes prognos att det skulle börja regna och vara snöfritt när vi väl var över på ön!

Övernattning i Calais på ett trevligt litet hotell där Mekko fick följa med in på puben.

Vidare med båten till Dover på måndagmorgonen och stundande vänstertrafik, min fasa!

Tips om ni åker över denna väg : kom i god till till hamnen! Tre passkontroller. Nu var det lågsäsong och väldigt få bilar tack o lov.

 Karin hade med mycket myndig röst deklarerat att köra vänstertrafik det fick jag allt göra själv, hon vägrade. Men tänk det gick faktiskt bättre än jag trott, med ett litet undantag för rondellerna.

Väl framme på The Falcon i Long Whatton, blev vi mycket varmt mottagna.

Vi fick ett jättefint rum och började fundera på var man kunde rasta av Mekko ordentligt. Det visade sig att hela puben var full av hundmänniskor med sina jyckar och snabbt blev vi visade enorma fält precis utanför tomten på puben där vi fick gå hur mycket vi ville, lyxigt. Det som inte var så lyxigt var att fälten var väldigt blöta och därmed blev vi och Mekko ordentligt geggiga med röd lera. In med hunden i duschen efter rastningen, täckte min säng med filt o handduk och kastade upp resväskor och stol i Karins säng, allt för att Mekko inte skulle förstöra de fina vita sängkläderna när vi gick ner för att äta en mkt god middag.

Väl på puben frågade vi ägaren om vägbeskrivning till provplatsen, bara 2 min iväg och nä, inte skulle vi behöva skriva ner någon vägbeskrivning. Var vi bara på puben kl 08,40 på morgonen så kunde han köra före oss så vi säkert kom fram. Inte nog med att det var suverän service med allt från rummet, maten, ölen och tillgång till mark för rastning nu behövde vi inte ens bekymra oss om vägen till provplatsen, är det alltid så här trevligt i England?

Så kom då tisdag morgonen och dagen då Mekko förhoppningsvis skulle sköta sig. Uppvärmingen gick bra inga problem med fotgåendet så länge det är löjliga dummys som kastas! En ordentlig Engelsk frukost blev det också, även om vi kanske inte åt upp alla bönorna, korven, baconet, ägget ja säg vad det inte fanns på tallriken?! Efter att vi blivit avlämnade av den trevlige pubägaren på Whatton Hall Shoot, blev vi även här varmt välkomnade av både provdeltagare och funktionärer samt arrangörerna , de kända ansiktena David och Roz.

 Snabbt  kom det fram en tjej och presenterade sig som Hilary och frågad hur min hund var? Ja vad svarar man? Hur skulle de tycka att Mekko var med Engelska mått mätt? Försökte iallafall svara så pedagogiskt jag kunde. Lite het vid sidan men lydig på dirigeringarna och duktig på att finna fågel. Som svar får jag, ja heta vid fötterna är alla svenska hundar. Jaha, så var det med det.

Lottningen var redan gjord och vi fick startnummer 8, 11 hundar kom till start. Udda nummer skulle gå med två av domarna,  Phil Garton och Jennifer Hay,  och jämna med de andra två, Richard Beckerleg och Gordon Hay. Vi började gå mot stora fält och nerverna började kännas av. Vi ställdes upp på linjen och i samma linje som vi stod på ställde de ut några av skyttarna. Mardröm för mig och min fasantokiga hund, åker som nyklippt gräsmatta och fasaner som skulle skjutas ner inom en mycket snäv radie omkring oss, inget drömupplägg. Mycket riktigt så ramlade det ner fasaner och en rapphöna både framför och bakom oss. Kan ni känna känslan när man helst av allt, snabbt som attan vill sätta på kopplet på sin taggade hund och åka hem och träna stadga? Det var precis så jag kände när jag tittade på de andra startandes kolugna hundar och började fundera på om Hilary hade sett Mekko tidigare.  Inga hundar skickades under tiden som jakten pågick. När det blåstes av fick alla utom de fyra första hundarna kopplas, däribland en mycket besviken Mekko. Alla fåglar hämtades in som mycket långa dirigeringar, inga av de fåglarna som hade ramlat ner på nära håll användes från den platsen där vi stod, utan när de fåglarna som hade fallit ner långt iväg var inne, flyttade vi oss och fick på så sätt även långa dirigeringar på dem. Man fick hämta två fåglar var innan man bytte till nästa omgång hundar. Mekko skötte sig utmärkt och hämtade in två fasaner. På första såten fick vi tyvärr säga adjö till en startande, det blev nog lite för mycket och han lyckades inte få ut sin hund på en dirigering.

På denna första såt blev Karins foton bara gröna fält i mängd samt några prickar i horisonten som var linjen med startande samt domare , oj vilka avstånd!

Vidare till nästa såt och även här ställde de ut skyttar i linjen. Efter ca halva tiden gått började det blåsa kraftigt. När jakten blåstes av skulle det först skickas på en fasan som eventuellt var skadad. Första hunden blev lite omständig och hittade inte fågeln, det gjorde heller inte nummer två, dock var den lydigare. Fågeln hittades heller inte av domarna men trots det åkte första hunden ut på ”First dog down”, fick förklarat att det berodde dels på att den varit omständig men också för att den hade haft störst chans att hitta fågeln.

Men det var lite olika åsikter om denna bedömning då första hunden hade fått vänta rätt länge innan den skickades.

 När det blev vår tur blev jag anvisad en fågel som låg ute på fältet men längs med skogskanten, och vart vill Mekko? Till skogen såklart, en okej dirigering i kraftig motvind men som enligt mig själv helt klart kunde varit rakare , dock var publiken överens om att arbetet i den kraftiga vinden var bra!

När tredje såten skulle drivas visade det sig att det blåste allt för mycket, det skulle inte fungera, fåglarna skulle med all säkerhet inte flyga som det var tänkt. Det blev en lång väntetid medan de strukturerade om. Fick då tillfälle att prata med några av deltagarna och berömma dem för deras hundars fina passivitet. För det är inget att orda om, deras hundar var kolugna på linjen, vilket Mekko absolut inte var, svensk som jag är! De berättade att de inte tränade hundarna på att apportera utan på att inte apportera. Lät med facit i hand klokt.

Tredje såten kom inte igång förrän efter lunch, nu ställdes inga skyttar i linjen utan långt ut på fältet. Vi var nu sju hundar kvar, en åkte ut på en B-apport och en åkte ut på något vi inte såg då han var i den andra gruppen. Mekko skötte sig över förväntan och gjorde ett riktigt bra jobb.

Lång promenad till fjärde såten som också blev den sista gick även den på stora gröna böljande fält. Här blev det lite mer turbulent. Domarna började diskutera mera och vi blev anvisade fåglar i ett allt snabbare tempo. Jag kallades från linjen för att stå beredd på en skadad fasan i den andra gruppen, när jag precis kommit dit, kallades jag tillbaka för att skicka på en fasan som börjat springa mot ett buskage där det visade sig vara ett djupt dike. Karin stod precis i linje med buskaget och visste hur där såg ut, det visste inte vi. Jag såg fasanen det gjorde däremot inte Mekko. Nu skulle jag skicka utmed nedskjutna fasaner som vinden dessutom låg på ifrån, mot ett buskage där Mekko absolut inte sett någon aktivitet. Jag måste ändå säga, träning ger resultat, hade detta varit förra året hade jag aldrig fått ner henne i buskaget, nu fick jag med lite övertalning ner henne, det tog lite tid och den ena domaren gick fram för att se vad som stod på. Efter en liten stund kom Mekko upp, ner igen och långt om länge kom hon med fasanen. I det läget hade jag nog nästan hjärtstillestånd , tänk att man gör det här frivilligt! Publiken gladdes åter av Mekkos fina arbet och en  mkt lättad Karin tackade ngn för att bönen blev hörd!

Domarna började åter igen diskutera och vi fem som var kvar började prata om vem av oss som vunnit. Ingen sa någons namn och det var faktiskt så, vi fem som var kvar hade gjort likvärdiga jobb, apporterat samma antal fåglar med ungefär samma svårighetsgrad. Det konstaterades att detta provet skulle avgöras på väldigt små marginaler. Det började skymma och en 5e såt var inte att tänka på.

Efter en färd tillbaka i en mycket trång traktorvagn  (men vilken lycka att inte behöva gå den mkt långa vägen tillbaka) var det dags för prisutdelning.

  Prisutdelare var Lord Crawshaw, ägare till Whatton Hall Shoot. Vann gjorde Mr. Steve Ashby med Houndswood Cedar at Tunnelwood, 2a, Andy Snow med Neccessares Raffle, 3a, Hilary Rosser med Mahinda Dudleyoch CoM , Certifikat of Merit, delades ut till mig och   Mrs. Liz Widdows med Mahinda Artichoke.

Jag är så glad att vi åkte, vilken upplevelse, att bli dömd av engelska domare på engelsk mark. Att få visa upp, i och för sig en väldigt het hund, men som var precis lika stopplydig och lika dirigerbar som de andra hundarna, kändes faktiskt riktigt bra. Jag kommer absolut att åka till England för att starta på prov igen om det blir med Mekko vet jag inte men min två-åring, Jazzå, Coatfloats Jazz Live, ligger i hårdträning på att ”inte apportera” och att gå lååånga linjer.

Färdens åskådarekipage kan också tipsa och konstatera att det var en helt fantastisk upplevelse.

Färden hem gick via övernattning i ett öde Dover hos en mkt märklig hotellägare. Smarriga hemlagade hamburgare ,  chips och god lokal öl blev vår firarmiddag på en pub med en lycklig Mekko som fick dela nästan jämnt med oss!

Hoppas verkligen att fler Flattmänniskor åker iväg , vi har helt klart tillräckligt bra hundar i Sverige, bara vi tränar mer passivitet.

Tack återigen Jens o Sofia för ert engagemang o sponsring så att vi kom iväg o fick vara med om detta äventyr!

Och tack till alla för hållna tummar o tassar , goa hälsningar och gratulationer! Vi kände att ni var med oss både i bilen och på fälten!

Träning för kommande prov på ön har påbörjats och reseplanering för nästa färd sätts snart igång!

 

Hälsningar från mkt nöjda Englandsfarare

Ingela Karlsson och Karin Lind

 

 

 

 

 

2013-01-09
A-provs start med Mekko på Faurskov och vi slutade som 4-vinnare. En regnig och kall dag men med ett mycket trevligt upplägg och trevliga medtävlande.
Väldigt mycket fasaner på en gång men Mekko skötte sig riktigt bra och löd pipan bättre än någonsin. Tyvärr hängde det inte ihop med hur hon var vid min sida och fotgåendet, nej fy så dåligt, taggad till tusen och kunde knappt sätta sig efter att hon kommit in med fågel. En lite tråkig insident hände också när jag skulle skicka ut henne på sök tillsammans med Munti på en ö i en damm. Mekko har för snart 3 år sedan blivit påhoppad vid 3 tillfällen på ett B-provssök och detta har satt djupa spår. Det var helt omöjligt att få ut henne till ön så länge Munti var där, när han simmade in då simmade Mekko ut. Detta såg såklart ut som ren olydnad och bedömdes såklart också så. Det tog helt enkelt för lång tid att få ut henne till ön. Tråkigt men jag vet vad det beror på och är det bara inte på ett begränsat område märker man aldrig det, men nu var det för tight.
Hon gjorde också sin hittills snyggaste apport. Blev som andra hund skickad på en skadad fasan som sprungit in i skogen, fick snabbt henne till platsen och jag såg att hon tog löpan men hon kom inte tillbaka, jag väntade och väntade, såg en skymt av henne utan fågel. Mer väntan också såg jag henne till vänster i skogen hon stannade upp och tittade på mig och höger ut, hon tog kommandot också ny väntan. Efter en halv evighet hör vi en fågel som flaxar och får syn på Mekko som försöker hoppa upp i ett träd. Det går såklart inte men fasanen blev iallafall rädd och valde att försöka flyga därifrån, den lyckades ta sig från granen över skogsvägen över åkern ner mot dammen över vattnet och ut på ön. Mekko efter som en liten svart rem, kastade sig i vattnet och for runt som en skållad råtta efter fasanen, vilken lycka när hon äntligen får tag på den och kommer in med den till mig. Vid sådana här tillfällen är jag väldigt glad att jag har en mycket envis liten fasanälskande flatte!
Vann gjorde Bjarne med Pete, 2a Heidi med Munti och trea Hans-Jörgen med Alma.
2013
Så var det dags för en sumering av 2012. Allt som allt ett bra år, vi började med B-provs start i Danmark med både Mekko o Jazzå o jodå Lilleman fick ett 1a-pris i Nkl o Mekko blev 3-vinnare. Fortsatte med Off WT med Mekko och hon blev 1e-vinnare och fick sitt första WT-Cert . Sen var det Jazzås tur och en lång resa till Bjuråker och Unghundsderbyt och vilket resutltat, 4-plats och  133p/140p med 98/100 p i grundomgången, kan man vara annat än supernöjd. Mekko startades på danska RMet och det gick sådär, bättre lycka i år!
Sen åkte jag iväg utan hund till Finland tillsammans med Maria Jogeland och var instruktör på finska flatklubbslägret i 4 dagar, superkul!
Off WT igen med Mekko i Danmark 6-vinnare.
Sen kom då Svenska Flatmästerskapet och det enda jag hade planerat in med Röjja!!! Och som hon gjorde det, min gamla tant blev Veteranmästare, Röjja min Röjja hon slutar aldrig att förvåna mig. De andra båda startades, Jazzå missade en mark och Mekko slutade på en 8e plats, tror jag.
Mekko o jag åkte på lag-WT i Danmark och slutade 4a som lag och som 5-vinnare individuellt.
Sen var det dags för både Jazzå o Mekko igen och det Norska RMet. En mycket givande och trevlig helg som slutade med att Jazzå placerade sig som 2a i Unghund  och Mekko som 7a i Elit.
En resa till Åland blev det också men tyvärr med en 2a med oss hem, en missad mark och 2an var ett faktum.
A-prov i Stockholm med Mekko slutade inte bra, åkte ut med en mycket olydig hund!
Sen var det Norskiska för tredje gången och ännu en seger för Sveriges lag och Mekko kom 4a individuellt.
Ett härligt år med många resor och nya roliga upplevelser och bekantskaper, ser fram emot 2013 och ett antal givande och utmanande starter med både Jazzå och Mekko. Jazzå ska ta det väldigt lugnt men FM blir det och kanske B-prov i Danmark och möjligen något WT i Sverige eller Danmark. Mekko däremot ska startas både lite här och där, Danska RMet, kanske Finland igen och möjligen England vi får se vad det blir!
Stort Tack till alla markägare, träningskamrater och sambon o dottern såklart som ställer upp i ur o skur! Extra tack till vår trogna reskamrat A-L o hennes gäng, utan er hade vi aldrig kommit ut på allt kul!!!
2012-10-18/19
En härlig helg i Danmark är slut! Nordiska Mästerskapet för Flatt slutade med svensk seger. Lagtävlingen på lördagen gick som ett Off WT, ett trevligt upplägg utan konstigheter men där allt testades. Första delen gick som tre stationer som hängde ihop man gick lagvis och hade dragtit lott om vem som startade först. Mekko hade startnummer fyra, vi började med en dubbelmark som hamnade på samma ställer där ettan skulle ta den ena och tvåan den andra. Sen kastades en ny dubbel på motsatt sida där trean skulle ta den ena och fyran den andra. Fotgående fram till fyra dirigeringar och sen fotgående fram till fyra enkelmark som gick som en drive men hämtades efter hand av hundarna. Efter lunch var det dags för en drive där varje hund skulle hämta in varsin från ett sök. Efter det var det en station med två dirigeringar, sammanlagt kunde man få ihop 120p. Mekko strulade lite på sista dir och fick bara ihop 13p och slutade på 106p och en fjärdeplats individuellt. Vann gjorde A-L med Leia på 111p, 2a Per Retmaier med Naja fr Danmark på 109p, 3a Bjarne Holm med Pete från Norge på 108p.
Söndagen gick som ett A-prov på mestadels fasan och lite änder. De första fyra timmarna sköts det ned väldigt lite fågel och hundarna började bli stressade. På näst sista såten var vi 6 st kvar och när Jespers Peritas Mudler tog fel fågel var även han ute, mycket skrikande blev det där och när Johnny skulle skicka sin, hann hunden före också var även han ute, mitt i detta blev det för mycket för Mekko också knallade även hon, jäkla skit, men tyvärr sådant som händer om än onödigt på ett Nordiskt Mästerskap.
Inför sista såten var det 3 ekipage kvar varav en av dem var Andreas med Vega, det såg ut som om han låg 2a eller möjligen 3a men vad händer? Jo Idars Carmen slutar helt lyda och Bjarnes Pete förstår inte riktigt vad han ska göra och det blir svensk seger även individuellt. Stort Grattis till Andreas o Vega som nu kan kalla sig Nordiska Mästare och till Anna-Lena o Leia som blev bästa hund på lördagen. Stort Tack till Annika o Tanja för ett bra upplägg och för en trevlig vistelse i Danmark!
Tack också till Mumme o Kerstin som förutom att starta i Nkl o Ökl på WTt och knipa båda förstaplatserna med Tosca o Nisse också stannade till på söndagen för att titta på A-provet, härligt med support! Och Mummes kommentar på prisutdelningen på lördagen kommer nog att kommas ihåg, "And all the whisky goes to Sweden" !!!
2012-09-02
Vilken härlig helg vi haft på Norska Retrievermästerskapet! Jazzå 2a i unghund och Mekko 7a i mästarklassen. Åkte som vanligt ihop med Anna-Lena och hela hennes gäng på fredagen upp till Sessvollmoen. Började kvällen med att bli sådär lagom irriterade på Jazzå då han blev dökär i vackraste Leia, knäpphund, fattar inte vad det är med honom det är likadant varje gång han ser just Leia hon charmar honom totalt och han blir som en svassande pälshög modell sjöhäst!!!
Lördagen började iallafall med unghund och alla stationer skulle bara enkelmarkeringar i olika terräng. Vi började på stat 2 en ganska lång mark i kanten på en damm 20p, stat 3 mark på skogsväg 19p, stat 4 mark bakom rotvälta 20p, stat 5, fotgående och mark i sump/vatten 20p, stat 1, fotgående o lång mark på översvämmad åker, 16p. Så långt riktigt bra så hade vi då bara sista stationen kvar nr 6, ingen nolla för då fick vi inte gå vidare. Jag hade egentligen lovat mig själv att jag inte skulle försöka styra min lille hund men.... Mark faller i ett område med hallonbuskar, Jazzå springer ut lite fel i vind och får den inte,  ut ur buskarna tillbaka in jag vet inte hur många gånger hela tiden lite för långt till vänster och fel i vind, Nej Nej Nej ingen nolla vill inte ha en noll. Efter en lååååång stund börjar han springa mot mig, snabb som attan upp med pipan och stoppsiganl och han stannar, upp med händerna och UT och han vänder helt om och ger sig in i buskarna igen söksignal och han kommer med dummyn Duktiga duktiga lilleman, 11p.
Så var det dags för Mekko började även här med stat 2 en dir med störning 17p, stat 3 lång enkel mark 20p, stat 4, dir med störning 19p, stat 5, fotgående o enkel mark 17p, stat 6 dubbelmark där första skulle in först 17p, stat 1, lång dubbelmark på linje där först kastad skulle in först, fy fasiken vad jag led när jag var tvungen att stoppa min hund för att ta första när hon hade full fart ut mot sist kastad, så tråkigt, jag avskyr att behöva styra min hund på mark särksilt om de är på linje, iallafall 16p
När resultaten var klara visade det sig att både Mekko o Jazzå hade fått ihop 106p och låg båda på 3e plats och vidare till semifinal 
Semifinalen gick som 2 stat på vilt, nollade man första gick man inte vidare till andra. Bjarne Holm upplyste oss om att det var två dubbelmark, jaha dubbelmark!!! Tack o hej tänkt jag, men nej då 1a stat 18p, 2a stat 20p.
Så var det semi med Mekko även här två stat på vilt. Första en walk-up där en mark o en dir skulle in Mekkos fotgående var bra, mark bra men inte dir  15p, stat 2 en enkelmark kastades men en dir skulle in först, här gjorde hon dir kanon men missade mark och det blev lite strul 12p. Hon var helt enkelt inte riktigt med. När dessa resultaten var räknade visade det sig att båda hundarna var vidare till final.
Finalen gick i par en unghund och en mästarhund, först in med Mekko som gjorde ett katastrof arbete blä blä blä, först gick ett skott på en vatten dir sen skott o kast, en vatten mark till unghund, unghunden skulle först hämta in sin mark och sen skulle elithunden ta in sin dir. Mekko fick 6p med den poängen behövs det inte någon vidare förklaring på hur det såg ut. Nästa par var det Jazzås tur och han skötte sig utmärkt, satt helt still, uppmärksam simmar rakt ut o hämtar anden och in till mig. 20p.
En fantastiskt fint ordnad helg, stort Tack till Bjarne, Magnus och alla ni andra som ordnat o fixat, alltid lika roligt att starta i Norge.
Grattis till alla bra resultat men extra Grattis till Ove Simonsen som för tredje året i rad vann mästarklassen med sin duktiga Laerkeredens Ask och Grattis till dagens superklättring, Anna-Lena Wendt och Dipper som går från 12e plats till 3e plats med en smått otrolig semifinal och final!!!
Alla resultat går att se på http://www.mesterskapshelgen.no/ 
2012-08-19
Hemma efter en 30 graders varm dag i Danmark och WT för lag och individuellt! Var med i Lag Black Forest som bestod av Annika Christiansen och Moon och Tanja Thorsén och Cooper också då jag o Mekko.
Vi fick börja på station 1 och 2 som var en dubbelstation som dömdes av två domare. Vi gick in två lag = 6 hundar och det började med en walk-up på en vad det såg ut som någon uppväxt slagen åker. Eftersom det var 30 grader varmt hade vi tagit på den passande klädsen shorts och gypadojjor!!! Det var bara det att ca 10 m ut var det inte bara en nässla utan nässlor överallt, aj aj aj, nu förstod vi helt plötsligt varför domarna travade runt i långbyxor! Vi gick som andra lag alltså var det inte ett dugg nedtrampat heller, inte så klokt! Det började iallafall med en enkelmark framför hundarna, en till varje. När det var gjort var det varsin enkelmark i kryss. Mekko skötte sig bra fick hjälpa henne på en av mark. Sen vidare transport så vi stod alla sex framför en hög backe bestående av buskar, ris, högt gräs och självklart nässlor. Nu gick det en drive när den var slut skulle man skicka på en enkelmark upp i backen en mark plats för oss tre och en för det andra laget, mellan varje mark gick en drive. Detta gjorde Mekko riktigt bra, lite dålig fart in pga nässlorna. När det var klart gjorde man helt om och skulle skicka på ett linjetag, tre olika linjer där första man i varje lag skickade på den ena o s v. Över åkern, genom nässlor!!!! och in i skogen där man inte såg hunden, ca 10m in, detta gjorde Mekko riktigt bra.  Vi fick 15p på första för att jag fick hjälpa henne på mark och 19p på andra.
Tredje stationen var en lång dirigering genom en dal upp för en backe här låg dirigeringarna rakt utanför oss med ca 15m mellanrum. Jag fick skicka först och Mekko gav sig iväg rundade ett hav av nässlor tog upp linjen, stopp sök, hade missförstått platsen lite, nytt stopp o sök och hon hade den 19p. Här hade Tanja en väldig otur, suverän dirigering men ett missförstånd mellan henne och hunden och tyvärr rök där en hel del viktiga poäng.
Nästa var också en dubbelstation nr 4 o 5, man var hela tiden 2 lag inne men man kunde inte se varandra utan bara höra. Stationerna pågick samtidigt och station 4 började med en massa kvackande varpå det sköts två skott från staton 5 sen skott o kast med bumperboy från station 4,två ny skott från 5an nytt kvackande och skott o kast med bumper på 4an, två nya skott från 5an också fick hund nr ett på fyran skicka på först kastad markering. När den var inne hämtade hund nr två den andra kastade också roterade man och allt började om igen. Här fick jag ett stopp och en söksignal på Mekko på först kastad och spik på andra 19p. Tyvärr fick inte Annika o Moon in första mark och vi drog på oss en retlig nolla. 
Vidare till nästa station, här fick vi då förklaringen till alla 6 skotten. Det började med två skott långt upp i en backe, sen två skott och en enkelmark i en nästan igenväxt damm sen två skott till uppe i backen. Här skulle första hunden hämta in en dummy på ett närsök ca 130-150m ut, andra hunden skulle hämta in vattnet när första hunden var inne sen roterade man. Här gjorde Mekko en spik på vattnet och fick hämta sist i närsöket, hon löd jättefint men det var långt iväg, ett ganska stort område, högt gräs och bara 3 dummys kvar så det blev lite förflyttningar innan hon hittade den. 17p.
När sen prisutdelningen kom hade vi placerat oss som 4a med 225p samma som 3an och 4an men pga hur de räknar blev vi 4a, och individuellt blev jag 5e vinnare med 87/100p. Vinnande lag blev Helle Golstrup, Lars Meljby och en till, individuellt vanna Bojje Rasmusen på 94/100 tvåa Jan Lorentzen på 90/100 trean o fyran kommer jag inte igåg också då vi som femma! Stort Tack till Tanja o Annika för en jättetrevlig dag och tack för att ni frågade om jag ville vara med, och grattis till vinnande lag och vinnare! Tack också till Danska Retrieverklubben som lagt upp ett superroligt WT med mycket innehåll som höll nerverna på helspänn, detta passade mig o Mekko riktigt bra!
2012-08-12

Röjja min Röjja Veteranmästare på FM 2012. Inte trodde jag detta när jag åkte upp med mina tre flattar i fredagseftermiddag. Röjja skulle ju bara startas på skoj, vi skulle bara gå ut och ha roligt och visst var det roligt väldigt roligt tom. Hon gjorde ett näst intill perfekt arbete, landdirigering troligen snyggare än hon någonsin gjort, alla som känner Röjja vet att dirigering och att göra som någon annan säger inte är Röjjas grej. Transporterna gick utmärkt, dubbelmark på vatten inte en tass fel förutom att hon slog en frivolt ibland stenarna så jag trodde hon knäckte ryggen men upp igen o full fart. Söket gick hon ut och plockade som om hon visste var de låg, landmarkeringen perfekt alla avlämningar fina och hon var helt tyst!!! Som vännen Jenny Fick skrev när Fan blir gammal blir han religiös, ja det får jag nog skriva under på. Anna-Lena har också sagt ända sedan jag anmälde Röjja, det skulle inte förvåna mig om hon går ut o vinner, o ja hon fick rätt! Inte nog med att hon blev Veteranmästare hon fick dessutom pris för bästa samarbetsvilja Kennel Ducktreams VP.
Jazzå startades i Ukl och missade en kort enkelmark, han gick 10 m för långt och letade som en galning, tiden gick ut och när jag blåste in honom fick han den i vind, blev en bra övning men lite onödigt på FM, kanske. Annars 18p på dirigeringen och 20p på vattenmarkeringen har skött sig utmärkt sitter fast och är helt tyst och lämnar av perfekt. Nöjd med min lilleman men visst hade det varit roligt att gå vidare.
Mekko hamnade som vanligt precis utanför finalplats 3p saknades, och slutade på en åttonde plats. FM är inte Mekkos tävling hon gör bra arbeten men det är alltid något som blir stolpe ut. Dir/Mark stationen 17p, Vattendir 18p, Dubbelmark 19p så kom vi då till söket, tyvärr la hon lite för mycket tid på fel ställe, högt gräs och jag kunde inte se henne därför kunde jag heller inte dir bort henne därifrån, när hon kom in med 4e av 5 vilt var tyvärr tiden ute och bara 3 vilt räknades 11p. Nya tag nästa år och förhoppningsvis vår tur att ha lite flyt!!!
Stort Grattis till Anna-Lena o Leia som blev Flatmästare efter en suverän grundomgång och en superfin dirigering i finalen. Grattis också till Mumme o Tosca som kom 4a i Ukl, till Hanna o Skoj som kom 2a och till alla andra som visade framfötterna med både bra poäng och fina placeringar! Tack alla för en trevlig och rolig helg.

Åkte tillsammans med A-L till Danmark för ett off WT. Ett ganska enkelt upplägg där det inte fanns råd att tappa ett enda poäng, tyvärr klantade Mekko sig på en dir/mark station och jag klantade mig på en dubbelmark så där förlorade vi sammanlagt 8p.
Började med en station där det gick en mark och en dir skulle in först, Mekko gjorde dir perfekt vilket gjorde att jag slappnade av och trodde Mekko skulle fixa mark själv det gjorde hon inte. 15p, nästa stat en enkel mark i en damm, högt gräs och man skickade en bit ifrån dammen apporten hamnade helt dold här fick vi 20p, nästa var en dubbelmark, Mekko snurrade lite på första men ett helt ok arbete nästa gick hon ut och i min värld tyckte jag att det såg ut som om hon inte visste var den var, jäklar så korkad man kan vara, självklart visste Mekko var den var men då hade jag redan blåst en stoppsignal och det värsta var att när det kom ljud från pipan visste jag att jag gjorde bort mig, förbannat onödigt. 16p ett poäng borta pga Mekkos snurr på första och resten pga mig. Nästa stat en dir i knepig terräng 20p, Nästa stat ett riktat närsök en bra bit ut i skog här skulle hämtas in 2 apporter. 18p. Sammanlagt 89p och vi slutade som 6-vinnare. A-L o Dipp fick ihop 88p o Leia 83p.

2012-06-28--07-01

Har varit som instruktör på Finska Flatklubben i Finland tillsammans med Maria Jogeland. Fyra riktigt trevliga dagar med många arbetsvilliga Flattar, skilde sig lite från Sverige tyckte jag, deras hundar hade mer fart även de som var av den lite tyngre typen. Såg egentligen ingen hund som tvekade för jobbig terräng däremot var deras avlämningar och hundarnas minne inte så bra. Här märks det tydligt att vi tränar olika, någon enstaka belönade sin hund när den kom in med apporten men de flesta tyckte att själva apporteringen var belöningen, vilket gjorde att när hunden närmade sig sin förare hade de problem med både att få in den och sen även att få hunden att släppa apporten. Självklart frågade jag varför man inte belönade själva avlämningen och fick till svar att de inte ville muta sin hund. Förstår deras tanke men jag personligen tror nog ändå att man iallafall inledningsvis och sen med jämna mellanrum måste belöna avlämningarna annars är risken att hunden kommer sakta eller inte vill lämna, min personliga åsikt och självklart gör man som man själv vill. Roligt hade vi iallafall och förhoppningsvis kunde jag o Maria komma lite nya ideér och nya övningar. Stort Tack till Finska Flattklubben för att vi fick komma och tack till Maria för trevligt sällskap.

2012-06-16
Har startat på Danska RMet och det gick inget vidare, visst Mekko gjorde en hel del riktigt bra men drog på sig en 5a på en walk-up station och då får man enl reglerna inte gå vidare till semifinal oavsett hur bra de övriga stationerna går. Tyvärr gjorde Anna-Lena o Leia samma sak så det blev en snabbvisit och träning i Markaryd på söndagen istället!
Annars var det ett riktigt roligt upplägg men många apporter och mycket innehåll på stationerna. Bla en walk-up med 4 mark o en dir, en station med en mark sen en transport en minnesmark vända helt om ta en dir sen vända om mot minnesmark men då hämta en annan mark när den var inne skulle man till slut hämta minnesmark. Tror jag o Mekko slutade på 67p.
2012-06-09
Hemma efter en lååång men härlig resa till Unghundsderbyt i Bjuråker Hälsingland. Jazzå visade sig från en av sina absolut bästa sidor och slutade på en 4-plats, härliga lilla hund. Resan började på fre morgon då Kerstin Holm o Mumme Pfeiffer anlände med sina hundar och en jäkla massa packning!!! De dryga 75 milen avverkades förvånansvärt enkelt en massa hundprat också var vi framme. Jazzå tyckte dock det var väldigt vacker natur och valde att sitta upp och titta ut i ca 60mil, han lär väl sig så småningom att det är bäst att sova när tillfälle erbjuds! Vi kom fram till en något förvirrad dam som stod för campingen, väldigt fint läge vid en sjö men väldigt små stugor, eftersom hon tydligen inte hade riktig koll slutade det med att vi fick två stugor för samma pris som en. Efter lite vin och hundsnack med A-L, Hanna, Malin och ett gäng Straigt Flush var det ganska skönt att gå o lägga sig. Upp på morgoen och eftersom jag anmält sist startade jag sist alltså en bra bit efter middag och kunde gå runt och titta på andra startande. När det väl var vår tur skulle vi börja på stat 5 och när vi väl var där bröt de för lunch. Ett par timmar senare (lång väntan) var det iallafall vår tur. Stat började med ett fotgående på ca 15m sen en enkelmark ut på ett kalhygge över två stockar som låg med ca 10 m mellanrum. Jazzå skötte sig fint och fick 19p. Stat 1 var en enkelmark över klippt gräs sen in i högt gräs och mark låg precis i kanten till skogen. 20p  Stat 2 en enkel mark nedför en brant backe inte särskilt lång där svårigheten var att anpassa farten så de inte sprang över. 20p  Stat 3 en enkel mark som gick i gles tallskog med uppvuxet blåbärsris ingen direkt ref punkt, här gjorde Jazzå en jättefin mark men på vägen tillbaka fick han syn på dels domaren som hade flyttat sig ut i området sen en massa stolar o ryggsäckar som stod vid sidan om mig och stannade till innan han fortsatte in till mig. 19p. Stat 4 en enkel mark på vatten sickade en bit från land ett par meter simdjupt sen skulle de över en remsa med vass/gegga och sen ut på blankvatten, riktigt snyggt jobb av Jazzå spik på mark bra fart över geggan och hög fart in till mig, dummyn rakt i hand innan han skakade sig. 20p, duktiga hund! Sammanlagt fick vi ihop 98/100 och senare fick vi veta att 10 st hade gått till semifinal varav jag o Jazzå var en av dem. Semifinalen var en Walk-up där man gick fot ca 10-15m skott o kast bakom en skogsdunge sen ny transport ca 10m varpå man skulle vända upp mot mark och hämta den. Ett par snurr innan han fann den 17p. Efter semin visade det sig att det var en som hade 117p och 5 som hade 115p varav vi var en av dem, vidare till final. Finalen var en lång enkelmark som Jazzå gjorde superfint rakt ut och rakt hem, men väl framme vid mig gick han istället mot en av domarna och skulle lämna av dummyn fick flytta mig lite för att han skulle uppmärksamma mig och då lämnade han av dummyn. 16p. Är fullt nöjd med lillemans insats säkert hade han lämnat av dummyn direkt till mig om det varit dagens första mark men efter ett antal timmar med väntan varvat med arbete tror jag att hjärnan tog lite slut, och det kan jag leva med, jag tycker han har gjort ett långt mycket bättre arbete än jag kunnat drömma om och återigen är jag riktigt imponerad över hur han kan fokusera på rätt sak vid rätt tillfälle, han är ändå bara knappt 14 månader och Flat hane!!!! Vann gjorde superduktiga Kicki Pilenås på 136p, tvåa Inger Borg på 135p, trea Berit Gjötterud på 133p, jag o Jazzå fyra på 133p, Berit hade 100/100 i grundomgången därför plac hon som trea.
Stort Tack till Kerstin o Mumme för roligt och trevligt ressällskap, Grattis också till era duktiga hundar som trotts ett par missar ändå presterade riktigt bra arbete, nästa gång inga nollor!!!! Grattis också till A-L o Aska på 92p Malin o Loke på 88p o Hanna o Skoj på 74p med en nolla, inte dåligt av en kull att prestera så högt och jämnt!
Tack också till domare, funkisar och arrangörer för ett väldigt trevligt derby.
2012-05-18
Mekko 1e vinnare på Danskt Officiellt WT idag, 90/100p. Ett roligt test med mycket klurigheter. 1a stationen var en walk-up med 2 pers, först hämtade jag en enkelmark som gick iväg med en bumperboy liknade sak + att skytten sköt, sen ny walk-up och nästa hund hämtade, sen vände man om och dirigerade ut på ett kalhygge, mycket snårig terräng 19p.
Stat 2 gick man in i par också gick en drive till höger om oss sen skulle vi dirigera utmed driven, här blev något missförstånd mellan mig o Mekko, vet inte riktigt vad som blev fel men skicket blev heltokigt 16p, Stat 3 en dirigering med en störningsmarkering i bokskog, där mark skulle hämtas in sist, 19p, Stat 4 den enda stationen som inte hade någon form av störning, en lååååång dubbelmark säkert över 100m i bokskog där man hade utnyttjat terrängen, skickade uppifrån en kulle ner i en svacka antingen genom en massa ris eller över döda halvruttna omkullfallna bokar, över en bäck och upp för nästa kulle. 20p, Stat 5 vattendirigering med störningsmark från bumperboy behöver jag säg att jag trodde det var kört???? Dessutom informerades jag om att det hade blivit noll eller kass poäng för många, iallafall man stod en bra bit upp på land och skickade, mark gick i ena kanten sen skulle man dir förbi mark och hämta in en dir lite längre bort på samma sida som mark. Ja det blev lite åsna, jag börjar känna åsnan och stoppade henne såfort hon vek av efter lite strul kom iallafall rätt dummy in och det blev 16p. Lång väntan innan prisutdelningen men det var värt väntan. Kommer helt klart att åka igen och försöka få ihop 2 1a vinnare till och satsa på Dansk WT Champion, tiden får utvisa om det lyckas eller ej. Grattis till alla som gjorde ett bra jobb idag och tack till Danska Retrieverklubben som ordant ett knepigt men roligt vinnarklass prov. Däremot är jag väldigt glad att jag lämnade Jazzå hemma, på tok för svårt för en nkl hund, både dubbelmark på linje och dold dir utmed vatten där det tidigare hade hämtats en mark inget jag hade velat utsätta min Jazzå för. Måste också tacka alla trevliga medtävlande, eftersom jag åkte själv idag blev det lite ensamt och tråkigt men efter ett par stationer snackades det en hel del svensk/danska, härligt med positivt trevligt folk!
2012-04-15
Start i Danmark med både Jazzå o Mekko slutade med ett förstapris och Godkänd Brukspröve med Jazzå och tredjevinnare med Mekko. Vann med ännu ett Cert gjorde Hans-Jörgen och Alma och 2e-vinnare blev A-L med Leia, grattis!
Nkl provet bestod av 2 enkelmark på land som började med att de skulle skickas över en ganska bred bäck den ena hamnade med dolt nedslag och den andra öppet. Båda fixade Jazzå mkt fint, sen en liten transport och en enkelmark på blankvatten enda klurigheten här var väl att man skulle skicka snett i vattnet och en lite brant igång, givetvis tog Jazzå snabbaste vägen och fick därmed bära fåglen en liten bit på land men det fixade han fint och alla vilten på hela provet lämnades fint i hand. Sen en lite längre transport där fotgåendet bedömdes, här gick skytten framför så Jazzå hade inte minsta tanke på att göra något annat!!! Söket var inte särskilt stort och lättsprunget enda problemet här var väl att det fanns stor risk för byte av vilt vilket han tack och lov inte gjorde. Det som man skulle kunnat önska var snabbare upptag av viltet på söket, vad det beror på tror jag är att många andra hundar tagit i viltet tidigare kombinerat med hela provsituationen. Mer träning på använt vilt och mer träning på nya platser med nya hundar. Är iallafall väldigt glad att Jazzå är min
Vinnarklassen såg lite knepig ut men när vi väl kom på plats var det inte värre än vi borde kunna göra ett bra jobb. Mekko har på senare tid haft stora (väldigt stora) problem med att markera och mark uppgiften var inte helt enkel en trippel som kastades först en mark sen skulle den andra hunden ta in en dir sen kastades en mark till den skulle man skicka på sen kastades en mark till på nästa samma ställe som den första ockcså skulle båda hämtas in. Detta gjorde Mekko bra, lite hjälp på den sista men hon löd pipan bra. Sen var det vår tur att dir och landdir gjorde hon ganska bra lite onödigt styrande sen skulle vi då ta vattendir, egentligen inte särskilt svår och inte särskilt lång först en bit på land i en smal sjö och ut till en ö. Men här hade vi olika åsikter plus att jag inte såg henne när hon väl kom i vattnet (hög vegitation) men hon borde absolut gjort det mycket bättre Ut är Ut oavsett vad och det var det inte för Mekko idag. Söket gjorde hon bra kunde funnit något vilt till tycker jag men hon hämtade flera som låg långt ut så jag får väl skylla på det! Vi slutade iallafall som 3e vinnare Anna-Lena o Leia som 2e vinnare och Hans-Jörgen o hans fantastiska Alma som 1e vinnare och Cert.
20120212
Inte mycket händér just nu! Lite för lite träning eftersom mörkret fortfarande ställer till det, det läggs just nu mest fokus på Jazzå, mycket träning på passivitet, fotgående och långa linjetag även sök har vi lagt en del tid på, av någon anlening har han svårt att fatta just ordet Sök, men det kommer väl. Har sällan sett en hund jobba som han gör på sök, galopp ut för att sen slå av på takten och dammsuga varenda liten tänkbar yta där det möjligen kan gömma sig en fågel eller dummy!!! När det sen är genomsniffat från högt till lågt galopperar han vidare för att ge sig på nästa buske, rishög, stubbe, rotvälta, eller vad som nu fågar hans intresse, nog för att allt kommer in men tekniken verkar i mina ögon lite överdriven!!!  Mekko får mest lite underhållsträning borde nog fokusera på mer lydnadsträning med henne men det får jag väl ta tag i när det blir lite längre kvällar. Även Röjja blir avdammad nån gång i veckan, hon får agera störning till unghund o ökl labbarna när vi kör sök och jäklar vad det går och inte bryr hon sig ett smack om att en liten labbe ibland jagar henne, nej nej dummyna ska in fort fort FORT!!! Nån som undrar om hon är tyst??? Nej absolut inte, möjligen något lägre ljud efter att hon sprungit som en galning upp och ned för backar men efter några minuters vila är sångfågel igång igen, jag orkar inte bry mig.
2012-01-01
Året som gått! Vi hade en del planer inför 2011 och en del av dem klarade vi och andra får vi försöka oss på 2012. Röjjas viltspår blev inte av, däremot har hon varit på en del andjakter och gjort det hon brukar!!! Skött sig själv med mig som nåt bihang som kör henne dit o hem. Tokan är och förblir som hon alltid varit, otroligt självständig men en suverän fågelhämtare! Mycket mer har däremot Mekko fått göra, vi började året med ett Cert på A-prov i Danmark och blev därmed DKBRCH och NordJCH, i maj åkte vi till IWTt i Ungern tillsammans med Morgan Thorell och Janne Wiberg en rolig resa med både bra och dåligt resultat och flera erfarenheter rikare, sen blev deten 6e plac Lag-SM med Anna-Lena Andersson och Thomas Hultstrand, riktigt roligt, fortsatte till Norska RMet och efter en tråkig start på söndagmorgonen slutade vi på en fin 11e plats, nöjd? nä inte riktigt. Flattarnas A-prov i Halland gick inte riktigt bra, fel fågel och vi åkte ut. Ett A-prov i Skåne har vi också hunnit med med en nolla som resultat. Sen kom Nordiska för flattar i Norge, började lördagen med ett 2a pris efter ett suveränt prov men där vi tyvärr missade på en markering men Sverige vann iallafall lagtävlingen tack vare 1a pris på AnnaLena o Leia och Andreas o Vego och en 2a på Janne o Light Sen kom söndagen och Mekko gjorde riktigt bra ifrån sig och slutade med en etta och som Nordisk Mästare. Avlutade året med att åka på Elitprövet på Fyn och snabbt in snabbt ut kan man väl sammanfatta det!!!
Annat roligt som hänt är såklart att Jazzå, Coatfloats Jazz Live, har flyttat in, en liten, enveten hane med mycket bra näsa, tiden får utvisa vad det blir av honom.
Planen inför 2012: Ett nytt försök med Finland vi kom ju aldrig dig 2011, och såklart A-prov i Danmark och kanske Sverige, förhoppningsvis en hel del mästerskap och kanske en resa till IWTt i Schweiz, Lilleman ska få prova på nåt prov tiden får utvisa vilket eller vilka det blir. För Röjja har jag faktiskt en liten plan vi får se om det blir som jag tänkt eller om jag ger upp!!!
Som vanligt tack till alla träningskamrater och markägare utan er inget tränande och därmed heller inga duktiga hundar!!!! Vi önskar alla ett stort Lycka till inför 2012!
2011-12-10
Snabb uppdatering efter en snabb visit på Fyn! Elitprövet gick inte riktigt som vi tänkt oss, inte för att jag trodde att vi skulle klara oss särskilt länge men att vi skulle åka ut på knallning på första såten det hade jag inte räknat med. Hade startnr 18 och när nr 17 säger apport sticker Mekko med full fart, säger förvånat Mekko och hon tvärstannar och studsar in vid sidan igen men vad hjälper det, koppel på. A-L o Leia fick iallafall vara med lite längre men på andra såten tycker Leia att hon ser lite för dåligt och går fram för att se lite bättre var fåglarna hamnar, klok hund men inte helt korrekt enl reglerna, så kunde vi gå och äta lunch och sen köra hem i lugn o ro. Ja det var iallafall som vanligt trevlig att åka ihop med A-L och såklart att träffa både gammalt o nytt folk! Vann gjorde Trond från Norge  stort Grattis!
2011-10-29/30
Hemma från en härlig helg i Norge med trevligt sällskap och fantastiskt arrangemang. Sverige vann Nordiska Mästerskapet för Flattar för tredje året i rad och Mekko blev Nordisk Mästare individuellt på söndagen helt makalöst jag är så glad för min hund. Lördagens prov gick som en walk-up på 4 såter och så gott som helt utan vatten. Lite kluriga markeringar och avslutades med ett stort sök. Tyvärr gjorde Mekko och jag en miss på en markering som gick över en kulle, Mekko gick för långt vilket jag inte kunde se, domaren bad mig kalla henne närmare och jag kalla in henne så jag kunde se henne och gjorde sen tokfel, jag skickade henne vänster ut, hade jag använt någon del av min hjärna skulle jag såklart skickat henne höger ut då hade vi utnyttjat vinden, ja ja mer träning för både hund o förare skulle jag tro! Annars gjorde hon ett suveränt arbete och jag var mycket nöjd men som sagt en missad markering och det blev en 2a. Andreas med Vega och Anna-Lena med Leia tog varsinn etta och Janne med Light fick en 2a, det gjorde iallafall att Sverige vann Danmark kom tvåa, Finland trea och Norge fyra.
På söndagen gick provet på två såter och till skillnad från lördagen prov gick detta så gott som bara i vatten, fantastisk myrmark vid en tjärn och andra såten vass/vattenområde där bävrarna hade ställt till det med en massa pinnar o träd. Mekko gjorde ett mycket bra arbete fixade långa markeringar och lång dirigering, en lite rolig dir var i o f inte så lång men man skulle skicka snett i vass mot en å snett över ån och fortsätta snett i vassen på andra sidan, jag satte ner handen, Mekko går precis så snett som hon ska ett stopp en söksignal och dummyn är funnen sen tar hon samma väg hem, fantastiskt roligt att vara förare ibland. Det slutade iallafall med att Mekko blev Nordisk Mästare Andreas o Vega 2a med ett förstapris och Palle Olesen med BornFlat Jocke Orrtupp Jr 3a med ett andrapris.
Stort Tack till mina lagkamrater och Fia o Annika för en mycket trevlig helg och även till Bjarne, Magnus, domare, funkisar alla andra för ett mycket trevligt prov och ett fint boende.
2011-10-21/22
I fredags startade vi på Flattarnas A-prov i Halland, inte riktigt flyt och inget pris. Började med första såten där vi inte fick någon apport, vidare till nästa där vi först fick en markering ute på stubbåker hämtades in perfekt, sen en dirigering till högt gräs där en annan hund hade skickats innan och inte hittat, jag skickade Mekko och de började skjuta när hon nästan var framme, blåste stopp och hon löd nytt ut och hon letade men hittade inte åter igen började de skjuta och nytt stopp och hon löd tillbaka till anvisad plats men hon hittade inte, hon gick upp och fick då en annan and i vind och då gick det inte att få stopp på damen, alltså åkte vi ut på fel fågel. Måste ändå säga att efter omständigheterna är jag nöjd med hennes lydnad sen att hon inte lyder när hon får i vind ja det är såklart olydnad men nästa gång har jag nytta av att hon använder sin näsa. Stort Grattis till Håkan o Frank och Andreas o Vega som gick i finalen och slutade med en etta till Frank o en tvåa till Vega, övriga resultat kan ni läsa på www.frk.nu
Igår var det jakt i Skåne lagom med fågel och en bra träning för Mekko även lilleman fick hämta ett par nyskjutna änder och gjorde det riktigt bra än så länge är jag mycket nöjd med min lille valp han är så lycklig när han får jobba, har bra upptag både på dummy o vilt och använder sin näsa otroligt bra.  
2011-09-03/04
Hemma från Norska RMet, 78 hundar kom till start och Mekko slutade på 11e plats. Första grundomgången skötte hon kanonfint 3*20p alla markeringar, andra grundomgången 17p, dirigering 15p miss på en kort dubbelmarkering, 20p dirigering. Vidare till semifinal på 112p/120p och vi låg på delad 4e plats. Sen gick det utför, morgonen började med att vi tog det väldigt lugnt eftersom starten för semi i Elit skulle gå kl 11.30. Lugnt ända tills de ringer kl 10.15 och undrar var jag är??? Vadå??!! Feltryck i programmet samlingen var kl 10.00, PANIK!!! Varpå de ringer ca 10min senare och ber om ursäkt det är feltryck och jag kan lugna ner mig igen de väntar på mig, jovisst som om jag lugnade ner mig då! Nej iväg så fort det gick, snabb rastning så hon iallafall fick göra det hon skulle, några meter fotgående ett par markeringar och en dir sen tyckte jag att vi var klara för start. Såklart vi inte var, en walk-up på 7 pers, behöver jag säga att Mekko höll på att krypa ur sitt eget skinn??? Blev jag arg på henne??? Såklart jag blev, hjälpte det??? Absolut inte. För det första var inte fotgåendet klockrent, hon var inte 100 tyst även om det gnälldes tyst så var det likväl ljud och framförallt hon hade taskiga upptag på viltet. Första markeringen gjorde hon ok dirigeringen gick kanonfint tog kaninen skulle krypa under ett häststaket med elrep och där lägger hon ner kaninen för att ta upp den igen, varför vet jag inte troligen för att hon hade ett dåligt grepp i kombination med att hon skulle krypa under repet. Skulle tro det var där vi nollade. Tråkigt men det är så, dåligt uppvärmd och framförallt fel uppvärmd, dåligt rastad och på tok för lite tränad på vilt, ja i vanlig ordning är det mitt fel. Så resultatet blev från 4e plats till 11e och ingen final. Mycket har hon gjort suveränt bra men där finns en hel del basic att träna på.
I övrigt har som vanligt A-L o jag haft en mycket trevlig helg med väldigt mycket snack, Leia gjorde en mycket bra insats otränad efter valparna som hon är och slutade på 105p, 2p utanför semifinalen. Dipper hade en riktig miss på en station 8p och slutade på 96p. Janne Schenström med Light vann Veteranmästerskapet på 105p, stort Grattis till er. Heidi gick till semifinal med Leias bror Munti och hamnade på en 9e plats, Bjarne med Leias halvbror Pete blev 4a i Unghund, Stort Grattis till er. Vann Eliten gjorde Ove Simonsen med Laerkeredens Nökke, tvåa Trond Gjutterud med Searover Kits Dog och tre Ove Simonsen med Laerkereden Ask, Stort Grattis till er också. Fler resultat hittar ni på http://www.mesterskapshelgen.no/. Stort Tack till Anna-Lena, arrangörer och allt trevligt hundfolk för en trevlig helg.
2011-08-01
Husvagnssemester på Öland! Jazzå lärde sig på nolltid att det var urskönt att sova i sängen. Nästan ingen hundträning alls däremot en massa familjeaktiviteter och med det såklart en hel del miljöträning för lilleman, inte för att jag egentligen tror att det behövs, han är urcool vilken liten hund bara iakttar och konstaterar, inget skällande, inget pipande bara helt lugn så jäkla enkel att ha med sig!
2011-07-23

Det blev en 6e placering för oss, Thomas Hultstrand, Annalena Andersson och mig, på Lag-SM. Är riktigt nöjd med vår placering men kanske inte fullt nöjd med alla mina moment! Mekkos markeringar har varit mycket bra men hennes dirigeringar är inte okej, det blir på tok för struligt när det är störningar inblandade, mycket mer träning behövs. Hoppade staket gjorde däremot alla hundarna utan större problem framför allt Scilla som gjorde ett suveränt hopp, både jag och Annalena blev allt lite tårögda där, vi trodde verkligen inte hon skulle hoppa överhuvudtaget.

2011-07-17
Kennelläger på kennel Waternuts i Norge! Jag o Mekko blev medbjudna som sk Waternutswannabees!!! Tack Heidi, Bjarne o Anna-Lena för att vi fick åka med riktigt trevligt, bra marker och trevligt sällskap. Extra roligt att se de unga hundarna som var väldigt duktiga för sina 14 månader.  
2011-07-03
Kurs för Kicki o Bolly, mycket bra och lärorikt alla som har chansen att gå för dem borde gå. Inte bara en massa kastande och skjutande utan de tog tag i problemen och hjälpte oss förare att lösa problemen. Vi fick också med oss övningar som man kan köra från unghund till Elit bara genom att bygga på dem. En riktigt trevlig helg.
2011-06-10

Välkommen hem! Coatfloats Jazz Live "Jazzå"

Se fler bilder under Jazzås egen sida.

2011-05-27
Hälsat på "min" valp nästan 6 v gammal, det är ju tur att en av oss ser lycklig ut iallafall.

Har också lagt in lite fler bilder under IWT 2011
2011-04-

Äntligen är min valp född! Nu väntar bara 8 evighetsveckor innan jag får hem den lille krabaten.
Fler nyheter vi ska åka på IWTt i Ungern ihop med Morgan Thorell och Janne Wiberg, ska bli väldigt roligt men samtidigt lite nervöst. Vi ska iallafall göra vad vi kan och tävlingsidioten har redan landat i den här kroppen.

2011-01-15
Mekko blev idag DKBRCh och NordJCh i Faursov Danmark. 1e vinnare blev Hans-Jörgen B med sin fantastiska Jiggers Tarka Lovely Alma, men eftersom hon redan är fullcertad går certet vidare till bästa Ck hund, och det blev min fantastiska Mekko som blev 2e vinnare med Ck=Cert.
Vi var 4 svenska som åkte till Fyn i fredagsem, Maria Jogeland o Trine, Peder Pedersen o Milla, Peter Hilding o Hold on och jag o Mekko. På lördagmorgonen bar det iväg till provet, vi möttes av trevliga danskar, norrmän o tyskar, roligt.
Vi delades upp i två grupper.
Första såten var gräslig!!!! Det ramlade fasaner mycket nära oss 3-10 m Hans-Jörgen fick bla en på sina fötter. Det blev smått kaos, Peritas Mudler knallade direkt, Mekko höll på att ge mig en hjärtinfarkt, hon var inte helt stilla men jag slapp iallafall kalla tillbaka henne, vilket tyvärr Maria gjorde med Trine också var hon också borta, Bjarnes Tiril gjorde en helt onödig knallning hon bara följde efter Frodo när han skickades på en dirigering också var även Bjarne borta. Frodo löste inte sin dirigering utan istället skickade jag Mekko och hon löste den riktigt fint. Sen följde tre såtar till, efter varje såt fick vi muntlig kritik där jag fick veta att Mekko inte hade någon belastning. Efter lunch tog domarna ut 6 stycken och Mekko gjorde på 5e såten en superfin markering på en skammad fasan, sen blev tyska Miina, Frodos dotter , förresten en supertrevlig tik, skickad på en i mina ögon riktigt svår dirigering, hon fixade inte den utan istället skulle jag skicka Mekko. Jag skakade på huvudet och tänkte det här går aldrig, Hans-Jörgen gjorde tummen upp och peppade mig lite och jag skickade iväg Mekko, över en dal rakt in i en tät plantering där man inte såg hunden därinne någonstans skulle fågeln ligga. Dessutom hade hon hämtat den skammade fasanen en liten bit till vänster som den här dirigeringen så den verkade ganska hopplös i mina ögon. Mekko kom ut ur planteringen utan fågel jag blåste stopp hon tvärnitade tog mitt vänsterut och försvann in i planteringen igen, väntan väntan.... och ut kommer hon med fasanen!!! Lycka!!!! Duktiga duktiga hund. Sista såten blev helt utan fågel och vi åkte tillbaka för prisutdelning, 5 hundar placerades och på 5e plats kom Peder Pedersen, 4e plats Birte Lorenzen, 3e plats Per Rethmeir, jag 2a med Ck och Hans-Jörgen Bilstrup 1a med Cert, men som sagt eftersom han redan är både DKBRCh och DKJCh så går certet vidare till nummer två om den har fått ett Ck och det hade min Maklösa Mekko. Dömde gjorde Kaj Jörgensen och Lars Nordenhof. Stort Grattis till alla och stort Tack till Danska Flatklubben som ordnade ett mycket välorganiserat prov med härliga marker, trevliga dommare och jättetrevliga medtävlande. Tack också till mina reskamrater för en trevlig helg.2011-01-04
Sammanfattning av 2010, målen var att starta Röjja i viltspår och kanske lydnad, av det blev det inget, istället har hon gått på jakter, tom följt med Magnus på kvällsstreck och uppfört sig riktigt bra. (Hon hämtade iallafall in fågel och det var ju det som var meningen, det där med lydnad var det väl värre med, men hon lyder ju å andra sidan inte när jag går med henne på jakt heller) Röjja är mycket nöjd med att vara jakthund och pickinguphund på det jag inte vill skicka Mekko på. Tokiga Röjja hon blir bara mer och mer speciell för varje dag som går, jag undrar hur många nya ideer hon ska få under 2011
Mekko skulle starta på B-prov i Danmark och Norge och A-prov i Sverige o Danmark hon skulle även ha en kull valpar. Tyvärr blev det inga valpar däremot blev det ett förstapris på B-prov i Norge=NOJCH,  2x Cert på B-prov i Danmark , vi startade på IWTt i Norge med helt ok resultat med tanke på svårigheten och oerfaren hund och förare. också hade vi skitskoj., 6e placerad på Norska Retrievermästerskapet , 1x1a pris B-prov och provbäst på Nordiska mästerskapet för Flattar, Startade på RM i Sverige men fick tyvärr respass på en arg gås, men vi kvalade iallafall in. 2x3e pris på A-prov i Sverige och oplacerad i Danmark. Mekko blev också 2009 års jaktflat och fick Coatfloats VP. Kan jag vara annat än nöjd? Självklart kunde det gått bättre på A-proven och magplasket i finalen på Norska RM har jag svårt att glömma, men vi ska ju ha något att hitta på 2011 också.
2011 får nog se ut ungefär som 2010 för Röjja, 2011s planer för Mekko är att försöka starta på B-prov i Finland, A-prov i Norden, försöka kvala in till så många mästerskap jag kan hitta och kanske kanske även en lite längre resa, vi får väl se!
Som vanligt stort tack till alla som har kastat, skjutit, tränat, mm mm utan bra träningskamrater kommer man ingenstans. Ett extra stort tack till Magnus o My som står ut med en hundtokig och till Margret för alla fredagspass!!!, både jag och My uppskattar dem mycket om än på två helt olika sätt, och sist men inte minst alla markägare som lånar ut sina fina marker så vi kan träna.
2010-12-15
Lite om onsdagens A-prov som till slut blev ett tredjepris. Givetvis är jag inte helt nöjd, däremot är jag nöjd med vissa delar och fruktansvärt missnöjd med vissa delar. Mekko är stopplydig, tar tecken, går dit jag pekar osv, givetvis finns det att finputsa på där också men i det stora hela är hon väldigt duktig särkskilt när jag jämför henne med de andra hundarna inser jag att jag har en lydig hund. Också nu till det som gör att jag var på väg att slänga nummerlappen, åka hem och fundera på om jag över huvudtagen ska starta sluga lilla Mekko på A-prov igen. Man kan säga som så att vid fötterna är hon vidrig. Har lite knep o trix för mig innan jag ska ta av kopplet och då är hon så foglig och verkligen inte hög, av med kopplet och det är som om fan flyger i henne. Det slutade med att på tredje såten var hon för det första inte stilla vid mina fötter och hon var inte tyst, fruktansvärt stressad. Det konstiga med det här tycker jag är att hon trots stressen är så lydig på pipan???? Brukar inte det höra ihop??!!! Något hon trotts sitt uppförande inte verkar göra är knalla, hon sitter som en gam och trampar som värsta travhästen men hon sticker inte, har iallafall inte gjort än så länge, peppar ta i trä eller vad man nu säger. Nu har jag förstått att det var ett svårt prov, väldigt duktiga skyttar, väldigt mycket fågel och sprattlande skammade fasaner på vit lysande snö fick bra mycket mer rutinerade hundar än Mekko att uppföra sig illa. 7 av 12 knallade även hundar som aldrig gjort så tidigare, resultatet blev 2 treor jag och Mattias Hammarstedt, 1 tvåa Janne Wiberg, en etta Helle och Anders Carlsson gick hem med etta Cert och en nybliven SEJaCH Stort Grattis!
Jag var snabb med att avboka mig från A-provet i Danmark idag, jag vägrar åka iväg med Mekko så som hon uppför sig för tillfället, hon får en sista chans på flatprovet på Fyn d 15/1 om vi nu kommer med fram tills dess tar jag tacksamt emot alla former av tips på hur man får bukt med en halvgalen fasanjägare!
2010-11-27
RM på Vittskövle, Mekko fick respass på andra fågeln. Dagen började kallt och snöigt och värre blev det. Vid informationen på morgonen fick vi veta att de gjort om lite pga vädret, första såten skulle därför bli ett and/gås drev där även kråk o måsfåglar kunde skjutas. Jaha ja, and, mås o kråka är väl inget med GÅS!!! Det har vi inte apporterat. Vi blev uppdelade i två grupper och vi åkte iväg till snöklädda fält. Det sköts mycket gås och bara ett par änder, kråka o mås blev det inte alls. Mekko hade sent startnummer och många hundar skickades innan henne, tyvärr hade flera problem med gås och fyra stycken hade åkt ut när det var Mekkos tur. Vi fick en lång dirigering upp för fältet över ett taggtrådsstängsel och över backkrönet, där bakom utom synhåll skulle det ligga en fågel och mycket riktigt Mekko kom in med en and, riktigt fint gjort jag var nöjd. Efter en stund var det min tur igen och nu var jag ganska säker på att det skulle bli gås eftersom jag bara sett ett par änder gå ner. Jag skulle återigen skicka henne upp för en backe och en bit nedanför backkrönet skulle det ligga fågel. Skickade ut och denna gången gick hon inte så rakt som förra fick blåsa stopp och vinkla henne höger. Hon försvann och jag fick se en gås som försökte lyfta sen försvann den igen, efter en stund kom Mekko upp på krönet, tom. Jag fick kalla in och fick sen veta att hon hade försökt ta gåsen men den hade vänt mot henne och väst och försökt bita henne varpå hon gick undan och letade efter något annat istället. Jättetråkigt men jag fick iallafall tag på en gås sen och la ut den som ett linjetag och då tog hon den utan att fundera, bara väldigt tråkigt att min hund som aldrig apporterat gås nu dessutom fick en som var väl mycket vid liv, men men sånt händer på jakt och det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi fick iallafall visa upp en fin dirigering och vi fick iallafall in en fågel, det var nog många av de som åkte ut på första fågeln som var bra mycket mer besvikna än jag. Framför allt lyckades vi kvala in och det är jag superglad för.
I övrigt var det trevliga domare och funktionärer, kan inte annat än tycka lite synd om de som lagt ner all sin tid på att arrangera RM också ställer vädrets makter till det så, tråkigt, förhoppningsvis lägger man det lite tidigare nästa år med lite bättre flyt med fågel och inte fullt så bitande kyla.
Som vanligt har det varit väldigt trevlig att umgås, träna lite och starta ihop med Anna-Lena, det gör vi om, lovar att fundera på din halvtokiga ide om resa till nästa år. Tyvärr hade inte Leia sin bästa dag och efter lång väntan på sin första fågel åkte de tyvärr ut. Av 22 startande är det nu endast 9 stycken kvar, stort lycka till till er! Hoppas ni slipper ännu mera snö imorgon.
2010-11-06
Mekko tog ett tredjepris på gårdagens A-prov på Ruuthsbo. Ett långt prov med i mina ögon många apporter, jag började med att dra sista startnr,10. Väntan är inte Mekkos starka sida och lite bättre flyt hade jag hoppats på. Vi började med att hämta en and som låg nedanför en brant i vattenkanten, den räknades inte utan vi skulle sen hämta en som låg långt ut på vattnet. Givetvis blev Mekko lite olydig och låste sig i vassen där den första hade legat men sen simmade hon ut och hämtade in den hon skulle. Mina stora öron hörde från domarna att det blev en A-. Vi hämtade in lite fåglar till som var relativt enkla, på nästa såt fick en dirigering ca 100m över en plöjd åker upp på en höjd, när Mekko var på mitten böjade de skjuta, jag blåste stopp och hon stannade, en and ramlade ner 15m till höger om henne hon vrålstirrade på den men stod kvar. Ny stoppsignal hon tittade på mig, någon sekunds fördröjning också skickade jag henne vänster ut, jäklar hon gick ut och tog RÄTT fågel duktiga hund. Sista såten och vi hämtade in ett par enklare fåglar, sen skulle jag skicka henne till ett anvisat område ca 80m bort, då händer samma sak igen, halvvägs ut börjar de skjuta och åter igen ramlar en and ner ca 15m till höger om henne i hög vass. Denna gången stod hon kvar tittade på mig när jag blåste stoppsignal igen för att få ut henne dit hon skulle, hon tittade på mig och spang rakt till höger och tog fel fågel. SKIT OCKSÅ! Vi var iallafall med till slutet. Mer träning framför allt längre träningar, hon pallar helt enkelt inte att hålla ihop den lilla hjärnan i så många timmar, hon blev klart oroligare vid sidan och då vet jag ju att hon också blir olydigare där ute. Roligast av allt på hela dagen var givetvis att se alla duktiga hundar men framför allt Anna-Lena Andersson från Älmhult med sin labbe som för första gången startar på A-prov "bara för att kolla vad det är" går och tar ett första pris superroligt! Grattis! Vann med Cert gjorde Lena Brathsberg, 1 Ck Anders Carlsson 1a Karin Thunander också då Anna-Lena. Stort Grattis till er alla!
Återigen någon som vill vara med på A-provsträning eller själva ska ordna hör gärna av er jag hänger gärna på!!!!
2010-10-30/31
Nordic Championship 2010 är slut och Sverige vann lördagen B-prov följt av Danmark 2a, Norge 3a och Finland 4a, ett suveränt arrangemang med mycket tidiga morgnar. Mekko visade sig från en av sina bättre sidor på lördagen B-prov och fick ett förstapris och blev provbäst, duktiga duktiga hund, bästa hund av Nordens 16 bästa elithundar, wow säger jag bara. Provet började med en walk-up på 4 en från varje land där vi fick hämta in 2 markeringar var. Sen delades man två och två ena paret till söket och andra till markering/dirigering och vi fick följa med domare Sören Svärdh på markering/dirigering först. Här fick vi börja med en landdirigering rakt ut på en åker där svårigheten låg i att hunden inte skulle gå ner i ett vassområde som skulle passeras, dummyn låg utan referenspunkt i en liten håla så det var lite osäkert var man skulle stoppa hunden. Mekko skötte detta bra. Vattendirigeringen, först en liten bit på land genom vass och ut på blankvatten över på andra sidan, detta gjorde hon också väldigt bra. Landmarkeringen såg inte så svår ut men hundarna såg inte nedslagsplatsen, här fick jag hjälpa Mekko på nr 2. Vattenmarkeringarna spikade hon. Så gick vi vidare till söket som låg i ett väldigt blött sumpområde med lite skog bakom. Mekko gjorde ett väldigt fint sök, kravlade på som bara den mellan tuvorna, simmade och sprang som om hon hade hur mycket energi som helst, duktig hund. Det enda som störde där var när den andra hunden gick fram till Mekko och reste svansen, jag blev hypernervös, stackars Sören fick snabbt veta att hände det där ingen då kallar jag in. Bara lugn sa han det här sköter jag och parkamraten fick kalla in sin hund en liten stund, senare kunde de söka ihop igen.
Söndagen A-prov började tidigt, samling kl 07.00 eftersom både jag och Anna-Lena har väldigt svårt för det där med att köra sakta i ett följe valde vi och även vår lagkamrat Janne att köra före själva. Vi rastade av hundarna och Mekko fick träna stadga medan Leia fick hämta in så många apporter A-L orkade kasta. Lite skillnad på uppvärmning där. Vi blev indelade i två grupper jag fick Lasse Johnsson och Sören Norén som domare. Det tog ett par såtar innan det blev Mekkos tur att arbeta, det började med att hunden innan mig Heidi med Munti blev skickad på en gräsligt lång apport han fick inte in den och jag skulle skicka nu var jag inte överrens med Sören om var den låg det visade sig efter att Henrik och Eddie, som ritade in var apporterna låg, sa samma sak som jag varpå Sören strök apporten och räknade bort den eftersom han hade gett Heidi fel angivelse om var den skulle vara. Nu fick Heidi skicka igen och återigen kom jag inte ihåg att där skulle ligga något och mycket riktigt Munti hittade inget och det gjorde heller inte Mekko varpå det visade sig att vi åter igen fått fel angivelse. BLÄÄÄÄ en jäkla massa blås i onödan. Mekko fick hämta in en annan och gjorde det fint. När hon sen återigen skulle skickas på en som Munti först försökt på blev avståndet för långt, att det dessutom var motvind hjälpte ju inte precis till. Mekko gick ut på ca 180-200m när jag sen sa ut igen satte hon upp näsan, vindade lite och sa att här är inget matte. Det var det visst det, problemet var "bara" att hon var tvungen att springa minst 15-20m till upp på kullen för att ha möjlighet att få vind på den, sen låg den ytterliggare 20-30m ut. Förbannat, men det är bara att bita ihop och träna mera, hennes utbildningsnivå är inte på dessa avstånden än. Nu vet vi att när jag tycker att jag har lagt ett långt linjetag ska jag gå ca 100m till då är jag på detta provets nivå.
Precis som vi trodde blev det de tre "gamla tanterna" som gick till final. Seamaster Eternity, Enya med Annika Christiansen, Jiggers Tarka Lovely Alma med Hans-Jörgen och Duckstrems Craggamore, Tiril med Bjarne. Det blev till slut Hans-Jörgen som tog Certet och Annika fick CK, otroligt härligt att se dessa fantastiska hundar gå så fruktansvärt långtoch fortfarande lyda, mycket mycket imponerande. Hans-Jörgens Alma kan nu som den enda levande retrieverni Danmark titulera sig, DKBRCH, DKJCH, SEJCH, NOJCH, FINJCH, NORDJCH vi bockar och bugar! Ett stort Grattis också till Annika o Mekkos halvsyster Enya superfint jobbat nu vet vi vad vi har att jobba på.
Som vanligt har det också så klart varit väldigt trevlig att åka ihop med A-L, lite onödigt strul med klockor och telefoner gjorde väl att vi inte sov sådär lysande mellan lördagen och söndagen men vad gör väl det när man är med på Nordiska.
Resutaten för det Svenska laget på B-provet blev 1a till Mekko, 1a till Janne o Light, 2a till A-L o Leia och en 3a till Veronica o Japp. Jätteroligt att starta ihop med er och tack för en trevlig helg.
Tyvärr gick ingen av svenskarna till pris på söndagen A-prov närmst kom Janne o Light men efter några timmar blev retningen för stor och Light gav sig av. Synd!
20101001

Mekkos A-provsdebut är över! I fredags eftermiddag åkte vi ner till Annika o Jes för lite träning och övernattning. Helle mötte också upp med sina hundar Tobi o Piphi och Annika körde både Moon o Enya och Jes Ozzie. Fick en ny aha upplevelse, jag måste öka kraven på och svårigheterna på Mekko! Jag tränar aldrig så här svåra markeringar kanske längden men absolut inte terrängen, nyttigt att komma ner och se hur man bör tänka och att även Moon som är så ung klarade samma uppgifter där ligger vi i lä kan jag säg. Efter träningen bjöd Annika o Jes på god mat och det blev mycket hundsnack.
Så kom då lördagmorgon jag var faktiskt förvånansvärt lugn kanske för att jag insåg att första A-provet ska man nog inte ha för stora förväntningar på. Annika hade också talat om för mig att det var ett svårapporterat område och förra året hade allt varit över på 3 timmar. Vi kom iallafall fram och jag tittade noggrant på hur "proffsen" värmde upp och försökte apa efter så gott jag kunde. Vi kom ut till provområdet, jag hade startnr 12, vi skulle bedömmas 4 åt gången resten var kopplade. Det började med en lång transport sen sköts det en fasan som gick ner i hög vass, de första 4 hundarna hittade inte den det gjorde heller inte domaren men 3 av de 4 hundarna fick iallafall koppla för att domaren ansåg att de hade varit ur hand. Hund nr 5 fick gå fram, han fick koppla direkt, domaren tyckte hans hund hade satt sig för långt fram när dom stannade. Nu började jag småskratta för mig själv, VAD GJORDE JAG HÄR???? En efter en föll hundarna ifrån, det sköts en beckasin, skitsvåra att hitta informerade Birgitta SW mig om, som tur var slapp vi skicka på den, den plockades istället upp av domaren och allstå föll ytterliggare ett gäng bort. Nu var det min och Mekkos tur att koppla loss, som tur var fick vi Janne Stihl som domare, då slapp jag iallafall fundera på vad han sa. Han förklarade lite regler och att de inte tolererade någon som helst olydnad eller liknade, hmm som om jag inte redan märkt det. Iallafall det sköts en hare och egentligen skulle Birgitta eller Tanja som hade startnr 10 o 11 tagit in den men av någon anledning ville inte den domaren ha den, varför vet jag inte, men iallafall fick jag skicka Mekko, det fick bli linjetag eftersom jag inte var säker på att hon sett den, rakt upp för åkern och precis bakom krönet skulle den ligga, Mekko gick rakt ut, hon stoppade fint högertecken och haren var inne. YES vi var fortfarande med, men dagens facit var jag ganska förvånad över det. Det sköts en fasan som gick ner och flaxade ganska ordentligt den försvann från åkern in i lite tistel/nässel/vass och han som stod bredvid mig fick skicka, hans hund hittade inte den, Mekko skickades hon hittade inte den, Tanja skickade sin hund, han hittade inte den, Birgitta skickade Tar och han hittade inte heller den. Varpå domaren går ut och hittar den, BLÄÄÄÄ, pinsamt,så då var vår dag slut!!! Ja ja mitt mål var att Mekko inte skulle knalla, gå fot och vara tyst och allt det gick långt över förväntan hon var riktigt duktig, det vi föll på var att hon inte håller sig tillräckligt i området när jag blåser närsök, så nu ska det tränas. (På det också)
Som sista hundar var Janne Wiberg med Red och Ove Simonsen kvar, Jannes hund gjorde två riktigt fina apporteringar på skammade fasaner, tyvärr föll han på sin tredje och Ove vann Certet med sin duktiga hund och om jag inte har helt fel blev den även DKJCH idag. Stort Grattis och Tack till Annika o Jes för en trevlig helg.

 

2010-09-11-12
Mekko NOJCH d 12/9 . Hemma igen efter en härlig helg i Rakkestad Norge, Mekko avslutade helgen med att ta ett förstapris och bli dagens bästa hund.
Vi startade d 11/9 för Johnny Henriksen och det blev en 2a, jag hade inte riktigt min hund med mig, hon verkade trött och förvirrad, saknade tempo och säkerhet när jag skickade henne. Jag tror att vi låg mellan en etta och tvåa efter landarbetet som gjordes först men när hon sen blev smått olydig och envis på vattendirigeringen var tvåan självklar. På söndagen startade vi för Morten Kjelland och provet började med en drive och fortsatte som en walk-up, vi gick fyra hundar åt gången. Ett roligt prov, nu var Mekko på G igen, het som en kamin på driven, fotgåendet kändes väldigt nära gränsen men hon gick där hon skulle, fick styra lite på nr 2 på dubbelmarkeringen, övriga markeringar gick bra och dirigeringarna gick väldigt bra. Vi avslutade med att söka av området där driven hade gått här ville Mekko helst söka av vattnet och vassen men efter lite dirigering gick hon upp på land och sökte av där också. Jag var nöjd med min hund det som störde mig lite var att hon inte fixade dubbelmarkeringen helt på egen hand men det ska vi träna på.
Anna-Lena startade både Leia och Dipper på lördagen och slog till med 1a Hp på Dipper och 1a på Leia, Heidi startade Munti, Leias bror på lördagen och fick även hon en etta, på söndagen startade A-L bara Leia och fick åter igen en 1a, det var förresten bara Mekko o Leia som fick ettor på söndagen. Stort Grattis till A-L och Heidi och tack för en bra helg.
2010-09-4-5
Hemma från Norska Retrievermästerskapet, mycket nöjd och glad över att jag har en så duktig hund, grymt besviken över magplasket i finalen.
På lördagen gick 2 grundomgångar, hade man ingen nolla i första gick man vidare till andra, båda grundomgångarna gick på dummy. Mekko fick ihop 57 av 60p i första omgången och 51 av 60 i andra och gick vidare till semifinal på söndagen som 7e placerad på 108p. Semifinalen och finalen gick på vilt. Vi var 8 st som gick till semifinal och delades upp 4 / station. Vår första station var en walk-up där 2 markeringar / hund skulle hämtas in 20p, vår andra station var en mark/dirigering där dirigeringen skulle in först 18p, här kom hon förresten in med något ljust ulligt lite lockigt på dirigering, vad sjutton är det där tänkte jag ser ju ut som ett jättemarsvin, men det var någon form av väldigt söt kanin. Med detta resultatet i semifinalen klättrade vi från en 7e plac till en 3e plac. En hel del nerver ska jag villigt erkänna att det var när vi gick in på finalen som var en dubbelmarkering på linje. Mekko springer ut och spikar den sist kastade, på vägen in gör hon ett par omtag och 5m? framför mig tappar hon anden, VARFÖR?????  Varpå jag får säga apport och eftersom jag sa apport räknas det som viltvägran och är likamed 0p.  Någon sa att hon förmodligen hade fått ett dåligt grepp om vingen, någon att det såg ut som om hon hade en fluga i munnen, fakta är att hon har ett väldigt löst grepp och får hon inte ett riktigt grepp i upptaget får hon problem, skulle det dessutom vara en fluga inblandad, ja, då är det ganska kört. Jäkla skit!!! Att klättra från 7e till 3e i semifinal och sen rasa från 3e till 6e i final det är inte skoj. Sånt här kan hända på ett oviktigt WT, inte på ett mästerskap! Ja Ja vad är en bal på slottet? Jag har iallafall en jäkligt bra hund som har gjort ett i övrigt mycket bra arbete lite finslipningar här och där så ska vi nog få till det en dag. Stort Grattis till alla andra som gjorde ett bra jobb ett extra grattis till Heidi o Munti som placerade sig på en fin 4e plats, vi var iallafall två flattar i final!
Sen har vi då nästa lilla grej, Norska vägar! Hej o hå här behöver man minsann inte åka till liseberg för att bli kräkfärdig det är bara till att åka bil i Norge! Tack till mina trevliga reskamrater Anna-Lena o Maria hoppas vi åker iväg snart igen på något spektakel.
2010-08-09
Årets Flatmästerskap är slut! Inte riktigt min o Mekkos bästa dag men jag är ändå nöjd med flera delar av hennes arbete. Första stationen en vattendirigering med störning borde gått bättre Mekko valde att göra 2 piruetter på vattnet varför? Ja inte en aning, mina nerver kanske? Störningen spikades däremot. Dubbelmarkering på station 2, kastaren misslyckades med sitt ena kast och det blev en hörselmarkering, Mekko gick spikrakt mot "dunsen" men tyvärr fick hon inte den i vind utan fortsatte spikrakt utåt, varpå jag fick börja styra vilket hon i och för sig löd men markering är ju markering. Att hon löd pipan och att hon gick rakt mot "dunsen" får väl ändå räknas som possitivt. Station 3 en dirigering 18 p inte mycket att klaga på liten vinkling vid diket men sen rakt ut igen. Station 4 Dirigering/markering kanonfin dirigering något sämre markering. Station 5 ett sök, ja vad säger man 3 vilt 4 minuter man ska allt ha lite tur om hunden ska gå rätt och hinna få alla. Tyvärr gick Mekko utanför området efter att ha hämtat in den första och jag såg inte henne förrän efter en bra stund och då hade det redan gått för lång tid, skulle givetvis blåst inkallning tidigare men jag visste ju inte om hon var rätt!!! Själva söket gjorde hon iallafall riktigt fint, bra fart och långt ut.
Annars var det ett bra mästerskap, suveränt boende, bra information, hyfsat bra transporter och en riktigt trevlig supé. Vår egen lilla kräftskiva på fredagkvällen var också helt suverän hög stämning många trevliga vänner, måste säga att Waternuts-Bjarne vet hur man höjer stämingen för att inte prata om vår egen lilla dansk, Karen och alla andra goa o glada kräftälskare! Att sen mor i rummet bredvid tyckte att vi hade lite väl roligt, ja det får vi väl leva med då!
Sen kommer vi då till slutet på FM, Finalerna, nu skulle vi få se de duktigaste hundarna av alla! Med risk för att bli utbuad och avskydd kallad avundsjuk eller vad det nu än blir, så måste jag ändå säga att när det kan komma över 5 hundar till final i olika klasser som knäcker vilt vad i hela friden gick då fel????? Vad gjorde dom där???!!!??? Dom borde ju varit diskade, det är jakthundar vi har och dom ska bära in vilt till föraren som sen ska kunna användas till mat. Visst alla kan ha otur och det var det säkert en och annan som hade också men tyvärr inte alla. Har jag fel och har ni en annan åsikt så rätta mig gärna, men kom då också med en rimlig förklaring.
Till slut stort tack till mina trevlig reskamrater Karen och Anna-Lena.
2010-07-17--21
Hemma från IWT i Norge, en mycket trevlig resa är slut. Vi, Anna-Lena, Maria o jag har haft två mycket trevliga dagar med trevliga människor, ett mycket välarrangerat prov och många erfarenheter rikare. Vi hade nog alla föreställt oss att det skulle vara bra mycket svårare uppgifter än vad vi är vana vid men iallfall jag hade nog inte trott att en del uppgifter skulle vara så svåra eller rättare sagt så långa i så svår terräng. Vi var överrens om att vi skulle göra allt vi kunde för att få hem alla apporter om så bara för att rädda några poäng, mitt eget mål var att Mekko skulle få hem alla sina apporter. Jag tycker att vi efter omständigheterna lyckades väl. Mekko fick hem alla sina, Leia tappade en och Trine två, alltså kom 30 av 33 apporter in. På lördagen kunde man få ihop 120p, Mekko fick ihop 96p, Leia 81p o Trine 79p På söndagen kunde man få ihop 100p, Mekko fick ihop 87p, Leia 89p o Trine 56p sammanlagt fick vi ihop 488p av 660p. Trine hade tyvärr inte sin bästa helg, något stod inte riktigt rätt till nu hoppas vi bara att det är snabbt övergående och att Maria o Trine kommer igen!
Första stationen vi kom till var enligt uppgift den svåraste på hela helgen, ska villigt erkänna att jag skakade på huvudet när jag insåg vad jag skulle få min lilla Mekko till att göra. Det började med en drive i en skogsbacke, dummyna haglade runt fötterna på oss och stadgan sattes verkligen på hårt prov. Våra hundar klarade sig och efter det var det dags att dirigera hundarna i motsatt riktning, inte vilka dirigerinar som helst utan superlånga, drygt 200m, i kraftigt kuperad terräng, jag började med att skicka Mekko som sprang ut en liten bit för att sen vinkla kraftigt åt höger, det gick inte att gå rakt men det såg ju inte jag, långt om länge såg jag henne i vass 25 m till höger om linjen, stopp, vinkla och ut lite krångel vid en bäck nytt ut och till slut var apporten inne, 14p mycket bra av Mekko har aldrig varit i närheten av att skicka så svårt. Tyvärr fick inte A-L o Maria in sina som var minst lika krångliga men vi tog nya tag och fick 20, 20, 20 på nästa station, bara vi och ett lag till som lyckades med det den dagen. Övriga stationer bestod av mark/ dirigering och walk-up, framför allt var det längden på markeringarna och de krångliga skicken på dirigeringarna som ställde till det. Våra hundar är inte tränade på så långa markeringar och lägger jag ett linjetag vill jag iallafall ha möjlighet att se min hund, men nu vet vi bättre superlångt, mycket störning och att inte vara rädd för att skicka på dirigering där hunden inte syns hela vägen. Sammanlagt fick vi allt ihop en del 20p ändå, Leia lyckade med fem st 20p, Mekko tre stycken och Trine två stycken, får man väl vara glad över på sitt första IWT, som glad amatör! Nu vet vi vad som gäller till nästa stora mästerskap och tro inte att någon av oss ger upp, nädå, vi och våra flattar kommer igen vi har bara börjat!!!!
Nu har vi tex precis avslutat två dagars träning med Anna-Lena, Leia och Dipper på superfin mark här utanför Markaryd, jag är så glad för varje gång jag kan vara där det är inte så ofta eftersom där i vanliga fall knatar runt en massa kor och de är inte mina favoriter! Stora ängar med diken och sjö utmed hela ena åkerkanten, lagom kuperat och lite träddungar en ledningsgata med enar och sumpit vassområde, gissa om man blir lätt överambitiös och vill träna både mycket och länge. Vi har ökat svårigheterna en hel del och faktum är att hundarna går bättre än jag trodde, ska försöka använda hela hjärnan och inte öka svårigheterna för snabbt!
Stort tack till Maria och Anna-Lena för en supertrevlig helg och till A-L för ett par lärorika träningsdagar.


2010-07-03
En helt fantastisk helg på Bornholm är slut och jag är så stolt över min hund!
Jag o Karen åkte över på fredagen för att starta Mekko o Singel på B-prov på lördagen. Det skulle enl SMHI inte bli mer än ca 21 grader på Bornholm, okej tänkte vi det fixar nog hundarna. Men, 21 grader var det när vi åkte ut till provplatsen sen bara ökade det, både jag och Karen startade strax efter kl ett på em och det var stekhett.
Första halvan av provet gick på grästäckt kalhygge, stekande sol, och andra delen vatten/ blandskog.
Det började med en dubbelmarkering ca 75 m lång över kalhygget in i gräs över ljung in i björksly, denna spikade Mekko 20p, parkamraten hämtade in sin sen transport och nu skulle den ene hämta in en enkelmarkering som kastades i nedförsbacke och dold kastare, hundarna såg bara toppen på kastet. Den andre skulle ta en dirigering över hygget mellan platsen där vi stod för markeringen och nedslagsplatsen för markeringarna. Inte helt enkelt om man vet om att ens hund har en "åsnegen", men oj vad hon kan, ett kraftigt UT och hon gick som på snöre hela vägen ut inte ett ljud jag behövde säg, inget Ja`inget extra ut, jag var imponerad. 20p Enkelmarkeringen spikade hon, 20p Ny transport till en dirigering över land/vatten, en mycket knepig sådan, jag hade aldrig ens fått för mig att träna en sådan och jag är ändå ganska bra på att krångla till det. Först skickade man ca 50m nedför en brant backe där hunden försvann i ormbunkar och buskar, ett nytt UT när jag trodde att hon var ungefär vid vattenkanten, jag hörde att hon gick i vattnet hoppades på att snart se henne, när jag väl såg henne en bit ut i vattnet skulle hon genom en massa näckrosor som av någon anledning låg precis likadant som på morgonen ingen gata här inte! över på andra sidan och där hämta en fågel. 18p, helt ok med tanke på terrängen. Sen var det då söket det som skulle kunna haverera allt, men hon gjorde ett helt ok sök sämre än parkamraten och sämsta stationen för dagen men med tanke på att hon inte ens lämnade min sida för några veckor sedan om det fanns en annan hund i söket så är jag överlycklig över denna insatsen. Vet inte poängen här eftersom inte domaren sa det men jag skulle tro att det låg runt 15p.
När vi trodde att domaren skulle meddela att det blev final säger han istället att det är på tok för varmt och han har ändå sett vad han behöver och det blir ingen final utan tillbaka till jaktstugan för prisutdelning. Inte för att jag trodde att jag låg bäst till men jag var ändå väldigt glad att vi slapp finalen, det hade inte hundarna mått bra av. Det jag visste var att Palle Ingemanns labbe ShootdogWhisky och Tina Seligmanns Golden Gleen Mhor´s Ophelia hade gått riktigt bra, iallafall så började domaren med att säga att han hade placerat 5 hundar, när han kom till mitt start nummer började han med att säga att de fyra CK hundarna hade varit mycket bra men Mekko hade haft full pott på de första fyra stationerna och att det inte hade varit någon annan som klarat det, oj vad glad jag blev. 5a blev Doubleuse Grousemountain Golden , 4a med CK Gleen Mhor's Ophelia Golden, 3a med CK Shootdog Solo Labbe, 2e vinnare med CK Shootdog Whiskey Labbe och min Coatfloats Marimekko, Flat 1e vinnare med Cert Min lilla Flat blir bäst!  
För Karen gick det tyvärr sämre det blev ett andra pris, Singel gjorde ett mycket bra arbete tills hjärnan kokte över och hon fick totalt hjärnsläpp på dirigeringen, mycket tråkigt med tanke på att Singel har gjort mycket bra linjetag på sista tiden, bättre lycka nästa gång!
I övrigt var det ett mycket bra prov med supertrevliga människor, denna gången var det lagom stort mycket trevligare än sist.
2010-06-05

Kurs med Annika Christiansen och Helle i Höör som Frk/ Södra hade fixat. Jag hade dragit med mig min träningskamrat från lydnaden, Margret som har köpt sig en golden valp och ska börja köra jakt. Superroligt med en ny jaktträningskamrat som jag vet är både extremt envis och träningsvillig, sådana växer ju inte på träd!!!! Iallfall så hade jag inte kommit med med hund utan vi var bara åhörare och funktionärer men detta är inte att förakta man lär sig väldigt mycket av att stå och lyssna och titta, framförallt fick jag många tips på att öka svårighetsgraden på ett bra sätt på både markering och linjetagsträningen, fick också tips om hur jag ska bygga upp Mekko så hon vågar möta annan hund i söket igen. Är det någon som har en stabil gammal dam eller herre och vill träna sök och linjetag får ni gärna höra av er då min lilla Mekko behöver mycket sådan träning, men bara där den andra hunden absolut inte bryr sig ett dugg om min hund. Tyvärr har hennes sök ihop med annan hund totalt havererat sen hon blev jagad av annan hund på sök i Danmark i april, mycket tråkigt.
När kursdagen var slut följde jag och Mekko med Annika och Helle ut och tränade dirigeringar och markeringar aningen svårare än jag brukar träna men Mekko skötte sig utmärkt hon är allt en liten klippa bara jag litar på min hund. 

2010-05-30
Ingen bra dag. Klockan halv 5 steg jag upp för att vi skulle åka till Danmark och starta på B-prov. Jag mådde risigt och skulle diffinitivt stannat i sängen. Iallafall åkte jag och Mekko iväg för att hämta upp Karen, Singel o Kille som var snälla nog och åka med som sällskap. När vi kom fram mådde jag absolut inte bättre och ville egentligen bara hem. Vid samlingen fick vi veta att vi absolut inte fick ha lösa hundar eller gå någon annanstans än där det var markerat, vilket betydde att man inte kunde värma upp hunden. Provet började med ett stort "danskt" sök, vi gick tre hundar åt gången, vi ställde upp och det sköts några skott vi skickade hundarna och direkt efter skicket skulle vi förflytta oss ca 25 m åt vänster ut på en stor åker, de hundarna som uppmärksammande att vi flyttade oss vände såklart tillbaka och undrade vart vi skulle, så även Mekko. Nu började det kosta poäng domaren drog för varje kommando du sa till hunden utöver det när du skickade efter att den kommit in med vilt, han drog även om du använde både hand och röst samtidigt. Hundarna skulle springa över en stor åker som var tom och ut i buskar ner mot vatten. Mekko var tydligt påverkad av att bli skickad ihop med två andra hundar hon vände hellre in till mig än mötte en hund på åkern, när hon väl inte mötte någon gjorde hon ett mycket bra arbete men det räckte ju inte. Detta problemet har vi ju löst när det är i skog men tydligen inte på åkermark, mer träning. Vi gick iallafall vidare till nästa station som var en komplicerad dirigering/markering/närsöksstation. Här gick man själv och det började med en transport, under transporten gick det en markering med vilt från en Bumper Boyliknande maskin och sen ytterliggare ett skott vi fortsatte framåt och skulle skicka på en dirigering rakt fram. Mekko gick rakt ut fick vittring på dirigering nr 2 som låg i samma linje men efter ca halva sträckan skulle man här vinkla hunden ca 30 m till vänster genom ett staket. Jag blåste stopp och skickade ut henne mot nr 1 hon gick rakt ut men ändå klantade jag mig och blåste en massa i onödan och fick en osäker hund, den kom iallafall in och nr 2 gjorde hon bra. Det enda possitiva här var väl att hon hoppade henom staketet utan problem. Nu skulle markeringen hämtas in, tyvärr tog vår tid slut, man hade 5 min på sig, och vi gjorde aldrig närsöket. Vi såg heller inte finalen men jag vet att det skulle vara markeringar på vatten.
En sak vet jag och det är att jag ska försöka undvika så här stora prov, sammanlagt ca 150 hundar och bara i vinnarklass över 50 st anmälda, många åkte ut redan efter söket och att inte kunna värma upp hunden kändes inte alls bra.
Ett stort tack iallafall till Karen som åkte med än att hon inte kunde starta sin Singel pga löp.
2010-05-24

Kennelläger med Coatfloat i helgen, mycket trevligt med glada människor och duktiga hundar. Jag och Mekko började lördagen med träning på jättefina marker, sjö med öar och vass. Det blev en del långa vattendirigerinar och ett par markeringar i brant uppförsbacke, Mekko skötte sig fint låste sig lite på en ö hon tidigare varit på när jag skulle dirigera förbi henne och ut till nästa ö, men som tur är så är jag envisare än min hund och utan att det blev för mycket strul fick jag ut henne till rätt ställe. På eftermiddagen var det dax för lekar, vann gjorde jag inte men jag hade väldigt roligt. Elin och Lina hade fixat ett harrace där hundarna på tid skulle springa upp för en backe och hämta in en hare, perfekt sysselsättning tyckte min tokiga Röjja, hon slutade som tvåa, vann gjorde Coffie och Tina. På kvällen var det mat med efterkommande prisutdelning i eftermiddagens lekar och Coatfloats VP skulle delas ut. Lekarna vanns av Maria Wendeler och Göran som god tvåa. Coatfloats VP fick min duktiga Mekko på 46p. Bild på pokalen kommer senare.

2010-05-15
Träning idag på Stensnäs för Lars Mejlby. Ett stort tack till Karin Rankloo för väldigt fint ordnad träning. och till Bosse Ferm för att han fixad marken. En mycket givande dag där Mekko har visat både bra och dåliga sidor. Hennes fotgående går absoult mot rätt håll även om det finns mer kvar att jobba på. Hon gjorde en superfin land/vattendirigering mycket bättre än jag trodde och hon har markerat bra det som inte har varit fullt så bra är styrningarna på linjetagen om det är störningar inblandade, hon är så jäkla envis men hon ska bara veta att jag är värre, söta lilla hund, jag ger mig aldrig!!!!! Bra tips från Lars som jag tror kan fungera, så nu ska det tränas, (på det också!!!) Hur var det nu? Fotgående, fårstaket och dirigeringar måste fokuseras extra på, plus att jag måste träna allt annat, någon som är träningssugen?? Bara ring, min sambo kommer att spy på allt vad hundträning heter om han ska hjälpa mig med allt det här.
Imorgon blir det träning här i Markaryd med Göteborg-Växjö-Skånegänget, ska blir skoj.
20100509
Träning för en av engelsmännen, Simon, hos Birgitta i Moheda. Min sambo Magnus roade sig med att fylla 40 år i helgen så det blev bara en entimmeslektion på söndagkvällen. Har lite strul med Mekkos fotposition vid walk-up och liknande situationer, hon vill gärna se allt och tycker mest jag är ivägen. Detta fick vi lite tips och råd om och sen fick Mekko hoppa staket, oj det här har vi absolut inte tränat. Hon ville inte alls hoppa över så vi fick börja med att jag klättrade över fårstaketet och sen lockade över min hund. När det var gjort 4-5 ggr hoppade hon som om hon aldrig gjort annat både på markeringar och dirigeringar. Förflyttning en bit och sen samma sak över samma typ av staket, nu kunde hon åter igen inte hoppa. Lite mindre tjafs denna gången sen hoppade hon igen, på tredje platsen fastnade hon lite och fick hjälp av Simon som stod bredvid, nu trodde jag givetvis att det skulle bli problem men nejdå, istället hoppar hon ännu högre och drog upp benen jättefint. Simon berömde hennes fina hoppteknik och jag blev både lite förvånad över min hunds agerande och givetvis glad. Nu har vi ytterliggare en sak att träna på, sysslolös lär jag inte bli.
2010-04-11
Min helt fantastiska hund har blivit 1e vinnare och tagit Cert på B-prov i Danmark idag
I fredags åkte Linn, Karen och jag till Danmark för att på fredagen träna hos Annika som har Mekkos pappa Bob, på lördagen var det utställning och på söndagen B-prov. Träningen hos Annika gick bra för oss alla, Mekko var inte riktigt bra på markering däremot duktig på dirigering precis som jag trodde. Jag fick hjälp med våra problem med hur Mekko är inne hos mig, mer träning så klart men framförallt rätt träning. På lördagen tittade jag och Linn på när Singel fick sin etta i utställningsringen och hjälpte Annika med maten som skulle serveras, trevlig dag med mycket trevliga människor, danskarna är lite mer avslappnade än vi svenskar, man känner sig väldigt välkommen och alla pratar med alla oavsett meriter eller ålder, borde svenskarna tänka på, lite mindre skitsnack hade gjort hundvärlden trevligare.
På söndagen var det så dax för start på B-prov för oss alla, Vinnarklassen började med en lång enkelmarkering som gick hälften på land hälften i havet, med nivåskillnader och terrängbyten, såg inte helt enkel ut, den var lång, ca 100m och det var inte självklart att hunden tittade ut över vattnet eftersom man stod uppe på en höjd. Mekko fixade denna kanonfint 20p, så gick vi vidare till söket, här skulle man hämta in 2 vilt var den som var först inne med 2 skulle vända sig 45 grader höger och skicka på ett linjetag, jag har förresten lärt mig att denna grundomgången var teknisk svårt upplagd detta betydde att det var inte så långa skick men svår terräng, linjetaget var inte mer än ca 50 m men man skulle skicka rakt in i en taggbuske, nedför en slänt ut på öppet nedför ytterliggare en slänt där hunden försvann och där låg viltet, detta gjorde Mekko utmärkt. Sen skulle 2 vilt till hämtas in och efter det  skulle man vända 45 grader åt andra hållet och ta in en dirigering,  tyvärr började då parkamratens hund jaga Mekko och det slutade med att han fick kalla in sin hund, sammanlagt fick han kalla in sin hund tre gånger och domaren fick gå ut i söket för att hålla koll på honom, mardröm eftersom Mekko blir väldigt lätt störd i söket, som tur var tog hon upp söket ígen och fann snabbt 2 vilt, nu hade min parkamrat skickat ut sin hund igen och när jag skickat ut min hund på linjetag nr 2 kommer hans hund rusande innifrån söket efter henne igen, nu sa jag till, kalla in din hund, jäklar vad jag blev irriterad, Mekko brydde sig dock inte utan kom in med en hare, nästan lika stor som hon själv.  Detta linjetaget var något längre och också tekniskt svårt, genom en taggbuske, ner i ett djupt torrt dike upp för en vall över en gammal stor stock och sen ut i ris, detta gjorde hon också kanonfint. här kunde man få sammanlagt 40p och Mekko fick 39p han drog en poäng för att hon blev lite störd av den andra hunden, konstigt då??? Mycket nöjd med min lilla hund och väldigt fina ord från domare, funktionärer och publik. Stolt som en tupp gick jag och min duktiga hund tillbaka för att äta lunch.
6 ekipage gick vidare till final, där gick man i par med den som man låg närmst poängmässigt de som låg sist gick först sen 3 och 4 och sista paret var 1an och 2an och vi gick sist, jag låg alltså bäst till  nerver, nerver nerver. Finalen var då inte tekniskt upplagd utan här skulle man visa att man kunde dirigera och apportera på långa håll. Vi gick en walk-up som började med att skytten sköt "bom" sen snabbt därefter sköts och kastades det av  en annan skytt och kastare till vänster om oss en dubbelmarkering här skulle min parkamrat ta nr 1 och vi nr 2, det gjorde Mekko bra. ny transport och parkamraten fick börja med en lång 110-130m dirigering, här hade dom vittrat in ett område till höger om dirigeringen och givetvis drog sig hundarna dit, jag fick lite problem med att styra Mekko på så långt håll men vi fick iallafall in viltet. Ny transport och skytten sköt återigen "bom" varpå det kastades en markering till höger, här hämtade Mekko in nr 1 riktigt fint. Ny transport och ny dirigering, nu skulle man skicka snett bakåt förbi där första markeringen hade landat, återigen fick jag problem med att styra den envisa lilla hunden på långt håll men den "gigantiska" haren kom iallafall in. Nu kunde jag nästan börja andas igen. Parkamraten frågade vem av oss jag trodde hade vunnit, jag vågade inte svara, han gjorde bättre dirigeringar och jag hade ingen aning om hur många poäng jag låg före honom så det var lika bra att vara tyst.
När det var dax för prisutdelning började domaren med att tala om att det egentligen bara var två hundar som hade chans till certet när finalen började, jag vet inte varför han tog ut 6 hundar då? Vi fick också veta att jag ledde med 6 poäng före tvåan och att den som hade fått certet hade vunnit med ett poäng, hmm kändes som om det kunde vara vem som helst av oss två. Men det var jag och min Mekko, det gick väldigt lätt att köra hela vägen hem.
Linn startade Lira i nkl och fick en två, en mycket bra sådan, alla vilten i hand och inga knallningar, tyvärr missade hon en markering men ni fixar det nästa gång. Karen och Singel fick ett tredjepris i ökl, bra jobb men klarade inte att få in dirigeringen, i ökl delades inte ut något 1a pris så helt enkelt var det inte. Lycka till nästa gång!
2010-04-08

Länge sedan jag skrev något, håller på att renovera huset och det tar bra mycket mer tid än man kan tro, förhoppningsvis ska det inom kort iallafall bli ett nytt kök.
När det gäller hundträningen har Mekko tagit det väldigt lugnt jag tycker inte riktigt jag har kännt igen henne efter operationen, nu har jag tagit alla möjliga prover på henne och de sista får jag svar på idag, hon verkar klart piggare och de sista dagarna har vi tränat för fullt. Tror att det har tagit mycket längre tid för henne att komma igång efter operationen än jag från början trodde. Träningen går relativt bra, lite ringrostig på markeringarna men efter lite träning klart bättre, linjetagen går över förväntan, är faktiskt ganska nöjd, lite mer nötande på sidotecken på långa avstånd sen ska det nog gå bra. Vårt strul just nu är helt klart vid fötterna jösses så taggad, det är som om hon satt på nålar och hade en studsboll i häcken, måste bli noggrannare med det där. Till helgen åker Karen, Linn och jag till Danmark, träning hela fredagen på lördagen ska vi sitta på en stol, dricka kall öl och heja på Singel Pingel när hon springer vänstervarv på söndagen är det start i Vinnarklass känns som om det kan gå hur som helst men det ska iallafall bli väldigt roligt att starta igen.

2010-02-18
Äntligen något roligt Mekko har blivit 2009 års Jaktflat Återigen kan jag bara konstatera att jag är så glad att jag har en så bra hund. Lite exta godis blir det allt till min lilla Stjärna.
2010-02-13
Tyvärr blir det inga valpar efter Mekko o Milton. Det hela började med en urinvägsinfektion och efter många turer och många resor till Helsingborgs djursjukhus slutade det tyvärr med att de fick operera bort Mekkos livmoder. Vi gjorde allt vi kunde för att rädda livmodern men till slut svarade Mekko inte på behandlingen och en operation var enda utvägen.  Ingen är ledsnare än jag men jag är iallafall glad att jag idag har en frisk hund jag kan jobba med. På måndag ska vi ta stygnen sen blir det lite vila till innan vi kör igång träningen igen för fullt. Planen är B-provsstart i Danmark o Norge för att sen satsa för fullt på A-proven till hösten.
Måste också skriva att det är underbart med vänner som ställer upp o stöttar, ingen nämd ingen glömd men ett extra tack till Karen som till och med steg upp ur sin soffa en sen torsdag kväll och körde in till Hbg och tog hand om mig när jag var helt säker på att Mekko höll på att förblöda, fy fy fy ingen rolig upplevelse men utan Karen vete sjutton hur jag hade tagit mig hem. Tack alla och ett jättestort tack till Helsingborgs djursjukhus för att ni har behandlat Mekko på bästa sätt och stått ut med en mycket ledsen och smått hysterisk matte.
2010-01-01--03

Väl framme i Hofors efter en lång resa i bedrövligt väder blev vi varmt mottagna av Eva, Kenth, Milton och Peja. Ljuv musik uppstod omgående mellan Milton o Mekko (ingen som kunde tro att min söta, snälla lilla Mekko var oskuld. 

2009-12-31
Det blev en lite annorlunda nyår, vi bjöd in oss själva till Magnus syster och hennes familj. Anledningen var att Mekko skulle på kärlekssemester till Hofors från och med d 1/1, eftersom det var över 70mil att köra var vi glada att vi kunde köra 30 mil till Linköping på nyårsafton och sen att jag kunde köra vidare mot Hofors på nyårsdagen. Det blev iallafall en riktigt trevlig nyår med trevliga människor och god mat.
2009-12-29
Sammanfattning av gångna året. Mina mål var att starta Röjja i viltspår och lägre klass spår. Viltspåret har inte blivit av men uppflyttade till högre klass spår blev vi d 25/4 . Istället har hon startats på ett par WT, flatmästerskapet och en Elit lydnad. Resultatem på WTn och flatmästerskapet var väl inte så lysande, lydnaden däremot blev ännu ett förstapris. Mekko skulle jag starta i ökl, lägre kl rapport och lkl 3, rapporten och lydnaden blev inget alls, däremot gick det långt över förväntan på jakten. Ökl 1a pris d 18/4, ökl 2a pris d 29/8, ökl Danmark 1a pris d 5/9, ekl Norge 3e pris 19/9, Vinnarklass Danmark 2e vinnare d 11/10, Ekl 1a pris d 24/10, Ekl 1a pris d 25/10, Ekl 1a pris d 31/10, Godkänd praktiskt prov d 18/11=SJCh  Utöver detta har vi startat på ett antal WT, Flatmästerskapet och även fått ett förstapris på utställning i Danmark. Gissa om jag är nöjd. Tack alla träningskamrater men största tacket går nog ändå till Magnus som  under milt tvång har fått ställa upp som kastare, skytt mm och givetvis tagit hand om My ganska mycket själv.  
Planerna inför nästa år, Röjja ska jag åter igen försöka starta i viltspår och någon lydnad blir det säkert också. Mekko har vi stora planer för. Först ska hon förhoppningsvis ha en kull valpar på kennel Coatfloat sen ska vi satsa allt vad vi kan på A-prov, start i Vinnarklass i Danmark och Ekl i Norge blir det förhoppningsvis också och givetvis WTn och Flatmästerskapet.
Gott Nytt År alla hundmänniskor och Lycka till nästa år!
2009-12-21
Redo för julgranshuggning, det blev 2 fina julgranar, en stor att ha på altanen och en liten för hallen, bilder kommer senare!
2009-12-20
Söndagmorgon och den rosa näsan signalerade att det faktiskt fanns två löptikar i hans hem, och mycket riktigt Mekko hade börjat löpa, därmed lutar det troligen åt att fira nyår i Hofors!
Efter frukost och en hel del snack var det dax för träning, fruktansvärt kallt men vi fick iallafall till lite bra linjetag och någon markering på fina träningsmarker.Tack hela Mölndalsgänget, A-L, Håkan, Malin, Jennifer och SkåneKaren för en kanonhelg.
2009-12-19
Glöggfest i Mölndal, en som vanligt mycket trevlig sådan. Nytt för iår var att A-L hade skrivit ner allas våra ettor och vi utbringade en skål för varje, tror det blev 27 stycken.  Presentutdelning blev det också mycket godis o leksaker till hundarna, choklad och hemmagjorda pepparkakor till oss och sist men abslout inte minst, fick Mekko 3 stycket av Yvonnes superfina dummies i championpresent, tack Yvonne dom använder ví gärna.
2009-12-16
Nu finns det papper på att Mekkos vackra ögon är bra också. Ögonlysning idag UA.
2009-12-12
Röjja har varit ute och luftat sig idag, Elit lydnad i Höganäs, det blev ett 1a pris 265p och en 4e placering. Ja vad säger man om denna hund, totalt otränad, kanske 6-7 träningar sen i somras, också kör hon ihop ett första pris??? Varför träna??? Jag förstår mig inte på henne! Dessutom hade hon bra poäng förutom 2 missar. Sittande 10, platsliggning 10, fritt följ 8, dumrutan 9, JAG svängde med runda svängar!, Inkallningen 5, hon la sig båda gångerna, riktigt snyggt även om det var fel, rutan 7, jag fick dirigera henne. Dir apporteringen 10, hopp apport 9, vittringen 9, fjärren 8, hon flyttade sig lite. Förutom 5an o 7an så är jag mycket nöjd med mina poäng, fast egentligen är jag jäkligt nöjd med det mesta av hennes jobb, vi hade riktigt roligt ihop!
Anna o Accra startade 3an och missade tyvärr rutan så det blev ett andra pris och en andra placering. Margreth och Nelli startade eliten även hon missade rutan och det blev ett andra pris. Tack för trevligt sällskap!
2009-12-10
Min underbara Mekko har en kull valpar planerade på Kennel Coatfloat, läs mer under Valpar.
2009-11-24
Idag har vi varit på mycket givande walk-up träning hos Birgitta S Wiberg. Mekko visade absolut inte att hon var champion. Hon var olydig på stoppsignalen tog inte dirigeringar, och markerade för det mesta som en sopa, fotgåendet var väl inte heller på topp. Detta misstänkte jag väl när jag åkte upp, jag så ju tendenserna redan på det praktiska provet. Efter en del nej, fy, lägg av mm och en massa springande över åkern blev iallafall fotgåendet och dirigeringarna riktigt bra. Många långa dirigeringar med störningar gick till slut riktigt bra. Däremot har jag nog missat att träna en viss sorts markeringar, Mekko hade stora problem när det var långa som gick från åker och långt in i storskog, hon stannade vid skogen o letade länge. Hemläxa! Ja det är väl bara att erkänna, jag kastar aldrig markeringar in i storskog, man ser ju inget där, hmm det var kanske det som var meningen!!!! tänk om o variera.
Nu håller vi tummarna för att det går bra för det svenska laget med bla Birgitta o Will i Europacupen i helgen!
2009-11-23
Nu måste jag bara skriva något, supertack till alla för blommor, presenter, alla snälla ord i gästböcker, omnämnande på era hemsidor, sms mm. Detta hade jag inte trott, riktigt roligt att få blommor som överraskning och inte bara det idag låg det en lycko Råtta Potta i brevlådan till Mekko Karlsson, jojomän syrran Stella med matte tyckte vi behövde en lyckoråtta och jag kan väl bara hålla med, ska vi hålla detta tempot behövs det nog mer än en lyckoråtta är jag rädd. Tusen tack!!!!
Råttan Pottan finns att se i Mekkos fotoalbum, och ankan hade en jättefin tomteluva på sig när den köptes ända borta i USA! men med en flatte i varje ände varade den tyvärr inte så länge.
2009-11-18

Mekko har blivit SJCh idag för Bosse Ferm, exakt 7 mån efter första ettan i ökl. Jag är så nöjd med min hund. Dagen började hyfsat, lite blåsigt men inget regn den slutade med ösregn och halv storm, tydligen ska det vara sådant väder när Mekko ska visa framfötterna. Det har varit en väldigt lång dag, jag hade underskattat det praktiska, jag trodde inte det skulle vara så svårt. Fem såtar, långa dirigeringar, långa markeringar och mycket passivitet. Helt klockrent har hon inte gått lite orolig vid fötterna när en and ramlade ner onödigt nära och något olydig på näst sista såten då hon skulle dirigeras ut på en åker, här drog vassen och skyttarna allt för mycket. Markeringarna har hon däremot gjort helt klanderfritt helt suveränt, jag har stått och myst för mig själv flera gånger idag när hon har spikat på långa avstånd. Vilken fantastisk avslutning på jaktprovssäsongen. Ett stort tack till Frenne och Hanaskog för att vi fick gå vårt prov där och ett stort tack till Bosse för att han ställde upp och dömde mig. Tack också alla för alla lycka till SMS och ett extra tack till Stella och Råttan Pottan som på sitt sätt har hjälp oss idag.

2009-11-15
Hemma efter dagens WT i Halmstad. Startade Röjja i ökl och Mekko i Ekl, Röjja fick ihop 67p med en nolla, hon har faktiskt uppfört sig riktigt bra, vi hade otur på dubbelmarkeringen på land den ena hamnade i en rotvälta och det tog väldigt lång tid innan vi fick in den och givetvis hade hon då glömt nr 2 och jag kunde inte hjälpa henne eftersom nedslagsplatsen var dold. Mekko slutade på en tredje plats på 95p, mycket bra, tre 20p en 18p och en 17p, de tre 20p fick hon ihop på markeringsstationerna. Stort Grattis till Anna-Lena som tog hem segern i ökl med Dipper på 90p, 2a plac på 96p med Leia i ekl och till Malin som kom 2a med Simson i ökl på 89p. Bra jobbat! Tack alla för trevligt sällskap.
2009-10-31
Min härliga Mekko fixade ett första pris till idag i Gränna, tredje 1a priset på 8 dagar jag har nog fortfarande inte fattat.
Vi startade i sista par, jag hade sett några hundar gå innan det var min tur och det såg inte lätt ut.
Provet började med vatten/landdirigering för min parkamrat, sen en trippel, 2 i vattnet och en på land här fick jag välja att ta in två och nr tre skulle parkamraten hämta in, Mekko gjorde ett utmärkt markeringsarbete. Sen var det lång passivitet när parkamraten gjorde sitt sök på ett gammalt kalhygge, usch ingen drömplats för ett sök precis. Mekko var lite orolig men skötte sig ändå hyfsat. Sen skulle vi göra vår landdirigering och den var inte enkel, Mekko snubblade på vägen ut och tappade riktningen, hon kunde inte springa rakt på målet utan man var verkligen tvungen att dirigera dit henne, långt backigt och mycket hallonbuskar, men hon löd signalerna och vi fick in dummyn. Efter det gjorde vi vårt sök, vi fick hålla på i en evighet (kändes det som) men när 5 dummys var inne var domaren nöjd, tack för det sa jag och förmodligen Mekko också! På vägen tillbaka gjordes tripplen om och vi fick hämta in den som blev kvar, Mekko gjorde detta mycket bra, hon har ett jäkla minne. Sist skulle vi ta vår vatten/landdirigering, Mekko gick rakt i vattnet simmade rakt ut (utan att försvinna i vassen till höger!) upp på land här fick jag blåsa stopp eftersom hon vek av till vänster, dirigera ut henne ytterliggare 15m? och där fick hon dummyn.
Sammanfattande kritik löd: En arbetsvillig tik med goda retrieveregenskaper som i god kontakt med sin förare löser provets alla delar på ett effektivt sätt.
Ett stort tack till alla som gratulerade oss och för all uppbackning innan start. Ett extra megatack till Anna-Lena Wendt som alltid ställt upp och svarat på "dumma" frågor och hjälpt oss mängder med gånger med träning. Jag kan villigt erkänna att för 11/2 år sedan trodde nog ingen av oss att detta skulle vara möjligt, men Mekko växte till sig och visade att hon visst kan söka självständigt och visst har ork bara hon får rätt träning och lite tid på sig! Tusen tack, hoppas det blir många fler givande träningar och eftersnack!  Stort Grattis också till ditt och Leias förstapris,och tack för champanjen det har nog aldrig varit så gott.
Vad tycker då jag om de första elitstarterna i mitt liv???? Skitskoj vad annars ska jag säg??? Svårt, långa arbeten, nervöst, är väl också något som stämmer in, men fortfarande roligt. Det har varit stor skillnad på de tre proven, Bromölla, många olika uppgifter 7 st, betesmark, sundet och massor av sten. Halmstad åkermark, dammar och 4 uppgifter, Gränna, mycket backigt, gran/blandskog och långa transporter, 5 uppgifter. Knepigast upplevde jag nog att Bromölla var mycket tack vare att det var så många uppgifter som skulle gå bra, men att terrängen var något knepigare i Gränna. För den sakens skull menar jag inte att Halmstad var enkelt!!!! Nu ska vi ladda för fullt till det praktiska.
2009-10-25
Vilken helg vi haft. vi fick en etta till i Ekl i Halmstad idag. Ett något kortare prov än igår, det var kanske tur det eftersom det om möjligen regnade och blåste ännu mer idag. Mekko uppförde sig utmärkt, jag är mycket nöjd med min hund.
Provet började med en lite trixig dubbelmarkeing på land, de hamnade nästan på linje varav den först kastade hamnade i ett dike. Detta löste Mekko utmärkt långt över min förväntan. Sen var det dubbelmarkering på vatten, dolt nedslag pga vass men när hundarna väl var igenom vassen låg dummiesarna på blankvatten. Här spikade Mekko nr 1 men nr 2 hade drivigt något och Mekko simmade till nedslagsplatsen, här vinklade hon till vänster mot vass, jag vågade inte chansa utan blåste stopp och visade höger, hon stoppade direkt och fick in dummien. På dirigeringen skulle vi skicka genom vass ut på blankvatten över på andra sidan sen skulle hundarna fortsätta lika långt till på land ner i en kanal över på andra sidan och där låg dummiena. Detta gjorde Mekko bra, ett par ut när hon kom upp på andra sidan vattnet och ett par ja´ på vägen ut, söksignal när jag hörde att hon var i kanalen, man såg inte hundarna där, och hon kom in med dummien. Sen var det sök i en damm med väldigt mycket hög vass, apporterna låg i vassen och ute på en ö. Detta gjorde Mekko väldigt bra, det gick riktigt snabbt och på 10 min hade hon hämtat in 7 st.
Sammanfattande kritik blev: En bra jakthund som löser provet på ett bra sätt. En effektiv apportör som förs bra. Dömde gjorde Fleming Nöhr Christiansen.
Stort Tack till alla för alla grattis och bra kommentarer om min hund. Jag är otroligt nöjd och glad och kommer säkert att leva på detta länge. 
Foto Fia Ahlström
2009-10-24
Mekko fixade sin första etta i Ekl idag i Bromölla för Bosse Ferm, så glad jag blev, min och Mekkos första start på Ekl i Sverige också får vi en etta!!!!.
Dagen började med ösregn och så har det fortsatt precis hela dagen. Provet gick utanför Bromölla vid sundet på betesmark med mycket snår och massor av sten. Vi började med en dubbelmarkering på land som Mekko spikade, därefter en landdirigering som också gick utmärkt. Vi gick i sista par och många hade haft problem både med markeringarna och dirigeringen så så långt var jag mycket nöjd. Därefter var det ett litet närsök där en dummie skulle hämtas in, inga problem. Sen var det dubbelmarkeing på vatten, tydliga nedslagsplatser men mycket krångliga igångar mycket sten och tuvor, här spikade Mekko, därefter vattendirigering (min fasa) men det gick fin fint. Sen var det en landdirigering till här skulle jag skicka upp mot en stenmur, en bit ifrån vattnet men ändå utmed och hunden skulle passera ett stort buskage för att sen hoppa över stenmuren och precis bakom låg dummien. Här blev det lite krångligt, vattnet drog och buskaget drog så någon rak linje blev det inte, men efter lite blås var iallafall dummien inne. Sen gick vi till söket, ett lättsprunget sök med mycket ris, snår och sten, givetvis låg dummiena i snåret och uppe på stenarna, här hade jag sett att några hundar inte riktigt ville gå in i snåret men Mekko gick jättebra hämtade snabbt in och hade bra fart ut, jag får nog ge mig lite med Mekkos sök det är inte så dåligt längre som det har varit hon fick faktiskt riktigt bra kritik och jobbade hela tiden.
Sammanfattande kritik blev: En hund som för dagen löser sina uppgifter på bra sätt. Markerar utmärkt o gör ett bra sökarbete. Är något yvig vid en landdirigering. Tyst och lugnt förd.
Stort tack till min lydnadsträningskamrat Margret som var med hela dagen, lyssnade på mitt tugg och hjälpte mig kasta ett par träningsmarkeingar innan start, guld värt.
2009-10-16
Det är inte bara fågel som jagas i den här familjen. Idag har en mycket stolt Magnus skjutit en 9-taggare, ett skott en femetta, det är så det ska va. Näst största älgen som har skjutits i laget på många många år. Har lovat en god middag (älgbiff med kantarellsås) ikväll och en whisky.
2009-10-14/15
Roligt blev tråkigt!!! I tisdags kväll ringde Jenny och frågade om jag kunde hjälpa till att apportera på kvällsstreck på onsdagkvällen, visst kunde jag det, brukar ju vara roligt. Väldigt trevliga jägare och riktigt fin damm, det sköts ner 14 st och de hämtade Mekko o Röjja in. Nu till det mindre roliga när jag vaknade på torsdagmorgonen tyckte jag att Mekkos ena öga såg konstigt ut, på kvällen såg det verkligen inte bra ut och jag åkte akut till veterinären. En 1,5 cm stor tagg satt fast i hennes öga, stackars lilla hund. Har varit hos veterinären idag igen och såret i hornhinnan är stort men possitivt är iallafall att Mekko har ögat ganska mycket öppet. Återbesök på tisdag och då får jag veta om det läker som det ska. Detta gör också att det inte blir någon träning alls förrän tidigast ons, typiskt när jag har kommit med på B-prov både lördag och söndag, otur eller.
10-11 okt
Superduktiga Mekko fixade med hjälp av Karen som handler en 1a på utställningen i lördags och idag blev hon 2e vinnare i vinnarklass. Vilken helg vi haft kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle gå så här bra.
Dagen började med regn, på samlingen fick vi veta att vi skulle gå 3 hundar åt gången, jag skulle därmed gå i 2a rundan och kunde inte titta på de 3 första. Provet började med en lång transport ner till en liten sjö. Här var det 3 stationer, lägst nr på station 1 osv, jag började på station 2 som var en lång enkelmarkering ca 90-100 m där man skickade uppifrån en klipphäll ut i vattnet, lite mer än hälften var vatten, sen sumpmark och ingen riktig referenspunkt. När Mekko var på väg in gick det skott och kast på nästa station detta klarade Mekko utmärkt. Hon spikade 19p 1p bort pga mig, domaren gillade inte att jag stod och tog emot Mekko med händerna ut. Stat 2 var en dubbelstation mark/dir här sköts 2 skott och kastades en duva i vattnet. Duvan skulle in först och på vägen ut skulle dir, kanin, passeras. Här var det inte så långa avstånd men det var tungsimmat vatten, pga någon växt i vattnet, och duvan försvann plus att vinden låg på från kaninen. Mekko spikade markeringen på vägen in såg jag att hon markerade något i vassen som var till höger om oss, jag tänkte inte mer på det utan ställde upp henne lite åt höger för dirigeringen det skulle jag inte gjort, de andra hundarna hade släpat kaninen den vägen och givetvis var där vittring och hon trodde den låg i vassen. Här blev det ett par stopp och ut innan jag fick över henne. 15p. Station 3 var en lång dirigering på land, såg helt ok ut tyckte jag, ack så fel jag hade. Man skulle skicka ner i en liten dal och sen upp ca 80-90m, storskog på vänster sida och lite björk på höger och en massa ormbunkar i mitten. Jag skickade ut Mekko och inom några meter var hon borta, då var det mycket djupare än det såg ut man kunde inte se hunden. Jag väntade ett litet tag något stressad och blåste stopp, då kom hon fram lite till höger, och då skickar jag mitt pucko in henne till vänster igen och återigen är hon borta, efter mycket om och men fick jag ut henne och det blev 9p. Vi hade iallafall tagit oss igenom grundomgången och det var det som var mitt mål. Gissa om jag blev förvånad när jag fick veta att jag gått vidare på dagens tredje bästa poäng. Finalen var ett stort sök nedför en brant över lite vått och vidare in i tät bokskog, så långt kunde man se, vad vi inte fick veta var att det gick en kanal efter bokskogen och på andra sidan kanalen låg det kråkor. Svårt att säga hur djupt det var men man kunde iallafall se minst ca 80 m in. Söket var utlagt så att närmst till vänster låg kaniner, i mitten låg krickor och längst ut till höger låg kråkor, inte som vi brukar lägga ett sök utan här var mycket mark där det inte låg någonting. Vi gick in i par och skickade samtidigt vi hade 10 min på oss och så mycket som möjligt skulle in. Mekko hämtade snabbt in 2 kaniner, sen kom hon med en kricka, eftersom vi stod högt upp kunde vi inte se hundarna förrän de var inne i bokskogen och det gick en bra stund då jag inte såg min hund. Vi fick veta att det var en minut kvar och då ser jag Mekko, hon har fått vind på något och kommer som en raket in med ytterliggare en kricka. Både jag och min parkamrat fick 4 vilt var. Vi fick båda samma kritik, domaren hade givetvis önskat att våra hundar hade tagit sig över kananlen. Vi stod kvar och tittade på resterande 4 ekipage och ingen fick in någon kråka, och ingen fick heller in mer än fyra vilt. Efteråt fick vi veta att endast en, en flat, hade tagit in kråka. Possitivt var iallafall att Mekko inte brydde sig ett smack om den andra hunden.  När prisutdelningen skulle vara började de med att säga att inga cert skulle delas ut, sen började domaren med tredjepriset, hoppades gjorde man ju, men det gick till en golden, Sungold Fonzy Fast Foot, ja ja kört tänkte jag, men nej då, Mekko hade avancerat en placering och vi kom tvåa, etta blev en labbe, Batmoors Leitrim Jake. Vad tyckte jag då om provet? Jo det var svårt men inte omöjligt, söket var helt klart mycket större, annorlunda terräng, och att lägga viltet på diagonalen hör kanske inte till vanligheterna när man tränar. Markeringarna var något längre än i Sverige men själva övningarna var egentligen inte så svåra det var terrängen som gjorde det svårt. Den domaren, Christian Brix Söndergaard, vi hade gillade absolut inte att man hjälpte sin hund på markeringar blåste inkallningssignal på vägen in och som sagt inte heller då att man stod ut med armarna när hunden var på väg in med viltet. Till mig sa han att svenskarna borde slappna av! I övrigt var det jättetrevligt folk mycket hjälpsamma (jag fattar inte danska) och jag hörde inte en massa skitsnack varken om andras hundar eller förare. Många som kom fram och gratulerade både på provplatsen och sen på båten hem, skoj. I övrigt har det varit en trevlig helg, trevligt ressällskap, Karen, god mat, gott vin, fint väder iallafall fredag o lördag. Naturen runt hotellet vi bodde på var väldigt fin, självklart skulle vi träna lite, Singel visade sig markera som en blind men vad gjorde det när hon spikade på provet Grattis till er etta nu blir det ökl nästa! Skulle ju så klart träna Mekko också och inte gick det heller, något med dansk natur kanske???? Tack också till Carina Lundeklev som kastade ett par markeringar till Mekko innan vi skulle in, det behövdes.
2009-09-19

Vi har varit i Norge och startat i Ekl, dömde gjorde Pål Bådsvik och Frank Hermansen. Det blev ett 3e pris med hem, man är väl aldrig nöjd med ett tredjepris men med tanke på provets upplägg så är jag mycket nöjd med Mekkos arbete. Tyvärr ramlade vi från en 2a till en 3a pga lite ljud på vattnet, tråkigt men det ska vi jobba bort. Upplägget var mycket överraskande jag trodde inte det var sant när dom sa att det skulle bli Walk-up med 6 hundar på en stor myr efter den skulle det bli en drive vid en tjärn. Jag fick startnr 2 och det började med enkelmarkeringar, jag fick hjälpa Mekko på de 2 första men nr 3 spikade hon, ett språkmissförstånd ställde till det lite på dirigeringen men när jag väl fattade fick vi in dummien. Jag tyckte inte markeringarna såg så svåra ut men efter att ha sett hund nr ett som jag visste var jaktchampion försöka hämta in första markeringen insåg jag att hundarna tappade mycket pga den svåra terrängen, väldigt vått och svårt att ta sig fram gjorde att förarna måste hjälpa sina hundar. När vi efter en timme var klara med walk-upen gick vi ner till vattnet. Vi ställde upp och det började skjutas och kastas och när hund nr ett skickades blev det för mycket för Mekko och hon gav ifrån sig ljud. I övrigt gjorde hon ett bra arbete på vattnet och hon höll bra fart hela tiden. Ett stort tack till trevligt ressällskap av Anna-Lena o Malin och ett stort tack till Heidi och Bjarne för att vi fick sova över där. Grattis också Malin och Simson till ert 1a pris i nkl och till Anna-Lena och Leia som fixade ett 2a pris i Ekl. Nu ska Mekko tränas på att vara tyst.

2009-09-05
Mekko tog idag sitt andra första pris i ökl. 
Vi har varit i Maribo Danmark och startat, ett enkelt prov som bestod av en dubbelmarkering på land ca 40 m lång, enkelmarkering på vatten max 25m en dirigering på land ca 60m och sen ett sök. Det jag var mest orolig för var söket, Mekko är inte bra på att jobba ihop med en annan hund hon tycker det är konstigt och blir lätt okoncentrerad. Markeringarna gjorde hon bra sen var det dirigeringen här var det kraftig medvind ( det har blåst halv storm hela dagen) och här fick vi instruktioner från domaren att om vi lät hunden gå förbi kaninen utan att blåsa eller att hunden inte löd och hunden fick kaninen i vind räknades det som om den inte hade utfört arbetet. Mekko som jag vet har hög fart ut på dirigeringar och med det blåsten så tänkte jag att här vill det till att blåsa ordentligt i pipan, hon tvärstannade och tog upp kaninen direkt, kanon. Söket var i öppen bokskog med halvhögt gräs helt plan mark och väldigt lättsprunget. En gång kom Mekko och den andra hunden samtidigt till samma vilt, Mekko vek undan och jag såg att hon tyckte det var lite konstigt men hon tog upp söket igen och hämtade in nästa vilt. Söket gick bättre än jag trodde men här finns fortfarande att jobba på.
Karen o Singel startade också, tyvärr hade de en sanslös otur på vattenmarkeringen och fick bara med sig ett andra pris hem, tråkigt, vi håller tummarna inför nästa helg i stället. Ett stort tack till Karen o Anna-Lena för en trevlig fredagkväll, bra support idag och ett trevligt ressällskap. Det gör vi om. 
2009-08-29
Så var vi hemma efter dagens ökl prov i Borås, tyvärr blev det "bara" ett andrapris och jag kan inte säg att jag är riktigt nöjd. Ett lite annorlunda, men roligt provupplägg dock passade det inte riktigt Mekko. Hela provet utgick från en stor klippt gräsmatta ner mot sumpig våtmark, mycket vass och vatten. Vi började med att hämta in två vilt var på ett sök i blöt sumpmark. Detta gjorde Mekko riktigt bra, vi skulle sen gå på linje framåt och när skott gick stanna, min parkamrats hund hämtade in första markeringen, tyvärr knäckte den viltet och fick inte fortsätta, vi fortsatte framåt och Mekko fick en dubbelmarkering kastad som min parkamrat (föraren) skulle hämta den ena varpå Mekko skulle hämta nr 2, detta gjorde hon jättefint. Sen var det dax för mig att hämta in en markering och här skulle Mekko sitta kvar även detta gjorde hon jättefint. Sen var det vattenmarkeringen, dold nedslagsplats utanför vass, Mekko hämtade fint sen var det en dirigering till samma plats och även detta gjorde hon fint. Nu var det då dirigeringen på land, ca 75m lång över gräsmattan upp vid en grillplats och i det höga gräset i kanten låg en kanin, problemet här var att det kastades en markering innan i väldigt snäv vinkel som inte skulle hämtas in, oj oj oj det här var inte Mekko tränad för, jag trodde inte hon var släkt med åsnan men med facit i hand finns det nog lite åsna i henne. Jag sa Nej när markeringen föll, ställde upp henne vinklad snett åt motsatt håll men inte hjälpte det, hon är en jäkel på stoppsignalen men att gå förbi markeringen blev mycket omständigt till slut kom hon iallafall in med kaninen, usch så tråkigt. Sen var det återigen sök på samma ställe som förut och även detta löste hon över min förväntan. Alltså har hon gjort ett utmärkt arbete förutom den hemska dirigeringen. Nämnas kan också att hon var väldigt het, tydligen syntes det inte för kritiken på stadgan och fotgåendet är bra även publiken tyckte att det såg bra ut. Anna-Lenas kommentar ang dirigeringen var att hon tyckte jag handlade helt rätt och det är ju alltid roligt att höra speciellt från henne som jag vet är väldigt petig på det där. Stort Grattis också till Anna-Lena o Leia som fixade sin sista etta galant och till Håkan o Posh som på sin första B-provs start tog en etta i Nkl.
2009-08-11
Så var årets FM över, kan bara konstatera att jag har två duktiga hundar tyvärr har de dock inte en lika duktig matte. Fick start nr 1 med Mekko precis som jag hade önskat, med facit i hand hade det kanske varit bättre med ett något senare startnummer. Så här blev poängen: Station 1 en markering/dirigering där dirigeringen skulle tas innan markeringen, jag var nervös och ställde inte upp Mekko tydligt nog vilket gjorde att hon gick rakt ut och vinklade sen mot markeringen, mycket blås och strul med att hitta blev 8p. Station 2 Dubbelmarkering på vatten med vilt, lite snurr på nr 2 16p. Station 3 Dubbelmarkering på land 18p vi var iallafall vidare till station 4 o 5 som skulle gå efter middag, även här hade jag start nr 1. Station 4 en dirigering i kuperad bokskog 20p  Så kom station 5, ett närsök i ormbunkar med störningsmarkering som inte skulle hämtas in, enligt skytten skulle söket vara mellan två snitslar som hängde längst ut på varje sida i framkant på ormbunkarna, hon frågade om jag hade uppfattat stationen och jag svarar så klart Ja för ett närsök vet jag ju vad är. Jag skickar ut Mekko hon reagerar när markeringen kommer och jag skickar på ett nytt ut och hon hittar en apport direkt, snyggt. Då tänker jag att eftersom denna apporten låg i framkant måste ju nr två ligga inne i ormbunkarna. Varpå jag skickar Mekko, hon stoppar i framkant igen och börjar söka jag blåser och skickar henne på ett nytt ut hon snurrar runt och fortsätter söka i framkant, så här höll vi på i evigheter, stopp ut, stopp ut, stopp ut. Jag började bli ordentligt irriterad på min hund och jag började undra varför i hela friden inte domaren bröt???? När jag till sist fick kalla in min hund sa domaren något till mig på blandad tyska/engelska som jag uppfattade som om jag hade missuppfattat något. Jag fattade inte jag var ju fortfarande sur på min hund. Några meter bort träffar jag på han som lagt upp stationen och han frågar vad i hela friden jag höll på med? Jag fattar fortfarnade inte. Då talar han om att söket ligger på rad mellan snitslarna alltså inte alls inne ibland ormbunkarna och absolut inte i bakre kanten. Tror ni jag kände mig som ett pucko???? Pinsamt, stackars lilla hund. Där fick jag för att jag hade dels en förutfattad mening om vad ett närsök är dels att jag inte lyssnade ordentligt på skytten( hon sa ju mellan snitslarna ) dels att jag önskade start nr 1, hoppas jag aldrig mer får start nr 1.
När det var dags för Röjja började jag innan med att köra ett par markeringar i ordentlig uppförsbacke sen ett par närsök och därefter kastade jag bollen en 60-70 ggr till henne i skogen, nu var hon tillräckligt uttröttad för att gå att hantera och förhoppningsvis skulle hon flåsa så pass att hon inte skulle kunna pipa. Station 1 såg lite annorlunda ut mot när jag kom som förste man nu var det en gata ut på dirigeringen, tyvärr hade Röjja otur med vinden och fick inte apporten dirket vilket gjorde att hon hade tappat lite var markeringen fanns, 12p Station 2 Orkar knappt skriva om den kort kan man säg att Röjja har ett blindstyre till matte som nu har beställt tid hos en optiker kl 17.00 idag! Hon gör en kanonmarkering på sist kastade ( enl domaren den bästa idag och jag startade som nr 57 ) mycket onödig information tyckte jag eftersom hon gick ett par meter fel i vind och jag inte kunde hjälpa henne för att jag inte såg fåglen ibland näckrosorna dessutom kom jag inte för mig att blåsa ungefär där den borde varit istället får jag för mig att jag ska dirigera tillbaka henne i vind gick det tror ni??? NEEJJJ alltså blev det 0 p. Station 3 lite strul och 16p. Det har inte varit min helg. Jag vet iallafall att Mekko kan gå riktigt bra, lyssnar på pipan och kan mycket väl ta en klurig dirigering. Röjja visade sig från sin bästa sida och var helt tyst på alla tre stationerna, nu gick vi inte i par och det är givetvis en av anledningarna. Tack alla mina vänner för en supertrevlig helg med kräftskiva på fredagkvällen och supé på lördagen. Vi kommer igen nästa år!!!!! Nu ska vi ladda allt vad vi kan för kommande jaktprov.
2009-05-16

WT Halland Syd och min Mekko vann ökl på 97 av 100p. inte nog med att hon vann hon hade dessutom dagens högsta poäng och blev domarens val på station 3, en enkelmarkering, med motiveringen att hon tagit raka vägen och hon var konsentrerad och fokuserad. Stationen var upplagd så att markeringen gick bakom en halvt liggande enebuske och hamnade i nedförsbacke mot vattnet, tydligen var Mekko en av 2 hundar som hoppade rakt över busken och tog dummien. Den stationen dömdes av Thomas Hultstrand.
Station 1 20p dubbelmark på land. Station 2, ett linjetag på land där Mekko vek något mot vänster och jag fick stoppa henne och vinkla, uttecken och söksignal och dummien var inne. 19p Station 3 enkelmarkering 20p, Station 4 dubbelmark på vatten 18p, Mekko gick rakt på sist kastade, när hon sen skulle ta nr 1 gick hon mot en av stenarna som låg i linje mot dummien, när hon upptäckte att stenen inte var dummien vinklade hon höger och eftersom hon inte hade vind från dummien som låg rakt utanför stenen valde jag att blåsa stoppsignal och vinkla henne vänster, hon löd jättefint och fick dummien direkt. Kanske onödigt men jag vågade inte chansa eftersom där var många fler stenar att fokusera på. Station 5, en dirigering över ganska torr sumpmark 20p. En mycket bra dag och jag är så nöjd med min hund, nu hoppas jag bara att vi kan hålla formen inför hösten. 
Ett stort tack till min vän Anna-Lena för all hjälp med träning och ett stort grattis till era 90p och andraplatsen.  Grattis också till Håkan o Posh som gjorde sin debut i nkl en kissefläck ställde till det och Håkan själv missuppfattade vilket träd han skulle dirigera till och skickar hunden till fel träd. i övrigt fina poäng som lovar gott inför framtiden, bla blev dom domarens val på station 1, 2 enkelmarkeringar.
Jag hade anmält Röjja till start men valde att stryka henne eftersom man var tvungen att gå med båda hundarna samtidigt och att binda upp Röjja under tiden som jag kör Mekko är verkligen ingen bra ide!!!! Hon fick iallafall springa en liten runda med Mekko o Leia i skogen och bada i sjön, och just nu sover hon som en stock och verkar nöjd med att ha varit sällskapsdam åt Mekko idag. Det kommer fler WTn.

2009-05-09/10
Kurs för Annika Christiansen, som har Mekkos pappa Bob, trevlig helg med många nya intryck och en hel del aha-upplevelser. Har inte varit på någon kurs tidigare där instruktören har tänkt eller tränat såhär. Annika tänker bara A-prov/internationella WT, hon tänker inte svenska/danska B-prov. Första dagen var mycket lydnad, stoppsignal, inkallningssignal och att bryta förväntan. Vi fick en hel del skäll för vår dåliga lydnad, med all rätt. Jag hade sedan innan två frågor jag ville ha svar på av Annika den ena var hur ska jag göra när Mekko låser sig på inkallningssignalen på tex ett sök? På lördagkvällen ställde jag frågan och fick till svar: Vadå låser sig? Hon ifrågasätter ju dig! VA???? Tror du??? svarar jag, varpå hon svarar nä, jag tror inte jag vet! Min lilla söta snälla Mekko ifrågasätta Mig!!!??? Usch vad trött jag blir på mig själv, jag har som så många gånger innan inte ens tänkt så. Om nu någon skulle höra mig säga stackars lilla hund hon förstår mig inte så kan ni väl knacka mig lite lätt på axeln och tala om att hon förmodligen driver med mig, uppenbarligen fattar jag ju inte det själv. 
Söndagen fortsatte med mer lydnad, stadga och att bryta förväntan men också med väldigt långa enkelmarkeringar som Mekko löste över förväntan. En mycket trevlig kurs och jag ska helt klart testa de nya övningarna.
2008-04-25
Röjja uppflyttad till högre klass spår, 556,75p i Olofström idag. .
Vi började med spåret som gick i bokskog, över stenmurar, över diken sen slutade i granskog. Röjja höll för ovanligheten ett ganska normalt tempo, (jag har bara lite ont i händerna) hittade alla pinnarna och skötte vinklarna och dikena över förväntan. 10-10. Påsläppet 10-10. Budföringen 10-10, fullt på specialen. Linförigheten 9-8,5 sitter snett, Framförgåendet 8-7,5 vänder upp, Platsläggandet 10-9,5, Inkallningen 9,5-9,5 hon sätter sig lite långt bak, Krypet 6-7, hon kryper lite bakom mig och dk på sättandet. Apportering 8-9 den ene domaren tyckte hon lekte med apporten, också satte hon sig återigen 20 cm för långt bak, Hopp över hinder 8,5-9 hon satte sig lite långt bak. Platsliggningen m skott 10-10. Det här med att sätta sig lite långt bak är tydligen en ny grej,, men den här damen har ju alltid haft något nytt att bjuda på så jag är inte särskilt förvånad. Jag är i vilket fall som helst väldigt nöjd med hennes arbete, Vårt stora problem har ju varit att hon har haft alldeles för bråttom i spåret, men det skötte hon riktigt bra. Dömde gjorde Anders Brorsson och Göte Karlsson.

Förresten blev hela tävlingen efter att ett antal hade brutit spåret ett Retrievermästerskap, i lägre klass var det Röjja och en Golden kvar och i Högre klass, en labbe, en tollare och fyra Golden. Måste vara lite ovanligt.
2009-04-18
Mekko tog 1a pris i ökl i Stensnäs för Janne Stihl.. Jösses vad glad jag är, min duktiga lilla hund klarade det!!!! Ända fram till prisutdelningen var jag säker på att det var en 2a, stackars Göran som råkade stå bredvid mig fick sig en lätt spark på smalbenet, när jag i blandad skräck och förtjusning undrade om det verkligen kunde vara ett förstapris eller hade domaren glömt mitt startnummer???? Vi hade ju ändå missat lite på vattenmarkeringen, men nejdå det blev en 1a och vi fick också SSRK Blekinges vandringspris för bästa ökl hund.

Provet var upplagt så att man började med ett sök, vi fick söka på varsinn sida om en liten väg jag och Mekko fick börja med söket som gick i vattendränkt vass, hu tänkte jag detta tar slut på min hund, men hon löste det bättre än jag trodde. Sen var det dubbelmark på vatten och en knipholk som stod mitt ute i vattnet störde de flesta hundar så även min, vilket gjorde att när hon kom tillbaka hade hon inte full koll på var den andra låg utan jag fick dirigera henne. Sen var det vattendirigering, vi skulle skicka i ca 7-8 m upp på land och skicka ut till en vassrugge på andra sidan dammen, en hel del änder mm störde en del men Mekko lyssnade riktigt bra på pipan. Efter det var det dubbelmark på land, Mekko spikade. Riktigt snyggt. Sen skulle vi dir ut hunden till vasskanten/halmbalar, här drog landmarkeringarna och jag fick stoppa och vinkla henne vänster, åter igen lydde hon pipan över förväntan. Sen var det en transport tillbaka till söket och nu fick vi byta plats så Mekko fick söka av andra sidan, en bokbacke i uppförsbacke med två stenmurar som skulle passeras och sen ytterliggare en bit upp, jag trodde inte hon skulle ha så mycket ork kvar men hon fick in 5 vilt på kort tid, mycket bra gjort.
Sammanfattande kritik blev: Gör sammantaget ett bra fältarb. landmark löses bra har lite problem med vatten, dir på land o vatten löses utmärkt.
Min vana trogen hade jag såklart inhandlat en liten present till Mekko om det nu var så att hon tog ett första pris, presenten hade jag packat ner i ryggsäcken och jag fick snabbt springa och hämta den när jag fick klart för mig att vi fått en etta, Mekko blev väldigt glad för sin gröna gummianka.
2009-04-13
Så var det dax för WT i Vegby, två trötta hundförare masade sig upp kl halv sex och jag kan villigt erkänna att Mekko såg inte heller pigg ut. Iallafall så blev vi indelade i lag, två nkl, två ökl och en ekl, vårt lag syns på bilden.
Vi började med walk-up Mekko gick utmärkt och det blev 20p, nästa station var en svår enkelmarkering det blev 16p, därefter kom en i mina ögon väldigt svår dirigering, rakt ut ibland en massa björkar och stenar, Mekko uppförde sig ok och det blev 15p, så här långt var jag ganska nöjd det märktes att Mekko var trött men hon gjorde ändå ett hyfsat jobb, men sen kom station 4, en enkelmarkering på vatten, det började med att hon vägrade sätta sig, det var lite blött och lerigt, fortsatte med en bra igång, spikade markeringen men sen orkade hon knappt ta sig tillbaka till mig, fy så tråkig hon såg ut. 13p. Sista stationen var en dubbelmarkering ena framför en å och den andra bakom, ja vad säger man jag fick väcka Mekko när det var vår tur för då sov hon djupt vid ryggsäcken. Första spikade hon andra gick hon riktigt bra ut på men gick lite för kort och fick ingen vind, sen var det kört, hon fattade ingenting och lyssnade inte alls på pipan, jag kallade in henne och konstaterade att Mekko orkar inte med en sån här helg. Synd, men vi hade iallafall en varm solig och trevlig dag. Tyckte också att det var roligt att se ett lite annorlunda upplägg än man är van vid, detta ska jag tänka på till vår Sommarträff.
Ett stort tack till Anna-Lena, Malin, Håkan och Jennifer för en supertrevlig helg, alltid lika roligt, ett extra litet plus för att det är så roligt att se Dipper vara så överförtjust i My, han kan bara inte låta bli henne.
2009-04-12

På söndagen åkte Malin, Håkan och Jennifer vidare till Växjö och jag och A-L tränade lydnad och uppletande med Leia. Efter det blev det markeringar och linjetag på vatten för att sen efter lite fika följas av detsamma på land. Jag konstaterade ganska snabbt att jag är väldigt feg när det gäller längden på linjetagen, framför allt på vatten, däremot tränar jag nog ganska svåra markeringar. Leia o Dipper går mycket bra på vattendirigeringarna medan Mekko o Röjja har lite mer problem, alltså måste jag lägga ännu mer tid på dirigering.

2009-04-11

På lördagmorgonen körde jag för att möta upp Anna-Lena, Håkan, Malin och Jennifer på Halmstad BK, för lydnadsträning. A-L började med Leia, duktig hund, med ett riktigt fint framåtsändande, kan bli hur bra som helst inför Högre Klass starten, vi håller tummarna. Fortsatte med Röjja och körde igenom lägre klass, och sen var det Mekkos tur att visa lite fritt följ, jag är nöjd med mina hundar. Sen bar det iväg till Hinneryd för jaktträning, markeringar i backe ställde till det för alla hundar däremot gick vattendirigeringarna över förväntan iallafall trodde inte jag att mina hundar skulle gå så bra. När vi var nöjda där åkte vi upp till Fjärhult där hade Magnus fixat fika, sen blev det skott och stadgeträning. Alltså firade vi en något annorlunda påskafton med träning från morgon till kväll, men sen blev det iallafall lite ägg, sill och nån snaps.

2009-04-10

Mekko kom trea på WT i Sösdala. Jag startade både Röjja o Mekko i ökl. Första stationen var en lång dubbelmarkering upp i en brant bokbacke, följt av en dirigering i motsatt riktning, Mekko spikade markeringarna och gick jättefint på dirigeringen, 20p, Röjja strulade till det på markeringen och fick bara 7p. Andra stationen var en ren dirigering, fick stoppa och vinkla Mekko, 15p, Röjja 13p. Tredje stationen var en dubbelmarkering upp i en bokbacke den ene med dold nedslagsplats, Mekko 20p, Röjja 17p. Fjärde stationen var en lite svårare enkelmarkering/närsök, här var Mekko väldigt trött och hade lite dålig fart tillbaka på närsöket plus att hon inte spikade markeringen det blev 14p, Röjja fick 13p mest pga att jag missuppfattade området på närsöket och stoppade inte henne när hon var utanför. Mekko fick ihop 69p till finalen som bestod i en walk-up, man fick ta med sig poängen från kvalet till finalen och Mekko låg tvåa. Finalen var en walk-up med 7 finalister, det blev på tok för svårt för Mekko, långa markeringar, långa dirigeringar, lång väntetid och på tok för mycket störning. Måste faktiskt säg att jag var korkad som inte bröt min stackars lilla hund, men förhoppningsvis lär jag mig så småningom.

2009-04-04/05
Igår var vi och tränade på Gökalid, som vanligt en bra och givande träning med trevligt sällskap. Mekko behövde mest stadga och koncentrationsträning, det skötte hon bra förutom en liten knallning på walk-upen. Anna-Lena frågade vad mer jag behövde träna och jag svarar att sök behöver jag iallafall inte träna, trodde jag. För idag åkte vi till Järavallen för inofficiell start i ökl. Det enda min hund inte gjorde bra var söket!!!! Det jag trodde inte skulle fungera gick mycket bra, dirigering, stadga, fotgående, markeringsförmågan, avlämningar jag kan inte gnälla på något däremot började hon bra på söket men efter tre fåglar skulle hundarna söka samtidigt plus att vi skulle hålla dem inom ett område det blev alltså en massa inkallningssignaler och störning av den andra hunden vilket resulterade i att hon tappade i effektivitet och dessutom stod hon och funderade lite länge över en kanin. Det blev ett tredjpris, glad är jag iallafall för att dirigeringarna fungerade och att Mekko kunde hålla ihop sin hjärna. Sist ut gick jag och Röjja ihop med en ung, trevlig och väldigt pigg golden. Röjja måste vara sjuk för nu var hon nästan helt tyst, hon gjorde ett mycket bra sök, spikade sina markeringar och gick riktigt bra på dirigeringen, för att vara Röjja. Däremot droppade hon två vilt den sista får väl i och för sig jag ta på mig jag släppte koncentrationen för att det var sista uppgiften det borde jag lärt mig att det går absolut inte med Röjja, dessutom var hon het som en kamin på fotgåendet, så det blev en två, men vi blev iallafall dagen bästa hund, ja vad säger man, galenpannan har gjort det igen, chockat sin matte.
2009-03-28
Idag blev det bara en snabbträning, några markeringar och ett par linjetag, markeringarna gick sådär, ganska långa i kraftig uppförsbacke en framför muren och en bakom, lite knepigt tyckete Mekko. Linjetagen däremot gick jättefint duktig liten hund det verkar som om hon börjar fatta. På eftermiddagen bar det iväg på barndop, det var Mys kusin, min brors dotter Emma som skulle döpas. Lilla Emma var tyst och snäll nästan hela tiden och det var även vår My. Det var annars min fasa, My har nämligen blivit väldigt förtjust i fåglar och skriker Pippiiii så fort hon ser något som liknar en fågel och sen går det inte att få tyst på henne, men det blev bara 3-4 stycken ganska lågmälda Pippiiii som tur var. 
2009-03-21--22
Så har jag varit på WT-domarutbildning hos Birgitta Staflund Wiberg, mycket trevlig dag med trevligt och kunnigt folk, alltid roligt att höra allas åsikter. Vi började med att prata om hur ett WT ska dömas och läggas upp, därefter blev vi indelade i olika grupper och varje grupp skulle lägga upp en station som sen skulle bedömas av kursdeltagarna. Jag var nog en av dom som hade minst erfarenhet men faktiskt så satte jag mina poäng väldigt nära de andra. Mekko fick gå som försöks hund i ökl det gjorde hon inget vidare, hon klarar inte av att hålla ihop sin lilla hjärna när det är så mycket folk och hundar.
Efter kursen var vi några stycken som tränade lite och då skötte hon sig mycket bättre.

I söndags tränade jag och Anna med vilt och då gick min lilla hund riktigt bra, lite låser hon sig fortfarande på långa dirigeringar men vi fortsätter träna så ska det säkert lösa sig.
2009-03-13
Flattarna fyller år!!!! Röjja 6 år igår o Mekko 3 år imorgon. Stackars Röjja fick fira sin födelsedag med att få ännu en spruta, hon avskyr verkligen sprutor bara hon ser veterinären med en försöker hon gömma sig och när vi väl fångat in henne börjar hon skrika innan dom har stuckit, inte ens veterinären hade varit med om så stickrädd hund innan. Lilla gumman, man mår faktiskt lite dåligt än att jag vet att det är för hennes eget bästa. Att sen inte få vara med på träningarna inte få springa och inte hoppa upp och ner gör ju inte det hela ett dugg bättre, just nu är det väldigt synd om Röjja iallafall om hon får säga det själv.
Mekko däremot har tränat jakt idag, började med en liten walk-up, det gick bra, sen gick inte markeringarna så bra, markerade inget vidare, inte heller de första linjetagen gick något vidare, men mot slutet gick det bättre och jag hoppas på att hon bara hade en dålig dag eller också kanske det beror på att hon löper, det återstår att se.
2009-03-06
Min galenpanna (Röjja) har efter de sista träningarna gått stelt och varit lite morrig, jag beställde tid för koll i Hbg och mycket riktigt efter en mycket noggrann undersökning av två veterinärer en massa skritt och trav i korridoren och till slut röntgen, stod det klart att hon har dubbelsidig inflammation i bogen.  Det bästa med denna undersökningen var ändå att hennes armbågar som inte är röntgade tidigare visade sig vara bra, enl veterinärena var hon i mycket bra kondition och mycket rörlig för sin ålder. Det sämsta är att inflammationen troligen beror på att Röjja just är en galenpanna, alla hopp, hennes fullkomligt galna framfart i skog och terräng och att hon aldrig känner efter har orsakat inflammationen. Vad gör man åt det här då? Jo, 4 sprutor under 4 veckors tid och koppelpromenad sen ny undersökning. Det sämsta med det här var väl att även om hon nu blir fri från inflammationen är det stor risk för att den kommer tillbaka om hon inte tar det lite lugnare, alla som känner Röjja vet ju hur omöjligt det låter! Hoppa upp och nerför stenmurar, kasta sig utför alla möjliga hinder mm mm är ju Röjjas liv, vi får väl se hur det går, jag ska iallafall försöka hålla henne lite lugnare.
2009-02-13

Idag kom Charmören med posten, riktigt rolig läsning. Röjja blev 3e bästa lydandsflat 2008 och Mekko blev 10e bästa allroundflat. Iår satsar Mekko på att klättra högre upp och Röjja ska försöka ge sig på något nytt, någon mer lydandsflat blir det inte för hennes del, jag kommer inte att starta henne 5 ggr i Elit iår.

Vi har också efter långa telefonsamtal med Anna-Lena och lite prat med Mekkos uppfödare, kommit fram till att Mekko behöver sig en uppsträckning, hon är både olydig och okoncentrerad. Sagt och gjort, slut på valpfasonerna nu är det jag som bestämmer, och minsann idag kunde hon både spika markeringar och gå på dolda linjetag! I vanlig ordning är det jag som har varit slarvig, men nu jäklar ska "matte" visa var skåpet ska stå! Tack Anna-Lena o Björn för att ni talar om för mig att min söta lilla Mekko faktiskt inte är någon valp längre!

2009-01-30
Idag har Tambo, efter ett långt liv fått somna in. Han skulle blivit 14 år i april men har de sista månaderna blivit allt mer labil och haft ont i sina leder efter promenaderna. Förra fredagen markerade han allt för skarpt mot My, det var då vi tog beslutet att han har det bättre på de evigt gröna ängarna där han kan valla flattar, springa efter löptikar och äta gummibollar hur mycket han vill. Sov gott din gamle tosing.
2008-01-25
Jaktlydnadskurs för Anna-Lena Wendt! Lilla Mekko, hon är helt slut, här drillades vi på positionen, stadgan och totalt förbud på allt pip, inte ett litet ynk fick komma över våra hundars läppar. Jag som tränar alldeles för mycket själv upptäckte, eller rättare sagt jag visste nog egentligen att det här var ett problem, men iallafall här måste tränas,inte för att ynken är så höga men absolut inget som kan accepteras, fotpositionen blev efter ett par korrigeringar godkänd men kan så klart bli bättre, att sen min söta lilla hund tycker att Anna-Lenas kommandon som Jà, Varsågod mm givetvis betyder att det är ok för henne att springa det gör mig smått tokig, OLYDIGA HUND. Alla ni som läser det här och vet med er att ni tränar på tok för mycket själva och tycker som jag att man ska iallafall inte få en Nolla på WT/jaktprov pga pip, knallning eller dåligt fotgående, snälla hör av er vi tränar mer än gärna.
Ett stort tack till A-L för en mycket bra dag, jag hör av mig inom en mycket snar framtid för här behöver tränas.
2008-01-24
Lydnadsstart för mina kursare! Det gick kanonbra, dom åkte hem med varsitt förstapris, Helena o Isor 182p o en 2a plac, Eva o Pärlan 164,5p o en 7e plac. Jag kan lugnt säg att jag var mer nervös än när jag själv ska starta, usch! Men hade alla kursare tränat så flitigt som dom jag har haft på denna kursen kunde jag ha hur många kurser som helst. Det har varit riktigt roligt, att få alla fyra att anmäla det tycker jag är mycket bra, att sen bara 2 startade det kan man tyvärr inte alltid råda över, det spelar ju tyvärr ingen roll hur mycket man har tränat om man råkar ut för sjukdom och löptikar. 
Tyvärr resulterade min nervositet i att jag hade noll koll på kameran och nästan alla bilder har blivit kass, för att se några av dem kolla under bilder hundar. Stort Grattis till Eva o Helena o lycka till på kommande tävlingar.
2009-01-22
Så var det dax för mina lkl 1 kursare att starta i Värnamo på lördag. Jag hade fyra st på kurs och ALLA fyra anmälde sig till start, en föll bort pga löptik. Så var de tre kvar, men idag fick jag ett samtal på jobbet från den enes fru, hennes man ligger på sjukhus och är allvarligt sjuk, min första tanke var att så allvarligt kan det inte va, klart han kan starta, men efter en stund förstod jag att det är helt uteslutet. Skit också, jag ville ju att alla skulle åka hem med varsitt försa pris, men det kommer fler tävlingar och huvudsaken är att han blir frisk igen, så nu håller vi tummarna för att han blir frisk så fort som möjligt och kan gå ut och starta senare i vår.
Till er som läser detta, håll tummarna efter kl 13.00 för då startar de två som är kvar och de har alla förutsättningar att ta varsitt förstapris för jag vet att både hundarna och förarna kan om bara de sistnämnda håller nerverna under kontroll.
Efter tävlingen åker jag och Mekko vidare till Mölndal för en trevlig kväll med A-L, Malin, Jennifer o Håkan, för att sen på söndagen grillas i jaktlydnad av A-L, lilla Mekko om du bara visste vilken diciplin som kommer att krävas av dig på söndag då hade du troligen mycket hellre legat hemma i din korg.
2008-12-28
Tänkte skriva om året som gått. Mina mål var att Röjja skulle bli lydnadschampion och uppflyttad till högre klass spår, Mekko skulle klara lkl 1, uppflyttad till lägre klass, och en etta i nkl. Resultatet blev: Röjja började inte så bra i lydnaden, men efter många om och men fick vi vårt sista förstapris den 13/12 och blev SLCH, tyvärr kom vi bara med på en lägre klass spår och hade där alla pinnarna men för lång tid så det klarade vi inte. Annars skrällde hon till och blev 2a i ökl och vann bästa fält i ökl på FM, jag tror fortfarande inte att det är sant. Jag startade också henne i ökl jakt och där fick vi ytterliggare en trea, pga pip.
Mekko klarade lkl 1 och tog en etta i nkl i våras, nu i höst fick hon en trea i ökl med godkänt släpspår, klarade uppflyttning till lägre klass rapport och sen också en etta i lkl 2. Ett ganska bra år tycker jag, gladast är jag över lydnaden o FM med Röjja och Mekkos godkända släpspår i ökl.
 Inför nästa år ska jag försöka starta Röjja i lägre klass spår och sen prova på viltspår, det har jag aldrig gjort så det ska bli skoj.
Med Mekko hoppas jag på förstapris i ökl, uppflyttning till högre klass och förstapris i lkl3.
Ett stort tack till alla träningskamrater, ingen nämd ingen glömd, utan er kommer man inte långt.
2008-12-26-27
Igår kom våra vänner från platsen med den lite roliga dialekten på besök, Anna-Lena, Malin, Jennifer o Håkan, självklart var alla de fyrbenta också med. Vi skulle ägna hela dagen åt träning för att sen idag åka till Vegeholm och jaga. Dagen började med att min bror kom och lämnade en av deras hundar Accra, eftersom Anna hade varit tvungen att åka in till BB och min bror skulle åka efter.
Jag tog med mig Accra o Mekko för lite jaktträning, att träna Röjja ihop med andra hundar känns lite onödigt, jag vet ju att jag bara blir irriterad för att hon piper. Accra gick riktigt bra med tanke på att jag inte är hennes förare, Mekko var het som en kamin och tjuvade så klart på Malins kommando, det blev korrigering och så gjorde vi om övningen. Anna-Lena körde långa linjetag över åker och stenmurar med Leia, ser mycket lovande ut. Ett stort sök hann vi också med och Accra, Mekko, Leia o Simson uppförde sig utmärkt, lille Posh(med tveksamt uttal) fick göra lite nybörjarövningar och jag fick höra något viskas om dessa fantastiska Labradorer igen. Stackars lille Dipp fick gå i koppel hela dagen eftersom han har ont i sitt ena ben. Efter en promenad var det dax att prata lite hund och dricka en öl, hela huset fylldes av hundar, rättare sagt sju stycken, Magnus hade kört Tambo till sin pappa han fixar nämligen inte sju retrivar på en gång!!!.
Imorse åkte vi till Vegeholm för and o fasanjakt, hundarna var som vanligt på hugget och skötte sig hyfsat, Mekko tjuvade åter igen och hade stora problem med att apportera Storskarv men det löste vi, Röjja gjorde ett mycket bra eftersök ihop med Leia dock hittade Leia den saknade fasanen.
Ett stort tack till Göteborgarna för en mycket trevlig helg.
2008-12-25
Så var julafton över. Vi har haft det jättebra, mycket god mat och många paketer. Framförallt ett paket som bestod av ett vitt kuvert med ett vykort från min bror och svägerska. På baksidan av kortet stod: Ubbe o Lymmelen har knepat o knopat som få, allt för att Mekkisen inga mer 0:or på tävling ska få. Ute i verkstan din julklapp den stå, med hjälp av den kommer Mekkisen 10mässigt på nästa tävling gå. Jag kan lugnt påstå att jag fattade inte, fick gå ut i verkstaden och kolla o där står ett kanonfint hinder, rätt mått, snyggt målat stål och brädor av sibirisk lärk, gissa om jag blev glad o nu fattade jag vad rimmet handlade om, Mekko hoppade ju inte på förra tävlingen. Tilläggas kan att Lymmelen är en helskön kompis till min bror, så ett stort tack till honom också. Nu har vi bara ett "litet" jobb kvar, den lilla åkern som tillhör min tomt ska göras om till gräsmatta så jag kan träna mina hundar hemma när jag vill, hmm, är det någon som vet hur man lättast övertalar en sambo till att det är den viktigaste uppgiften som finns att göra här hemma just nu????
Vill ni se bilder från vår julafton så kolla under blandade foton.
2008-12-24
Julaftons morgon, vi kollar julstrumpan och äter godis i sängen, flattarna älskar julen.
2008-12-13
Tro det eller ej! Röjja tog sitt sista 1a pris i elit idag och blev Champion.. Mekko fixade 1a pris i lkl 2. Nu kan jag äntligen tända ljuset som sitter i blomman som jag fick som lycka till present av mina kursare inför starten i Osby, den starten glömmer jag ju helst men jag hade iallafall bestämt mig för att ljuset skulle INTE tändas förrän Röjja var champion om så blommorna hade vissnat för länge sedan.
Jag hade bara anmält Mekko men fick en snilleblixt, och efteranmälde Röjja igårkväll, det är nog så jag ska göra om det ska gå att tävla med den hunden. Jag värmde inte upp henne överhuvudtaget, utan tog henne direkt från bilen och in på planen, galning skulle nog många säga men inget annat funkar ju på den hunden och detta hade jag aldrig provat.
Platssittningen 10a, platsliggningen 9a, fria följet 8a. dumrutan 9a, inkallningen 9a, rutan 8a, fick dirigera henne, apporteringen 8a även här fick jag dirigera, hoppet 7a, hon tappade apporten, vittringen 9a och fjärren en 8a, hon flyttade sig något. 271p, o klassvinst, Jiiiipiieee!!!!!!
Mekko fick ihop, platsliggningen 10a, fria följet 9a, läggandet 10a, inkallningen 9a, rutan 10a, apporteringen 5a, den var lite väl rolig., hoppet 0a, hon fattade inte, hoppade inte över huvudtaget men det var en vänlig domare och jag fick hjälpa henne så vi löste det. fjärren 8a dk, helheten 9a. Det blev precis 160 p o en 3e placering, inte så skoj men med en nolla o en femma bör jag väl vara nöjd. Nu ska vi ha juluppehåll från all lydnadsträning, det behöver nog både jag och mina hundar!
2008-11-17
Så var det min första dag på jobbet efter mammaledigheten, jag skulle inte va på jobbet förrän kl 9.30 så jag hade gått om tid på mig, tyckte jag. Steg upp innan My hade vaknat, duschade innan jag skulle ge hundarna då visade det sig att Mekko inte ville ha sin mat, när jag sen släppte ut dem gick Mekko och lade sig i gräset, något var fel. Lite lätt panik, skulle jag ringa jobbet o säg att jag inte kunde komma? Låter ju inte så bra, nä, jag ringde djursjukhuset o kollade om dom hade någon tid, sen ringde jag o väckte min svägerska Anna o frågade om hon hade möjlighet att köra iväg med min hund. Frukosten hann jag inte med o stackars My fick i sig sin välling o sen bar det iväg till mormor med både sjuk hund och barn. Anna åkte iväg med Mekko, de hade tid kl 10.30. Ständig telefonkontakt med både Tina på Coatfloat och Anna, min stora fasa var nämligen livmodersinflamation. Efter ett par timmar ringde Anna o meddelade att det nog BARA var en ordentlig urinvägsinfektion, Mekko har fått antibiotika och jag får svar på ytterliggare prover på onsdag, håll tummarna för att det inte är något mer. Stackars lilla hund, nu blir det lite extra fjäsk, att sova på fleesefilt i soffan är inte dumt. Tack Anna för att du körde iväg med min hund.
2008-11-14--16
Började fredagen med jakt på Vegeholm, Röjja uppförde sig som hon brukar, Mekko däremot gjorde i princip inga rätt alls när det var hennes tur att apportera fasaner. Hon missade markeringar och gick inte på linjetag, ingen aning om vad det var med henne. Lite senare fick hon komma ut igen och då uppförde hon sig riktigt bra och fixade långa markeringar, morgontrött, kanske? På kvällen bar det av till Anna-Lena, var inbjuden på en glöggfest och på lördagen skulle vi träna lite allt möjligt. Festen var jättetrevlig, maten god och trevligt sällskap, kan inte bli bättre. På lördagen började vi med att lägga spår till Leia o Röjja det skötte dom utmärkt. Lite jaktträning med Mekko o Leia, A-L kom med några tips när det gällde Mekkos dirigering, vi gjorde ett par linjetag och ett närsök, och båda hundarna gick bra. När vi var klara där åkte vi till GMBK och tränade lydnad. Vi började med Mekko, jag behövde hjälp med fria följet, belöna belöna belöna och va inte så allvarlig blev tipset. Sen skulle Dipper köra lite fritt följ, vilken kontakt, han gick superfint. Leia visade upp hur ett nästan färdigt framåtsändande skulle se ut, jag är imponerad! Med Röjja körde jag ett kryp, hon är lite stressad i momentet och blir därför lite hög, mer träning.
Idag, söndag är det min sista dag som mammaledig, imorgon börjar jag jobba igen, hade hoppats på en lugn familjesöndag med skogspromenad och lite så men den fick vi gå själva Magnus åkte iväg på ett möte, tråkigt. Tog barnvagnen, alla hundarna ett par dummies och gick iväg, testade tipset på Mekkos dirigering och det Funkade, tack A-L. Nu ligger det fyra trötta små liv o sover, hundarna i soffan o My i barnvagnen. Nu ska jag planera lite inför morgondagen, My ska va hos min mamma tre dagar i veckan, Magnus ska va hemma en dag och jag ska va hemma en dag i veckan.
2008-11-09
Så var ännu en tävlingsdag slut och med lika tråkigt resultat som förra. Mekko är skendräktig och egentligen borde hon nog inte startat. På träningstävlingen i onsdags fick jag lägga om platsliggningen 4 ggr innan hon låg och sen gick hon 5 m bakom mig på fria följet, ingen rolig syn. Därför var jag mycket osäker på om jag skulle starta henne idag men vi gjorde en platsliggning innan jag anmälde och då låg hon så ok då kör jag. När det var dax för platsliggningen stod Anna och kollade och enligt henne började Mekko efter halva tiden att slicka sig på magen och satt givetvis upp när jag kom fram, det blev en 5a, fria följet 9, läggandet 9,5, inkallningen 6, hon ställde sig jättefint men det dröjde innan tävlingsledaren kommenderade kalla in, Mekko blev osäker och satte sig, rutan 9, apporteringen 7,5 tugg o tempoväxling, hoppet 9,5, fjärren 10 och helheten 9. Egentligen är jag nöjd med min hund det är inte mycket fel hon gör, apporteringen är problem med tugg det vet jag och när det gäller inkallningen så har jag nog belönat lite snabbt på träningen, platsliggningen, ja den kan hon det är väl lite obehagligt att ligga just nu bara.
När det gäller Röjja vet jag inte ens om jag orkar skiva något. Denna hund, platssittningen o platsliggningen gick bra, jag hade start nr 4 o värmde upp lite lagom, Röjja var jättetaggad o jag trodde verkligen att det skulle går bra, men nejdå hon är tillbaka till februari i år och gör absolut ingenting för att gå bra när vi kommer in på planen, usch o fy så tråkigt, jag bröt efter inkallningen, man får kanske inte skriva så men förbannade hund, här tränar man som en galning o hon går jättebra för det gör hon verkligen, så kan hon gå ut o prestera sämre än en otränad lydnadsklass 1 hund på tävling. Jag vet att det sitter en och annan som vet hur hon är och tänker, men ge upp!, men det är ju BARA ett förstapris kvar det måste gå, hoppas jag iallafall.
2008-11-04
Tro det eller ej, men idag har jag startat Mekko i ökl. Egentligen hade jag kommit med med Röjja på ett särskilt prov i Skåne men hon är värre än någonsin med sitt skrikande så det kändes totalt meningslöst att starta, så jag bytte till Mekko. Egentligen hade jag inte tänkt starta henne förrän till våren för jag tyckte inte jag hade tränat henne klart men jag chansade. Bla hade Mekko aldrig gått ett släpspår, 2,5 år gammal jag vet att det är idiotiskt att inte ha tränat det men jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli problem, men oj så fel jag hade hon hade ingen aning om vad hon skulle göra. Vi har tränat som galningar och i morse fick jag henne att spontant gå ca 60 m, jag var iallafall lite positiv när vi åkte iväg.
Vi gick i första par och fick börja passivt, sen var det Mekkos tur att gå söket och det gick riktigt bra, bra fart, lämnade i hand och hittade viltet snabbt. Sen var det dirigering på land och den gick sådär, mycket blås, men efter mycket om och men kom hon in med viltet. Sen var det vår tur att göra markeringar på land, lite längre avstånd än vi har tränat på, den ene över en stenmur och den andra framför, den första spikade hon men den andra fick jag hjälpa henne på. Sen kom vattnet, började med dubbelmark den första landade bakom lite vass och den andra rakt ut på blankvatten, problemet här var att han som satt i båten och kastade började ro mellan kasten så det blev väntetid. Inget vi hade tränat på, men detta löste Mekko utmärkt. Sen var det tid för dirigeringen, domaren uppskattade avståndet till ca 75m, det hade vi absolut inte tränat dessutom skulle hunden dirigeras ut på vatten genom vass ut på vatten igen och sen in i nästa vass, det gick INTE, jag bröt Mekko och talade om för domaren att min hund inte var klar för den uppgiften.
Den sammanfattande kritiken blev: Jobbar effektivt på fältet är också en god markör på vatten har idag problem med dirigeringen på vatten behöver också stöd för att lösa markeringen på land. Har en del problem med spårarbetet.
Vi fick veta att vi gått till pris och skulle därmed göra släpspår! Dagens stora utmaning! Mekko hade näsan i backen när vi gick fram till påsläppningsplatsen, hon drog ivär som en raket i rätt riktning vinklade åt fel håll vände och sprang åt rätt håll. Jippie tänkte jag ända tills hunden kommer tillbaka UTAN kanin. Fick ett nytt försök, då kommer det folk gående och Mekko går mot dem. Fick lägga ett nytt släpspår och efter en del strul kom hon iallafall hem med kaninen. Tyvärr talade då domaren om att jag precis hade gått från ett 2a pris till ett 3e pris. pga väl mycket strul på spåret. Ja ja vi fick iallafall godkänt släpspår och hon behöver ALDRIG mer gör om det. Jag är nöjd med min hund roligast var att hon gick mycket bra på söket och hon fixade vattenmarkeringarna. Mekkos syster Chanel startade också och fick ett 2a pris det fick också Göran med Demi från Coatfloat och Per med Nisse från Miss Mallorys. Grattis allihop. Nu ska det tränas dubbelmarkeringar och lååånga dirigeringar hela vintern.
2008-11-01
Idag var det lydnadstävling för både Röjja o Mekko i Oskarström, summan av det hela är väl att vi lika gärna kunde stannat hemma. Röjja fixade platsliggningen o platssittningen mkt bra, sen var det mest 6,5-8 i betyg och det får man inget förstapris på. Fria följet gick hon inte bra eftersom marken var frusen och det var lite vatten på planen, dumrutan klantade jag mig, på rutan stannade hon vid en vit plastbit så jag fick dirigera in henne, dk på dirigeringsapporteringen och fjärren och tugg på vittringen. Ingen nolla men vad hjälpte det???
Mekko fixade platsliggningen, sen lyssnade hon på de i rutan bredvids kommando och stannade mitt i fria följet, läggandet under marsch gjorde hon inte, jag var tvungen att kommendera henne ligg mitt i en vattenpöl och där vet jag att hon inte lägger sig men vattenpölen var så stor att det gick inte att undvika. När jag skickade henne till rutan stannade hon av någon anledning av sig själv framför rutan och jag fick dirigera in henne, rakt igenom för låga poäng för ett första pris. Nu glömmer vi denna helgen o tar nya tag inför nästa!
2008-10-26
Mekko klarade uppflyttningen till lägre klass rapport. Imorse åkte vi till Osby för att köra rapport appell med Mekko, regnet öste ner och har så gjort precis hela dagen, sämsta tänkbara när man har en liten flat som inte gillar att sitta och ligga i vått gräs.
Vi började med rapporten, en fin sträcka, blandskog med en del backar. Mekko låg snällt och åt sitt grisöra på uppbindningsplatsen, när det var dax att skicka var hon mycket fokuserad och sprang iväg som en raket. Magnus var hjälpförare och Mekko hade varit väldigt fokuserad och duktig på hans station också,det blev betyg 10 Sen var det dax för budföringen, inga problem, betyg 10, Platsliggningen betyg 10, nu kändes det som om det nog kunde gå vägen trots regnet. Mekko gick ovanligt bra på linförigheten det blev 9-9, framförgåendet 8-8,5, platsläggandet 0, hon ville helt enkelt inte lägga sig ner i det blöta gräset. Inkallningen 9,5-9, Apporteringen 8,5-8, hoppet 10-10. Summan blev 284p och en andraplacering, duktiga lilla hund. Som belöning fick hon en ny "moj med svans", tyvärr har vår kamera gått sönder, men så fort vi skaffat en ny kommer det bild. Det blev också en 10a till min sambo som gjorde sin debut som hundförare, nu börjar operation övertalning för att få honom att gå med på att ställa upp som hjälpförare även i nästa klass.
2008-10-21
Idag åkte vi med Anna o Accra på särskilt prov i Nkl någonstans i Skåne. Provet var enkelt upplagt men ändå lite klurigheter i markeringarna, inga referenspunkter alls på land, och en väldigt brant backe att ta sig upp för på vattnet, söket låg i högt gräs och lite vass som kantades av en trädridå. Accra startade sist och var laddad som en kanon, träningskastade ett par markeringar innan det var deras tur att gå in och det gick sådär, väldigt mycket ben och okoncentrerat.
Men landmarkeringarna gick riktigt bra, söket gjorde Accra bra men ett litet morr på Anna, hon blev helt enkelt nervös och tänkte inte riktigt klart, så var det dax för vattenmarkeringarna och de gick också riktigt bra. När vi gick därifrån trodde både jag o Anna att det skulle bli en tvåa och Anna förbannade sig själv för att nerverna hade spökat, men när det väl blev dax för prisutdelningen började de med ett par nollor fortsatte med en trea och sen var det bara diplom kvar, det blev alltså en etta. Grattis Anna o Accra till ert förstapris. 
2008-10-15
Jakt på Hanaskog slott, första gången vi var där, min vänliga kusin tipsade jaktansvarig på Hanaskog om att hon hade en galning till kusin som bara höll på med hundar hela tiden. (Hon hade verkligen beskrivit mig så) Lite skillnad från Vegeholm, här åkte alla ut i gemensam transport, ett stort släp. Burar fanns på släpet så man kunde ta med sig mer än en hund om man ville. Båda hundarna har gått jättefint, jag är väldigt imponerad av Mekko som kunde samla ihop sig och både lyssna på signaler och gå på linjetag, duktiga lilla hund. Röjja fick gå på sista såten eftersom alla sa att den körde slut på alla hundar. Ja, jäklar vilket ställe, två meter hög vass som till viss del hade ramlat ner i ca meterhögt vatten, hundarna kunde inte simma och inte springa där, de fick kravla.  Givetvis började Röjja som hon brukar, men även hon fick faktiskt veta av att det kan bli riktigt jobbigt, jag tyckte nästan synd om henne. Hanaskog var iallafall ett trevligt ställe och troligen blir det ett nytt besök där om nån vecka.
2008-10-11
Kan ni tänka er, Röjja fixade ett förstapris i lydnaden idag. Startade i Värnamo och fick ihop 275p och en andraplacering dömde gjorde Lars Ljungqvist. Poängen är hyfsade, lite synd på dumrutan kan jag tycka hon är faktiskt väldigt duktig på den i vanliga fall, å andra sidan så var hon ju rakt igenom ganska duktig idag och det måste jag vara nöjd med.
Sittande i grupp 10, platsliggning 10, fria följet 8,5 sitter snett och lite mycket luft på språngmarschen, dumrutan 6,5 hon satte sig inte, inkallning 8 av någon anledning tvekade hon på mitt första inkallningskommando, rutan 10, dirigeringsapporteringen 8 omtag, hopp apport 9, vittringen 7 tugg, fjärren 9.
Ikväll blir det andjakt på kvällsstreck och Röjja ska få uppföra sig hur hon vill, nästan.

Anna startade Accra för första gången i lkl 3, och det gick inget vidare, mycket ofokuserad hund och ett tråkigt resultat, men vi kör lite träningstävling och värmer upp på ett annat sätt nästa gång så ska det säkert gå bättre.
2008-10-09
Idag hade My feber och sov en hel del, gissa vem som kröp upp och la sig hos henne? Inte den hunden jag trodde iallafall, nä, Röjja kröp upp och kurade ihop sig. I vanliga fall är det alltid Mekko som är runt My men inte idag. Ibland undrar jag om jag känner mina hundar!!!!
2008-10-05

"Världens sötaste bebis" fyller 1 år idag. Ett par paketer från Norgekusinerna och SkåneJenny har My träningsöppnat ett par dagar i förväg. Dagens paketöppningen började redan kl 8.15 i morse, den bästa paketen var helt klart en Xylofon, att föra oväsen är toppen. Sen kom kusinerna på besök och det blev fler paket, stora byggklotsar och en cd-skiva överraskade de med. Ett par timmar senare kom mormor, morfar, farfar, Margareta, morbror och Anna. Många paket blev det bla, klänning, kofta, myskanin, sked, Muminbestick, liten nalle och det bästa av allt, en begagnad icke fungerande fjärrkontroll, dagen var räddad. Jag hade lovat att hon skulle få smaka födelsedagstårtan, My får annars aldrig godis eller kakor men fyller man år så gäller inte sådana regler. Men den tårtan fick vi allt äta själva den var enligt My inte god.Nu är dagen snart slut och My är väldigt trött, det är jobbigt att fylla år.

2008-10-03
Träningstävingen i Hlm gick lite upp o lite ner. Röjja skötte sig hyfsat, strul med dirigeringapporteringen, plogade på långsam marsch och satte sig inte på sättandet i dumrutan. Possitivt var att hon gjorde en riktigt bra inkallning, satt kvar på sittande i grupp och fjärren var riktigt bra.
Mekko startade jag i appellen istället för lkl 2, hon gillar inte blöta planer och satte sig upp på platsliggningen, la om henne och då låg hon, framförgåendet är lite osäkert och lite strul med läggande under marsch. Possitivt, inkallningen lysande och hoppet lysande. Det bästa var helt klart att jag kunde tillrättavisa mina hundar än att det var under tävlingsform. Det känns helt klart possitivt att ha bytt klubb, engagerade träningskamrater, givande disskutioner och trevligt bemötande.
Jakten på Vegeholm igår gick bra, Röjja fick gå på de tre första såtarna och uppförde sig som hon brukar, som en galning. Mekko fick komma ut på sista och var helt tyst, hon blir dock tyvärr lite förvirrad när det ligger mer än en and att hämta i vattnet, måste arrangera detta på land, innan det blir en ful ovana att byta.
2008-10-01
Fr o m idag är jag medlem i Hässleholm BK istället för Markaryd BK. Jag hoppas på att bytet av klubb kan göra att jag får lite nya tävlingsintresserade klubbkamrater att träna med och min förhoppning är att Hässleholm ska vara en mycket mer tävlingsinriktad klubb än Markaryd. Redan idag ska jag ner till Hässleholm för att köra en månadstävling, tänk vilken lyx att kunna träningstävla en gång / månad om man vill, Röjja i Elit lydnad och Mekko i Lkl 2, känns bra att kunna stämma av var hundarna ligger innan man går ut officiellt.
Imorgon bär det av till Vegeholm igen för lite jakt, premiär på fasanjakten, jag vet hur tokglad min Röjja kommer att bli när hon förstår att hon ska stöta fasaner! Jakten i tisdags gick utmärkt, Mekko skötte sig jättefint, väldigt fokuserad och lydig. Sen var det Röjjas tur från att ha haft en fokuserad, stabil, tyst Mekko på första såten, kom Röjja som hennes stora motsats, men hon gör sitt jobb och hon ger aldrig upp. Jag fattar inte att den hunden aldrig blir trött.
2008-09-27
Kom med på ökl provet i Växjö, upp halv 5, hämtade min svägerska Anna vid halv 6 sen bar det iväg. Röjja var på sanslöst dåligt humör och morrade åt Accra flera gånger på vägen till Växjö, så brukar hon inte göra, dåligt morgonhumör kanske??? Väl framme värmde vi upp som vi hade tänkt, ett sök i högt gräs, vass och hallonbuskar, sen en vattenmarkering och efter det boll, boll och återigen boll. Samling kl 8.00 och vi skulle gå i första par, bollen följde med och vi fortsatte leta boll ända fram tills det var vår tur. Tror ni att hon hade dämpat sig??? NÄÄ DÅ, mer taggad än någonsin, borde nog vänt om och åkt hem igen redan där. Provet började med en dubbelmark på land, den ena i högt gräs den andra i högt gräs över en stenmur, såg inte så svårt ut. Vi fick sitta passiva först och vår parkamrat hade lite problem så det blev lite väntan, redan här hördes ett och annat lågt ljud, sen var det vår tur och Röjja spikade båda, snyggt. Sen var det min parkamrats tur att gå ett sök, då skulle vi stå passiva och beredda att skicka på en landdirigering i vasskanten när vår parkamrat hade tagit in vilt nr 4, återigen en lång väntan. Röjja löste dirigeringen riktigt bra. Sen var det vår tur på vattnet, både vattendirigering och dubbelmarkering,  jag vet inte vad jag ska säg, katastrof?, döv hund? eller bara Röjja när hon är som värst, hon gick alltså totalt ur hand, men kom iallafall hem med viltet. Dax för dubbelmarkeringen, jag är faktiskt imponerad, mycket bra, Röjja har aldrig varit en bra markör men detta kunde inte blivit mycket bättre än att det var en hel del sten som skulle passeras och blåsigt , markeringarna tog tid att få in så jag trodde hon skulle glömma nr 2 men nädå. Vår parkamrats tur att ta vattnet och återigen fick vi vänta länge, Röjja fixade inte detta alls, nu lät hon ordentligt. Röjjas tur att gå söket återigen gjorde hon ett riktigt bra jobb, täckte marken väl och fick in viltet riktigt snabbt. 
Sammanfattande kritik blev: En riktigt bra och effektiv apportör, men brister idag på dirigeringen och piper lite. Ett tredjepris.
Det var ett långt prov, ca 1tim o 10 min, och väldigt långa passiviteter, men jag hade iallafall hoppats på att hon skulle vara lite tystare. Har anmält till ett par prov till kommer vi med åker jag men mina förhoppningar är återigen ganska låga.
Det var iallafall en trevlig dag, trevlig domare, Johnny Henriksen, och trevliga funktionärer.
2008-09-20
Idag var det klubbmästerskap på Mbk. Röjja vann brukset, och Mekko blev 2a. I lydnaden kom Mekko på delad 3e plats och Röjja blev 7a. I det stora hela är jag ganska nöjd med mina hundar, Röjjas resultat i lägre klass är riktigt bra. 10 på linförigheten, 9 på framförgåendet, 10 på läggandet, 9,5 på inkallningen, 9 på krypet, 9 på apporteringen, 5 på hoppet hon tjuvade på återhoppet, 10 på platsen och 10 på budföringen.
Mekko startade i appellen och fick ihop 8,5 på linförigheten, 5 på framförgåendet hon gick inte ut som hon skulle, 10 på läggandet, 9 på inkallningen, 8,5 på apporteringen, 6 på hoppet hon fick för sig att hon skulle ligga istället för sitta på andra sidan., 10 på platsliggningen och 8 på budföringen.
När vi kom till lydnaden började Röjja bra men sen tappade hon. 10 på sittande i grupp, 8 på platsliggningen, 9 på fria följet, 9,5 på dumrutan, 9,5 på inkallningen, 8 på rutan, 5 på dirigeringsapporteringen jag vet inte vad som hände där, hon förde apporten framför sig precis som om hon inte fick tag om den., 0 på hoppet, jag lyckades slänga apporten väldigt långt och när Röjja kom över hindret fick hon syn på en träapport som låg vid sidan om planen och tog den istället, dumt. 7,5 på vittringen, hon gillar inte detta momentet hon blir låg och tappar allt tempo plus att hon knappt vill gå in och sätta sig hos mig, får nog jobba en del med det. 10 på fjärren.
Mekko gjorde sin debut i lkl 2, dock var hon trött när vi skulle gå in som sista ekipage, 10 på platsen, 6,5 på fria följet den här lilla hunden kan själv, hon trodde nämligen att det var läggande under marsch och la sig efter några meter., 10 på läggandet, 6 på inkallningen jag tog i lite onödigt mycket på stanna, så hon satte sig, 10 på rutan, 9 på apporteringen, 5 på hoppet, även här la hon sig, 7 på fjärren, det gick sakta vi har inte tränade det tillräckligt, 9 på helheten, domaren tyckte hon var något okoncentrerad, jag kan bara hålla med.
2008-09-04

Mekko var på sin första jakt igår på Vegeholm. Det sköts 588 änder, alltså fick min lilla hund jobba som en galning. Inte så smart kanske med tanke på att det var hennes första jakt. Hon uppförde sig riktigt bra efter de kunskaperna hon har, i slutet av dagen var hon väldigt trött och undrade nog mest om jag skojade med henne när jag skickade i henne i vattnet igen. Jag åkte iallafall hem med en hund som var väldigt trött och som jag var riktigt nöjd med.

2008-09-03
Tråkigheter, jag hade tyvärr inte fel när det gällde Röjja, fick provsvaren idag och hon har erlichia, 20 dagar med antibiotika, så det blir ingen lydnad d 13/9. Nu hoppas jag bara att hon blir helt frisk och slipper problem med sina leder. Har lite dåligt samvete för dummieprovet i lördags, med facit i hand skulle jag givetvis inte startat henne men hon verkade helt frisk då.
2008-08-30
Undrens tid kanske inte är förbi! På dummieprovet som SSRK Halland Syd ordnade idag blev det triss i ettor. Jag o Anna, ägare av Accra, gav oss iväg imorse och givetvis hoppades vi på att allt skulle gå bra. Mekko och Accra visste vi kunde gå bra, värre var det med Röjja, skulle hon kunna hålla tyst ett helt prov???
Jag var först in med Mekko, vi började med en enkelmarkering på land, den fixade hon fint, sen kom söket, jag tyckte hon kunde haft något bättre fart och jobbat bättre med näsan men efter att ha sett flera andra hundar och hört vad hundägarna hade att säga så gjorde nog Mekko ett ganska bra sök. Sen var det en enkelmarkering till över en liten bäck, kanonfint, efter det var det två enkelmarkeringar på vatten, båda gick genom näckrosor, detta gjorde hon jättebra. Fina avlämningar, mycket bra fart in till mig och enligt domaren ett fint fotgående.

Sen var det Accras tur, Detta provet skulle va ett test för att se om Accra var klar för att starta på B-prov. Jag tycker hon gjorde ett lite bättre sök än Mekko, hon hade ett par lite slarviga avlämningar, men i övrigt såg det riktigt bra ut, vår fasa var att hon skulle knalla, men hon satt så fint kvar och väntade tills Anna gav henne kommando. Bådar gott inför B-provsstarten.
Då var det Röjjas tur, vi gick som andra par alltså kunde jag inte se paret innan, ska villigt erkänna att mina förhoppningar var inte särskilt stora, lilla Röjja satt i bilen och var laddad som en kanon, men jag hade fått tips om att köra slut på henne innan provet så hon inte skulle orkade pipa. Jag tog ut min hund, en boll och ett gäng dummies, sen gick vi iväg. Hon fick gå ett sök på tio dummies i högt blåbärsris, efter det började jag kasta bollen i högt gräs, snår, rishögar och allt annat otillgängligt jag kunde hitta, jag ljuger inte om hon hämtade bollen 100 gånger. Hon fick dricka vatten sen fortsatte vi kasta bollen tills det var vår tur. Tror ni att hon hade mer ork kvar? Jadå, inga problem. Vi började med en dubbelmarkering på ett kalhygge, jag tyckte det såg svårt ut men Röjja löste det mycket bra, sen skulle min parkamrat ta in en dirigering. Efter det var det sök, ett STORT sök, tio dummies låg ute och vi skulle ta in fem var, gick lysande, hög fart med en riktigt bra näsa. Sen var det dags för min parkamrat att göra en dubbelmarkering på land och efter det skulle jag göra en dirigering. Hon tvärstannade på stoppsignalen, dirigerade henne lite till vänster och hon hade dummien direkt, snyggt. Då var det dags för dubbelmarkering och linjetag på vatten. Vi var först med att ta dirigeringen, lite omständigt kunde helt klart varit en rakare linje men vi fick in dummien hyfsat snabbt. Sen skulle parkamraten ta sin dirigering och direkt därefter sina markeringar. Har ni märkt att jag inte har skrivit en enda gång att hon har gnällt? Nä, det hade hon inte heller, min skrikapa var helt tyst fram till andra skottet på dubbelmarkeringen på vatten, då kom två små mycket onödiga pip, dubbelmarkeringen hämtades in och sen var det dags för kritiken. Vi fick riktigt bra kritik, bra fotgående, bra samarbete, bryr sig inte om andra hundar, ja kan jag vara annat än nöjd, om än mycket förvånad. Så ett riktigt stort tack till Anna-Lena för ditt tips om att trötta ut min tokiga hund, det funkade!

08-08-26
Idag åkte jag till veterinären med Röjja, jag tycker hon har varit lite låg, inte haft max fart och uppfört sig lite väl snäsigt mot de andra hundarna, tyckte det var bäst att kolla upp henne. Alla prover som gick att få svar på idag var riktigt bra, väntar svar på ett par prover, men som det ser ut nu är det inget fel på henne, skönt.
Efter veterinärbesöket åkte jag upp till min sambos kontor, släppte ut alla hundarna, lämnade dörren till kontoret öppen och det tog väl ca 5 min så kommer min lilla Röjja rusande och kastar sig under skrivbordet, min sambos något förvånade arbetskamrat kollar vad hon sysslar med, och jag kan säg att han blev något förvånad, för i munnen har min söta lilla hund en levade kanin  och jag som tyckte hon hade lite dålig fart. . Nä, hon har nog mest en överbeskyddande matte, men är bara de sista proverna ok så vet jag iallafall att min hund är frisk, om än lite väl apporteringsvillig.
08-08-23

Idag har jag, Magnus o Mekko tränat rapport, 400m med 70m förlängning, det gick hur bra som helst, Mekko springer som en galning, sitter snällt vid min sida och är tyst vid passiviteten, enl min sambo gör hon likadant hos honom.
Röjja fick också springa ett par sträckor mest som aktivering och det är väl tur att det bara är aktivering om man säger så, men jag tycker ändå om min tokiga hund.

2008-08-11
Vilken helg! Röjja blir 2plac i ökl på FM och vinner bästa fält, i ökl, för andra året i rad, helt otroligt trodde jag aldrig. Röjja som anmäldes bara för att jag skulle starta Mekko, så går hon till final! Dessutom gör hon ett riktigt bra jobb i finalen, min envisa "jag vet bäst själv-hund" vill vara till lags, ja ni läste rätt hon löd faktiskt pipan riktigt bra.
Finalen gick i par och bestod av en enkelmarkering på vatten och en dirigering i vasskanten. Vi gick i första par och Röjja fick in markeringen utan problem dock tog hon en onödig och irriternade sväng precis innan hon skulle lämna över dummien till mig. Dirigeringen gick riktigt bra, trotts ett litet missförstånd om var dummien låg.
Kvalet gick också i par det bestod av 5 stationer. Station 1 var ett närsök, 20p. Station 2 var en walkup, 19p, hon var väldigt het på fotgåendet. Station 3 var en markering/dirigering 19p, Station 4 var en dold markering, 14p, här gick hon enl domaren ca en meter för kort och fick ingen vind, så det tog lite tid. Station 5 var en markering/närsök, 18p. Jag kan säg att jag är mycket nöjd med min lilla hund, tror inte jag ska kalla henne envis odåga denna veckan iallafall.
Mekko startade jag i Nkl och hon fick ihop 82 p i kvalet, hon var tyvärr inte riktigt på topp denna dagen, hennes starkaste sida brukar vara markeringar men just idag var de inget vidare.
Nkl gick på samma ställe som Ökl och såg i princip likadant ut men lite enklare, även här gick man i par men parkamraten hade sin hund kopplad när den inte var i arbete. Första stationen ett närsök fick hon ihop 17p, andra stationen walkup 15p, fick hjälpa henne på markeringarna, tredje stationen 17p även här var det problem med markeringen, fjärde stationen var en dold markering 18p, här spikade hon markeringen men ryckte till vid skottet, femte stationen var också en dold markering, här spikar hon också men sätter sig och kissar ett par meter ifrån mig med dummien i munnen, 15p, varför händer sånt på FM???
Trevligt sällskap hade vi också denna helgen, med en något försenad kräftskiva på fredagkvällen efter att vi i ca en timma hade letat efter något brunt lurvigt som i vanliga fall lyssnar till namnet Simson, tack Anna-Lena, Malin, Håkan, Hanna och alla andra för en kanonhelg. Nu ska jag gå och klappa om mina duktiga små hundar!
2008-07-27
Sommarträffen i Osaby är slut hoppas alla hade en trevlig helg, själv var jag funktionär åt Anna-Lena Wendt på lördagen och som vanligt lärde jag mig en del, att vara funktionär är som att gå en kurs! Vår station var ett linjetag med kanin, något jag märkte var, är inte hunden rakställd går den heller inte rakt! och att träna med vilt, allt för många tvekade vid upptagen. Så nu blir det hårdträning. På söndagen var det dax för utställning, Röjja slutade som fjärde bästa tik och min lilla Mekko fick iallafall en etta.
Efter sommarträffen åkte vi vidare till Öland och hade en härlig avkopplande vecka.

08-08-05
Igår var vi hos Tina o Björn, kennel Coatfloat och tränade, oj oj, trodde Mekko visste vad linjetag var, det visste hon inte, inte kunde hon gå på linje heller, hon gick mig ur hand. Känns inte så skoj att åka på FM efter den träningen. Däremot överraskade Röjja, hon var ovanligt tyst, hyfsat dirigerbar och markerade helt ok.
Idag åkte vi till Göteborg och vår kära vän Anna-Lena, givande träning, stackars Anna-Lena fick återigen tala om för mig att jag måste vara snabbare och läsa min hund bättre, jag undrar hur många gånger hon har sagt det till mig??? Och ändå står jag där som en zombie, förlåt jag ska verkligen försöka bättra mig. Mekko uppförde sig bättre än igår, men hon är fortfarande för taggad på linjen, och det där med linjetag det får vi allt träna ett bra tag till på. Röjja är jag även idag ganska nöjd med, ovanligt tyst, hyfsade markeringar och någerlunda dirigerbar, undrens tid kanske trotts allt inte är förbi. Vi fick också gosa med familjen Rosvalls lilla nyförvärv, en väldigt söt liten labbevalp.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.08 | 15:33

Tack och Grattis till er också! Våra gamlingar är allt lite roliga att vara ute med!

...
13.08 | 02:03

Ingela och Röjja - stort grattis till Veteranmästartiteln FM 2012!

...
11.06 | 23:02

lycka till med Jazzå. Kanon med en reserv till LagSM-laget

...
30.05 | 02:11

Vilken upplevelse det måste ha varit även om inte resultatet blev vad du önskat. Bara att vara enda flatten överhuvudtaget tycker jag talar sitt tydliga språk.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS